Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2004.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx dne 12. xxxxxx 2004
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx a hodnocení
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx do oběhu, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx hodnocení xxxxxxxx z mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx balenou xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx přírodní xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx předpis.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx xxxx vyhovovat xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se rozlišují xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, potraviny xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, fermentací x xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx podle xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxx xxxx studenou xxxxxxxxx,
b) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx jsou určeny xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx úpravě, xxxxxxx pečení, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx výrobce xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu (příloha č. 3)2) x
d) sterilizované xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v §2 xxxx. x) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx stanoví xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x nejvyšší xxxxx xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx přijatelnou xxxx rizika x xxxxxxx se xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx4) x x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vysokou xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx lidí, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo zkažení xxxxxxxxx a xxxx xxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx xxxxxx. Překročení xxxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxx, že se xxxxx o potravinu xxxxxxxxx závadnou.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx mikroorganismů pro xxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky pro xxxxxxxxxx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx stanoveny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze č. 2. Není-li xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx konkrétní xxxxxxxxx patří, přiřadí xx xxx, xxx x hlediska mikrobiologického xxxxxx x přihlédnutím xx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx konzumentů x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx doby konzumace xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx specifikované x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx x příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx epidemiologického, zejména xxx podezření na xxxxx alimentárního xxxxxxxxxx, xxxx xxx-xx o xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx cíleně xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx x potravin xxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedené x tabulce x. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx na xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx příčinou onemocnění x xxxxxxxx.
(2) Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx x množství, xxxxx umožní xxxxxxx xxxxxx analýzu vzorku xx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx kontrola provedena,6) xxxxx na xxxxxxxxx xxxxx analýzy xxxxxxx xxxx, xxxxxxx se xxxxxx x rozsahu xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx dozoru xxxxxx xxx xxxxxx analýzu xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx osoba, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx, xxx xxxxxxx xx změně xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx podle věty xxxxx xxxxxxx laboratoře xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxx dozoru xxxxxxxxx.8)
(3) Způsob xxxxxx vzorků xxxxxxxx x mikrobiologickému zkoušení x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx stanoví xxxxx příslušných českých xxxxxxxxxxx norem, které xxxx xxxxxxx x příloze č. 6. Xxxxx xx xxx způsob odběru xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxx xxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx použijí jiné xxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx české xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx co xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metodě xxxxx xxxxx xxxxxxxxx normy.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx
x) byly xxxxxxxxxx nejvyšší mezní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1,
x) obsahují toxické xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 x 2 přílohy č. 1, nebo
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx činností, xxxxxxxxx xxxxxx, změněnou xxxxx, povrchovou oslizlost, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, změněnou xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx zdravotně xxxxxxx, xxx xxxxx
x) obal xxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx),
x) xxxxx xx ztrátě xxxxx,
x) obal xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx), xxxx
x) xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx x potravin xxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 2 xxxx 4, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx stanovené x příloze č. 1, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxx potraviny, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx požadavkům xx jakost, xx. xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, omezenou xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx x původnímu použití xxxxxxxxx.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§7
Xxxxxxx xx:
1. Vyhláška č. 294/1997 Sb., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxxxx x. 294/1997 Xx., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 30. xxxxx 2004.
Ministryně:
XXXx. Xxxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 132/2004 Sb.
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (XXX):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 ml xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x nebo x 1 xx xxxxxx.
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx, xxx jsou uvedeny xx xxxxxx čarou xx xxxxx nula;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx podezřelých xxxxxxx; xxxxxxxxx negat/25 xxxxx xxxxxxxxx nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx x 25 xx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 Xxxxxxxxxxx původci xxxxxxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Nejvyšší xxxxx xxxxxxx xx x(xx) |
Xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Clostridium perfringens | xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
potraviny určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx xxxx X 157 x další xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.xxxx (XXXX) | xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Listeria xxxxxxxxxxxxx | potraviny xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx výživu | xxxxx/25 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (kromě níže xxxxxxxxx) | xxxxx/25 | |
masné xxxxxxx o xx xxxxx xxx 0,92 | 102 | |
mražené krémy, xxxxxxxx apod. | 102 | |
xxxx uzené studeným xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxx xxx. | potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu | negat/50 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) | xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | ||
- neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 103 | |
- xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 102 | |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx pásem xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx enterocolitica (xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx) | Potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
negat: xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx
xx: vodní xxxxxxxx - parametr potraviny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx mikroorganismy, nabývá xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx produkty mikroorganismů
Xxxxx | Xxxxxxxxx xxxxxxxx | Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx) | všechny xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (B.cereus) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
Xxxxxxxxxxx | všechny xxxxxxxxx | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx přípustné xxxxxxxx xxxxxxx vyhláška x. 53/2002 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxx na zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, podmínky použití xxxxx přídatných, pomocných x potravních xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Sb. | ||
***) Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXXX XXXXX, XXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxx vyjádření xxxxxxxxx xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 1 g xxxx x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami xxxxxxxxx xxxxxxxx kolonií; jako xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kolonie (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx v 1 g nebo x 1 xx xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 102 xxxx být xxxxxx xxxxxxx metody XXX, xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx existuje (xxx příloha č. 5).
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx po čísle xxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx celé xxxx xxxxxxx nebo celého xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx tekuté půdy x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na plotnové xxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kolonií; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 25 g nebo x 25 xx xxxxxx.
1. XXXX X XXXXX XXXXXXX, XXXXXX X XXXXXXX X DRŮBEŽÍHO XXXX, XXXXXXX MASO, ZVĚŘINA X XXXXX DRUHY XXXX X XXXXXXX X XXXX
1.1. Xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx maso určené xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxx a obdobné xxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
1.2. Xxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx xxxxxx")
XX
Escherichia xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.3. Trvanlivé xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx salámy, párky, xxxxx, xxxxxxxx, paštiky xx.)
1.4.1. Výrobky xxxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxx mléčného xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.5. Xxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Clostridium xxxxxxxxxxx 10
2. RYBY, OSTATNÍ XXXXX XXXXXXXXXXX A XXXXXXX Z XXXX
2.1. Xxxxx x xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.2. Xxxx výrobky xxxxxxx neošetřené, určené x přímé spotřebě (xxxx. xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Xxxxxx xxxxxx, měkkýši x xxxxxxxxxx z vod xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx x ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (x xxxxxx, oleji, xxxxxx, xxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, "xxxxx" tyčinky xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Bacillus xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x obalu
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
3. XXXXXXX XXXXXXX
3.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxx ochucené, balené xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx xx spotřebitelském xxxxx*)
PH
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 2.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. XXXXX X MLÉČNÉ XXXXXXX, XXXX
4.1. Tekuté xxxxxx výrobky xxxxxxxxxxx (xxxxxx xxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx zmrzlin x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Salmonella xxx. xxxxx/25
4.3. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx sterilované a xxxxxxxx XXX
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx xxxxxxxx při 30 °C xx xxxx 15 xxx.
4.4. Tvaroh, čerstvé xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x tvarohové xxxxxxx, xxxxxxx sýry nezrající
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Termizované mléčné xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 103
4.6. Xxxxxx výrobky fermentované (xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx smetana xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx xxxxxxxx mléka
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, zvláště tvrdé xxxx*)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, plátkovaných x xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx xxxxxxxxxx sýrů)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
4.7.4. Xxxxx sýry xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
4.8. Máslo, xxxxxx xxxxxxxxxx tuky (x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
*) Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxx xx zakysané xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
5. XXXXXXXX X XXXXXXX XXXXX (balené)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Nevztahuje xx xx výrobky s xxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
**) Pro výrobky x xxxxxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. ZPRACOVANÉ XXXXX X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx zelenina x xxxxx, ovocné x xxxxxxxxxx šťávy
6.1.1. Upravená xxxxxxxx xxxxxxx zelenina xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Xxxxxxx xxxxxx x zeleninové xxxxx (tepelně xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx látek)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx ovoce, xxxxxx čaje
PH
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Xxxxxx 104
6.3. Xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxx.
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX A XXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XXXXXXX
7.1. Těstoviny
7.1.1. Těstoviny xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x náplní
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Koliformní xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
7.1.2. Těstoviny xxxxxxxx xxxxxx ochucených
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
7.1.3. Těstoviny xxxxxxxx x náplní
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxx cereus 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
7.2. Sójové xxxxxxx
7.2.1. Xxxxxx xxxxxxx xxxx tofu, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Zakysané sójové xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Nevztahuje xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mikroflóru.
7.3. Xxxxxx xxxxxxx
7.3.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx k přímé xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Plísně 105
7.3.2. Naklíčená xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Listeria monocytogenes negat/25
8. XXXXXXXX A XXXXXXXXX VÝROBKY
8.1. Xxxxxxxx x cukrářské xxxxxxx x náplní (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, makovou, x vařenými xxxxx, xxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Koliformní xxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx xx po xxxxxxx.
8.2. Cukrářské xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxxx (dorty, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Salmonella xxx. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX X ČOKOLÁDOVÉ XXXXXXX
X
Celkový xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Salmonella xxx. negat/25
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
10. LIHOVINY (Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx složkou x xxxxxxx etylalkoholu xx 20 % xxx.)
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Kgagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx vaječné xxxxxx.
11. DEHYDRATOVANÉ XXXXXXX A OCHUCOVADLA
11.1. Potraviny xxxxxx xx konzumaci xx xxxxxxxx a xx xxxxxxx úpravě xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Xxxxxxxxx xxxxxx ke xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx
PH
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
12. XXXXXX, SMĚSI XXXXXX X XXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX, BYLINNÉ XXXX
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Potenciálně xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus *)**) 5.103
*) Pří xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx pro posouzení xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, viz vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se xxxxxxx chemické požadavky xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx potravin x potravinových xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx doplňků, ve xxxxx xxxxxxxx č. 233/2002 Sb.
**) Xxxxxx se xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
13. POTRAVINY SE XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, XXXXXXX XXXXXX, XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXX XXXXXX
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
13.2. Doplňky xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxx xxxxxx živočišného xxxxxx (xx xxxxx xxxxxx, dražé, xxxxxx, x xxxxxx, tekuté xxxx.)
XX
Escherichia xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx k uspokojení xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx tělesné xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 5.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.4. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, např. xxxxxxxxxx xxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 102
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx cereus 50
Xxxxxxxxxx xxx. negat/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX A XXXXXXXXX PO XXXXXXX XXXXXX
14.1. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxx majonézy (xxxx. saláty, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, nakládané xxxxxxx, xxxxxxxxx sýry, xxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx x x.)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx cereus 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
**) U xxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxx xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx xx xxxxx x pasterovaných xxxxxxx.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx zchlazených x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) X xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx toleruje hodnota 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX XX TEPELNÉ ÚPRAVĚ
15.1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (xxxx. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx polotovary aj.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
15.2. Masové x kombinované xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxx upravené xxxxxxx x xxxx, mletého xxxx, mělněného rybího xxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx aj.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx: Xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxx
Žádné XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx neuvádějí, xxxxx xxxxxxxxxx těchto xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx patogenních xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx produktů nelze xxxxxxxxxx žádným xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobků; xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx zejména xxxxxxxxx stanovených technologických xxxxxxx (xxxxxxx výrobní xxxxx), správné xxxxxxxxxx xxxxx x uplatněním xxxxxxx kritických kontrolních xxxx.
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXXXX X DĚTSKOU XXXXXX
Počáteční x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživa (xxxxxxxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů 104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. negat/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Při překročení xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Obilná výživa (xxxxxx sucharů, xxxxxxx, xxxxxxxx) a xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxx kojence x xxxx děti (xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Aspergillus xxxxxx**) 10
*) Xxx překročení uvedené xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx aflatoxinů, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx (v prášku) x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxx děti
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX POTRAVIN
(Nevztahuje xx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v přílohách č. 2 x č. 5)
Potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx [§2 odst. 1 xxxx. x)]
x) potraviny syrové xxxx vyrobené bez xxxxxxx xxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx úpravou
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 písm. x)]
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 103
Xxxxxxxx cereus 104
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX A SKUPINY XXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX NERIZIKOVÉ
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx XX xxxxxxxxx, neboť xxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jejich xxxxxx, xxx xxxxxxxxxx (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.) xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx tepelné úpravy xxx kulinární úpravě xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxx* x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx.
x) lihoviny (x xxxxxx xxxxxxx xxx 20% objemových)
b) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x aromata
x) xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx
x) xxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx na xxxx xxxx
x) xxxxx xxxxx
x) xxxx (x xxxxxxxx směsných xxxxxxxxxxxx tuků)
h) xxxxx a xxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
x) káva xxxxxxx x kávoviny
x) čaj pravý (xxxxxxxxxxxx, polofermentovaný, zelený)
x) xxxxxx náhrady xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx
x) xxxxx, luštěniny, xxxx a xxxxxxx x xxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
x) xxxxx, výrobky xx xxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx (x suchém xxxxx)
x) pivo, víno
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx)
x) xxxxxxx
x) sterilizované xxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx, xxxxxx xxxxxxxxx
v) xxxxxxx stravy (bez xxxxxx rostlinného xxxx xxxxxxxxxxx původu)
Příloha č. 6 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxx xxxxxxxxx normy xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxxxx xxxxxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0080:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56&xxxx;0081:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Příprava xxxxxx x mikrobiologickému xxxxxxxx
XXX 56 0082:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Zásady xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
ČSN XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií vykultivovaných xxx 30 °C (xxx XXX 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mezofilních xxxxxxxxx x fakultativně xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxx
XXX XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
XXX XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Technika xxxxxxx pravděpodobného počtu (xxx XXX 4831:1991)
XXX XXX 7954:1994 (56&xxxx;0087) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 25 °X (idt XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx potravin x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx Salmonella (xxx XX XXX 6579:2002)
XXX XX XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoků (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx) - Xxxx 1: Technika s xxxxxxxx xxxxxxx půdy xxxxx Baird-Parkera (idt XXX 6888-1:1999; idt XX XXX 6888-1:1999)
XXX XX XXX 6888-2:1999 (56 0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Staphylococcus xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 2: Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (idt XXX 6888-2:1999; xxx EN XXX 6888-2:1999)
XXX XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx aureus x xxxxx druhy) - Xxxx 3: Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx XXX (xxx ISO 6888-3:2003; xxx XX XXX 6888-3:2003)
XXX 56&xxxx;0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a Xxxxxxxxxxx botulinum
ČSN XX 13401:2000 (56 0091) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XX 13401:1999; xxx XXX 7937:1997)
XXX ISO 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx Bacillus xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 7932:1993; idt XX XXX 7932:1997)
ČSN XX ISO 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX XXX 11290-1:1996)
ČSN XX XXX 11290-2:1999 (56 0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Horizontální xxxxxx průkazu x xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Část 2: Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; idt XX XXX 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56&xxxx;0096) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x předpomnožením (xxx XXX 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx XXX 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu suspektních Xxxxxxxxxxx coli - Xxxx 1: Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX ISO 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x použitím 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (xxx ISO 11866-2:1997)
XXX XXX 11866-3 :2000 (56 0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 3: Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx XXX 11866 3:1997)
XXX X ENV XXX 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Všeobecné pokyny xxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx x xxxxxxxxxx (idt XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56&xxxx;0100:1968 Mikrobiologické xxxxxxxx poživatin, předmětů xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx provozoven (xxx xxxxxxxxx článků)
XXX XX ISO 6887-1:1999 (56&xxxx;0102) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx výchozí xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx pokyny xxx přípravu xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxx XXX 6887-1:1999; xxx XX XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56 0103) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 7218:1996)
ČSN XXX 3100-1:1995 (56 0105) Xxxx x masné xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx analytických vzorků. Xxxx 1: Xxxxx xxxxxx (xxx XXX 3100-1:1991)
XXX XXX 3100-2:1995 (56 0106) Mapo x masné xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků. Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (xxx XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56 0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Escherichia coli. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (idt ISO 7251:1993)
XXX ISO 7402:1995 (56 0108) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx Enterobacteriaceae xxx xxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 7402:1993)
XXX ISO 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8914:1990)
ČSN XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10273:1994)
ČSN XXX 8261:2002 (56 0111) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (xxx XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx a mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx 1: Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (xxx XXX 5541-1:1986)
ČSN XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 25 °X (idt XXX 6661:1992)
XXX XXX 15214:2000 (56&xxxx;0117) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx - Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (ídt XXX 15214:1998)
ČSN XX XXX 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální metoda xxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx 0157 (xxx XXX 16654:2001; xxx XX XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx XXX 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Mléko x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Cor. 1: 1994)
XXX XXX 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x xxxxx výrobky. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Referenční xxxxxx) (xxx XXX 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxxx -Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx XXX 13721:1995)
XXX XXX 10272:1997 (56&xxxx;0126) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda průkazu xxxxxxxxxxxxxxxxx druhů rodu Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; xxx ISO 10272/Xxx.2:1997)
ČSN ISO 13720:1998 (56&xxxx;0127) Maso x masné výrobky - Stanovení xxxxx xxxxxxxx xxxx Pseudomonas (xxx XXX 13720:1995)
XXX ISO 13681:1998 (56&xxxx;0128) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu kvasinek x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (idt XXX 13681:1995)
ČSN XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Horizontální xxxxxx stanovení počtu ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx coli - Část 1: Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X x xxxxxxxx xxxxxxx a 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Ke dni xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Právní xxxxxxx č. 132/2004 Xx. byl xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 467/2006 Sb. x xxxxxxxxx xx 11.10.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Vyhláška č. 292/1997 Sb., x požadavcích xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 241/1998 Xx. a x. 465/2000 Sb.
2) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxx a o xxxxxxx jejich použití.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx.
5) Vyhláška č. 147/1998 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx kritických bodů x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 196/2002 Sb.
6) §88 xxxx. 2 xxxxxx x. 258/2000 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Sb., xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Směrnice Rady č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x úředním xxxxxx nad potravinami.
* Zákon č. 110/1997 Sb. x související xxxxxxxx.