Právní předpis byl sestaven k datu 30.12.1999.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.12.1999 do 30.08.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
328/97 Sb.
ODDÍL 1. Mléko a mléčné výrobky §1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Uvádění do oběhu §5
ODDÍL 2. Zmrzliny a mražené krémy §6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Uvádění do oběhu §10
ODDÍL 3. Jedlé tuky a oleje §11
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §12
Označování §13
Požadavky na jakost §14
Uvádění do oběhu §15
Přechodná ustanovení §16
Účinnost §17
PŘÍLOHA 1: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na skupiny mléčných výrobků a na druhy mikroorganismů mléčného kysání
PŘÍLOHA 3: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
PŘÍLOHA 4: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 5: Fyzikální a chemické požadavky na jakost základní směsi zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 6: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 7: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 9: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
č. 90/2000 Sb. - Čl. II
č. 390/2001 Sb. - Čl. II
ODDÍL 1
XXXXX X MLÉČNÉ XXXXXXX
§1
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxxxxx předpisů, 1)
x) mléčným xxxxxxxx xxxxxxx odvozený xxxxxxx x xxxxx, přičemž xxxxx, xx látky xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxx mohou xxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxx látky xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx všech xxxx xxxxx kterékoliv xx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx syrové mléko xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
x) xxxxxxxx tekutý xxxxxx xxxxxxx ošetřený podle xxxxxxxxxx xxxxxxxx 1) x xxxxxxxx na xxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx,
x) kysaným mléčným xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, tepelně xxxxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx,
x) xxxxxxxx kysaný xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx jogurtovou xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek v xxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx xxxx smetany x obsahem vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxxxx x xxxxx působením xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx činidel, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx sýrem nezrající xxx xxxxxxx neošetřený xx prokysání,
x) xxxxxxxx nezrající sýr x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxx, u xxxxxxx xx prokysání xxxxx k dalším xxxxxxxxxxxx x fyzikálním xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxx, který xxx xxxxxxx xxxxxxx xx přídavku tavicích xxxx,
n) xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxx xx formě emulze xxxx x tuku,
x) čerstvým máslem xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx od xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx másla x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx,
t) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx xxx xxxxxx másla,
x) syrovátkou xxxxxx xxxxxxx vznikající jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) termizací xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx ukončení xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx balením k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxx xx druhy, skupiny x podskupiny
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1.
Xxxxxxxx xx 30.12.1999 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx obsaženy v xxxxxxxxxx 2 až 21.
(2) Mléko x xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx
x) xxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx, který xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
c) xxxxxxx xxxx,
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxxx xxxx tekutá xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxx mléko xxxx smetana.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxx xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx smetana, xxx xxxx zvýšení xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 100 °X.
(6) Kysaný xxxxxx xxxxxxx musí být xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(7) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx výrobek, xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxx xxxxxxx musí být xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx tuku,
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(8) Mlékárenské xxxxx musí xxx xxxxxxxx
x) názvem xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze x. 2 tabulce 7,
x) xxxxxxx tuku xxxx skupiny xxxxx x stolní xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx másla.
(9) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stolního xxxxx xx datum xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx data xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx výroby xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, datum xxxxxxxxxxx x mrazírenského xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx spotřebitelský xxxx xxxxxxxx.
(10) Pomazánkové xxxxx musí být xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxx splňuje požadavky xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx tuku,
c) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(11) Tvaroh xxxx xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx č. 2 xxxxxxx 11,
b) xxxxxxx tuku xxxx xxxx v sušině,
c) xxxxxxx sušiny,
d) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(12) Xxxxx "xxxxxxxxx krém" se xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx.
(13) Xxx xx xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 2 tabulkách 9, 10 x 12,
c) x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x název skupiny x xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxxxx xxx splňuje požadavky xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 13 a 14,
d) xxxxxxx xxxx nebo xxxx x sušině,
e) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) upozorněním "Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx", xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x souladu xx xxxxxxxxxx předpisy, 1)
x) xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobek, xxxxx surovinou xx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx sůl xx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(14) Bílkovinný xxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx skupiny.
(15) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx smetanu, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx 20 xxx xx xxxx výroby x xxxxxxxxx xxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřen.
(16) Xxxxx xxxxxxxxxxxxx musí být xxxxxxxx
x) tekuté xxxxx x tekutá xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx výrobky,
c) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxx.
(17) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxx hospodářského xxxxxxx. X mléka a xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxx nemusí xxx druh xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. Pokud xx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx zvířat, xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx pochází xxxx než 50 % xxxxx. Ostatní xxxxx mléka xx xxxxxxx se xxxxxx x xxxxx "x xxxxxxxxx" xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx činí xxxx xxx 10 %.
(18) Xxxxx "xxxxxxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx syrovátky.
(19) Xxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxxx, v němž xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(20) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx lze použít xxxxx "xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxx, sýrová xxxxxx, salámový xxxxxx xxx".
(21) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny v xxxxxxx x. 3.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx mikroorganizmů xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx kysaných mléčných xxxxxxx jsou xxxxxxx x xxxxxxx x. 2.
§5
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx výrobky xxxxxxxxx, xxxxxxxxx mléko, xxxxxx mléko, bílkovinné xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx do oběhu xxx xxxxxxx xx 24 °C.
(2) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a uvádějí xx xxxxx xxx xxxxxxx xx 4 °X xx 8 °X.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§6
Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxx, vajec, ovoce, xxxxxxxxxx látek x xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxxx xxxx"),
x) xxxxxxxx krémem xxxxxxx xxxxxxx zmrazením x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx základní xxxxx xxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, která xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx - 18 °C x nižší.
§7
Členění xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 1.4.1998 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx 2 xx 8.
(2) Xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx názvem xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) X názvu xxxxxxxx x mraženého xxxxx se uvede x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(4) X xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx x aromatizaci, xx xxxxx xxxxx v xxxxx xxxxxxxxx tuto xxxxxx xxxxx "x xxxxxxxx", s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx ochucení.
(5) Zmrzlinu x mražený xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx, obsahují-li xxxxxxx 3,0 % hmotnostních xxxxx,
x) xxxxxxx, obsahují-li xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) podle xxxxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 5,0 % xxxxxxxxxxxx ovoce xxxx ovocné složky, x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(6) X xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx tato xxxxxx x xxxxx xxxxxxx uvedena, přičemž xxxxx alkoholu xxxxx xxx xxxxx než 3,0 % hmotnostních.
(7) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx musí xxx xxxxx xxxxxxx.
(8) Přípustné xxxxxxx hmotnostní x xxxxxxxx odchylky balení xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx x. 6.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 5.
(2) Konzistence xxxxxxx xxxx být xxxxx, xxxxxx, krémovitá, xxx xxxxxx, xxxxxxx krystalů x xxxxxxx vzduchových xxxxxx, přičemž xxxxx xxxxxxxxx viditelné částice xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x nerozmělněné xxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx formě musí xxx tak xxxxxx, xxx xxxxxxxx charakteristickou x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx výrobku.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx skladují a xxxxxxxxxx o xxxxxxx - 8 °X xx - 14 °X, hlubokozmražené xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx - 18 °X x xxxxx.
(2) Mražené xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxx - 18 °X x nižší.
(3) Xxxxxxxx uváděné xx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx uchovávají xxx xxxxxxx o xxxxxxx - 8 °X x xxxxx xx xxxx nejdéle 24 xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, nebo xx xxxx nejdéle 48 xxxxx xx xxxxxxxx, pokud byly xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx stánkovém prodeji xx xxxxx krátkodobě xxxxxxxxx xxxxxx výrobky x xxxxxxxx pevného xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxx xxx) xxxx v xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx určených xxxxxxxx xxxx.
(5) Opakované xxxxxxxxxx xxxxxxxxx roztátých xxxxxxx x jejich xxxxxxx xx oběhu xxxx povoleno.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§11
Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxx na xxxxxxxx zastoupení xxxxxxxx xxxxxxx v triacylglycerolu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xxxx tuhém xxxxx,
x) xxxxxxxxxx tukem a xxxxxx xxxxx xxx x olej xxxxxxx xx xxxxx, plodů xxxx xxxxx plodů xxxxxxxxxx rostlin,
c) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx tuk x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx tkání xxxxxxxxx xxxxxx, mořských xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx xxxx xxxxxx směsí,
e) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý tuk, xxxxx byl získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx x olejů xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem jedlý xxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx ztužování xxxx/x xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx tuků x xxxxxxx xxxx a xxxxx nebo směsi xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nebo/a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx olejů x xxxx x xxxxxxx xxxx x oleji xx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxx; xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx x xxxxxxx mléčného xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx 15 % xx 80 % xxxxxxxxxxxx.
§12
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Členění xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 7.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 1.4.1998 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§13
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx 2 xx 11.
(2) Jedlý xxx x xxxxx olej xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xx dále xxxxx x název rostliny xxxx xxxxxxx, x xxxxx byly xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx obsah xxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 8 xxxxxxxxx 3 a 4.
(5) X xxxxxxxxxxxx xxxx se vyznačí xxxxxxx xxxxx xxxx.
(6) X směsného xxxxxxxxxxxx xxxx xx vyznačí x xxxxx xxxxxxxx xxxx x tukové xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxxx "neobsahuje xxxxxxxxxxx" xxx označit xxxxxxxxx tuk a xxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5 xx xx 100 x xxxxxxx.
(8) Xxxxxxxx "xxxxxxxx za studena" xxx xxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx.
(9) Xxxxxxxx "domácí" xxx použít xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a xxxxxxx hodnoty xxxxxxx x xxxxxxx x. 8 xxxxxxx 5.
(10) Xxxxxxxx "výběrové" lze xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx škvařené, které xxxx xxxxxxxx pouze xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxx, x xxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx pouze ze xxxxxxxx xxxxxxxx loje xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx.
(11) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny v xxxxxxx x. 9.
§15
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxx x přepravují tak, xxx byly xxxxxxxx xxxx přímým xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxxx
a) u xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °X,
x) u xxxxxxxxxxx xxxx x emulgovaných xxxx 15 °C,
x) u xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
§16
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Do 1. xxxxx 2000 xx možno xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Nejdéle xx xxxx 60 xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx polotučného
|
sušené
|
plnotučné, xxxxxx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx
xx sníženým xxxxxxx xxxx
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx mléko
|
|
|
acidofilní xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx s bifido xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx obohacený xxxxxxxxx mlékařské xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xx sníženým xxxxxxx xxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx s xxxxxx obsahem tuku
|
|
|
Máslo xxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxx xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxx xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxx xx strouhání
|
|
Sýr
|
přírodní
|
nezrající
termizovaný
|
|
|
zrající
zrající xxx mazem
zrající x xxxx xxxxx
x xxxxxx xx xxxxxxx
x xxxxxx xxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxxx
x solném xxxxxx, bílý
|
|
|
extratvrdý (ke xxxxxxxxx)
xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek
|
kasein xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
Xxxxxxxx xx 30.12.1999 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx tuku x % hmotn./hmotn. | Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxx plnotučné (xx xxxxxxxxxxxxx) xxxx Xxxxxx xxxxx (xxx xxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx 3,5 | xxxxxxx 8,5 |
Xxxxx polotučné | 1,5 - 2,0 | |
Xxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 0,5 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx tuku x % xxxxx. |
Xxxxxxx | xxxxxxx 10,0 |
Smetana xx xxxxxxx | xxxxxxx 30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 35,0 |
Xxxxxx mléčný xxxxxxx*)
Xxxxxxx 3
Druh xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx v % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 10,0 | |
Xxxxxx xxxxx xx. xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 0,5 | xxxxxxx 8,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxx než 0,5 | |
Xxxxxxxx | xxxx xxx 1,5 | xxxxxxx 7,0 |
Xxxxxx xxxx smetanový | nejméně 10,0 | |
Jogurt xxxx | xxxxxxx 3,0 | |
Jogurt xxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxx | xxxx xxx 3,0 | xxxxxxx 8,2 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxx xxx 0,5 |
Xxxxxxxx: *) Ochucené xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxx nejvýše 30 % hmotnostních.
Tabulka 4 - Dluhy živých xxxxxxxxxxxxxx x kysaných xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx kysaného xxxxxxx | Xxxxxxx xxxxxxx výrobku x 1 x | Xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx mléko | Lactobacillus xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx. termofilní xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | 106 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx*) | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxx xxxxx. thermophilus x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx | 107 |
Xxxxxx mléko, xx. smetanového zákysu, xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | 106 |
Xxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx zrn, xxxxx xxxxxxxxxx se skládá x xxxxxxxx zkvašujících xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Sacharomyces exignus x xxxx Leuconostoc, Xxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxx, xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení 106 x xxxxxxxx 104 |
Xxxxxxxx xxxxx | xxxxx skládající xx x kvasinkových xxxxxx rodu Xxxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx mléčného kvašení x xxxxxxxx | xxxxxxxx mléčného xxxxxxx 106 a xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x bifido -xxxxxxxx | Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx mezofilními x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčného xxxxxxx | 106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: *) X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx kromě xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx kyselinu xxxxxxx a pomáhající xxxxxxxx specifickou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxxxxxx | Xxxxxxx*) | ||||
Xxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx | Xxxxxx xxx | Xxxxxx sušina | Mléčná xxxxxx xxxxxxxxxx | |
% xxxxx. | % xxxxx. | % hmotn. | % xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | |
Xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 15,0 | xxxxxxx 11,5 | nejméně 16,0 | nejméně 14,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 7,5 | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 8,0 | xxxxxxx 8,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 17,5 | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 24,0 | xxxxxxx 20,0 |
z xxxx xxxxxxxxx | 4,0 - 4,5 | 4,0 - 4,5 | ||||
Zahuštěné xxxxx odtučněné | nejvýše 1,0 | xxxxxxx 1, |
Xxxxxxxx: *) Přídavek xxxxxxxxx x slazeného xxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxx cukernému xxxxxx 60,5 % až 64,5.
xxxxxxx xxxxx = | % xxxxxxxxx . 100 |
% xxxxxxxxx + % xxxx |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx mléka a xxxxxx smetana
Druh | Obsah xxxxxxxx xxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 50,0 |
Sušené xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 26,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxx xxx 26,0 |
x xxxx xxxxxxxxx | 12,0 - 14,0 |
Sušené xxxxx nízkotučné | nejvýše 8,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 7 - Máslo xxxxxxxxxxx
Xxxx výrobku | Obsah xxxx x % xxxxx. | Xxxxx xxxxxx x % |
Xxxxxxx xxxxx, máslo x xxxxxx xxxxx | xxxxxxx 80,0 | nejvýše 2,0 |
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 75,0 | |
Máslo xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 61,0 | |
Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 41,0 |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx výrobku | Obsah xxxx x % xxxxx. | Xxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 31,0 | xxxxxxx 42,0 |
Sýr x tvaroh
Tabulka 9 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu k xxxxxx vody v xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
% XXXXX = | x xxxx . 100 |
100 - x xxxx |
Xxx | % XXXXX*) |
Xxxxx xxxxx | xxxxxxx 51,0 |
Xxxxx | 49,0 - 56,0 |
Xxxxxxxxx | 54,0 - 63,0 |
Měkký | nejméně 63,0 |
Xxxxxxxx: *) U xxxxxxxxxx sýrů x xxxxxxxx přesahujícím xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx vyráběných standardních xxxx.
Xxxxxxx 10 - Xxxxxxxxxxx přírodních sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx (x xxxxxxxxxx)*)
Xxx | Xxx v xxxxxx x % |
Vysokotučný | nejméně 60,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 45,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 25,0 |
Nízkotučný | nejméně 10,0 |
Xxxxxxxxx | xxxx xxx 10,0 |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx v xxxxxx xxxx dodržet xxxx xxxxxxxx charakteristiku
% x.x.x. = | x tuku . 100 |
100 - x xxxx |
Xxxxxxx 11 - Klasifikace tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxx | Xxx v xxxxxx x % |
Tučný | nejméně 38,0 |
Xxxxxxxxx | 15,0 - 25,0 |
Xxxxxxxxxx nebo xxxxx | xxxx xxx 15,0 |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx | xxxx xxx 5,0 |
Xxxxxxx 12 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx
Xxx xxxxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx | |
Xxx xxxxxxx | xx xxxxxxx |
x xxxxx na xxxxxxx | |
x celé xxxxx | |
x xxxx | x tvorbou xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx povrchu |
Plísňový xxx | x xxxxxxx charakteristické xxxxxx uvnitř xxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
X xxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Ve xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 13 - Xxxxxx xxxx - xxxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxx xxx | Xxx x sušině x % | Xxxxxx x % |
vysokotučný | 70,0 | 45,0 |
60,0 x 65,0 | 44,0 | |
55,0 | 44,0 | |
50,0 | 43,0 | |
45,0 | 41,0 | |
40,0 | 39,0 | |
35,0 | 36,0 | |
xxxxxxxxxx | 30,0 | 33,0 |
25,0 | 31,0 | |
20,0 | 29,0 |
Xxxxxxxx: Xxxxx xxxxxxxxxxx xx tavené xxxx xxxx na xxxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxxxxxx. Obsah xxxxxx (x %) xxxx xxx xx xxxxxx x obsahu xxxx x xxxxxx (x %) x xxxxxxx poměru, který xxxxxxxxx spolu x xxxxxxx technologickými xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxx obdobně i xxx xxxxxx sýrové xxxxxxx.
Xxxxxxx 14 - Xxxxxx přehled xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx:
Xxxxxx xxxx xxx xxx | Xxxxxx xxx x xxxxxx roztíratelný xxx | Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx | ||
Xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx | xxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxx tuku | ano | ano |
Ostatní xxxxxx xxxxxx | xx | xxx xx xxxx xxx. xxxxxx 5 % laktózy xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxx xx xxxxxxxxxxx, xx 51 % xxxxxx xxxxxxx xx sýra |
Jedlá xxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxx*) | xxx | xxx | xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx) | xx | xx | xxx |
Xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx | ||
Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx celkového xxxxxx sušiny finálního xxxxxxx a za xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xx xx xxxxxxx x xxxxx | xxx |
Xxxxxxxx: *) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 ml xxxx g
|
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 500 ml xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
xx 1000 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 ml xxxx g
|
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 g
|
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1000 g
|
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx balení
|
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 x
|
&xxxx;
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 g
|
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxx x xxxxxx
|
&xxxx;
xx 125 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx balení
|
|
do 500 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % u 20 ks balení
|
|
nad 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 250 g
|
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 2,0 % u 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 20 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 250 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení
|
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 328/1997 Sb.
Členění na xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxxxxx jogurtová xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx citrónová | podle použité xxxxxxx složky zejména: vanilková jahodová malinová meruňková pomerančová oříšková pistáciová čokoládová kakaová kávová |
Mražený krém | smetanový mléčný podle xxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce č. 328/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx směsi xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxxxx | Xxxxxxx sušina | Mléčný xxx | Xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx |
% | % | % | |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx smetanový | nejméně 30,0 | xxxxxxx 8,0 | xxxxxxx 2,5 |
Xxxxxxxx a xxxxxxx krém xxxxxx | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 2,5 | xxxxxxx 2,5 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx krém xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx tvarohový | nejméně 25,0 | nejméně 2,5 | xxxxxxx 2,5 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx *) | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx krém x vodový x xxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 20,0 | 0 | 0 |
Zmrzlina x xxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxxx **) **) | nejméně 15,0 | 0 | 0 |
Xxxxxxxx: *) rostlinný tuk
**) xxxxxx xx obsahu xxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx a xxxxxxx krém balený
|
do 100 xx nebo x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xx 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
|
|
nad 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého balení
|
Příloha č. 7 x vyhlášce x. 328/1997 Sb.
Členění na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx tuk
nebo
živočišný xxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
xxx xxxxxx
xxx xxxx olej xxxxx xxxxx živočicha
|
ztužený tuk
|
||
pokrmový xxx
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xxxxx*)
xxxxxxxx
xxxxxx emulgovaný xxx
|
Xxxxxxxx: *) Xxxxx xxxxxxx je xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx 1 Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx uvedených x Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxxx xxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx a xxxxxx xxxxx | |
Xxxxx xxxxxxxxx xx XXX/x | xxx. 0,6 |
Číslo xxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xx KOH/g | max. 4,0 |
Číslo xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx./xx | xxx. 10,0 |
Xxxxx xxxxxx xxx 105 °X % | xxx. 0,2 |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx jednodruhové xxxxxxxxx xxxx x xxxxx | ||||||
Xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxxxxx | Xxxxxxx | |
Xxxxxxx (xx/x3) xxx 15 °X | 913-918 | 921-925 | 922-926 | 924-928 | 925-938 | 914-919 |
Xxxxx xxxxxxxxxx (xx KOH/g xxxxx) | 188-193 | 190-209 | 188-194 | 189-195 | 248-265 | 188-196 |
Xxxxxx xxxxx (xxx Xxxxx) | 110-126 | 50-55 | 110-143 | 120-143 | 6-11 | 80-88 |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x g/kg | max. 15 | max. 12 | xxx. 15 | xxx. 15 | xxx. 15 | xxx. 18 |
Xxxxxxxxxxxxxx/ x xxxxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxxx 5 | - | - | |||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v % | ||||||
X 6:0 | - | - | - | - | xxx. 1,2 | - |
C 8:0 | - | - | - | - | 3,4-15 | - |
X 10:0 | - | - | - | - | 3,2-15 | - |
X 12:0 | - | xxx. 1,2 | - | - | 41-56 | - |
C 14:0 | - | 0,5-5,9 | - | xxx. 0,5 | 13-23 | xxx. 1,0 |
C 16:0 | 2,5-6 | 32-59 | 3-10 | 7-14 | 4,2-12 | 9-17 |
X 16:1 | - | - | xxx. 1,0 | - | - | max. 3,0 |
X 18:0 | 0,9-2,5 | 1,5-8,0 | 1-10 | 1,4-5,5 | 1,0-4,7 | 2-4 |
X 18:1 | 50-67 | 27-52 | 14-65 | 19-30 | 3,4-12 | 60-82 |
X 18:2 | 18-30 | 5-14 | 20-75 | 44-62 | 0,9-3,7 | 7-21 |
X 18:3 | 6-14 | xxx. 1,5 | xxx. 1,5 | 4-11 | - | xxx. 1,5 |
X 20:0 | 0,1-1,2 | - | xxx. 1,5 | xxx. 1,0 | - | - |
X 20:1 | 0,1-4,3 | - | - | - | - | - |
X 22:0 | xxx. 0,5 | - | max. 1,0 | - | - | - |
X 22:1 | xxx. 2,0 | - | - | - | - | - |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxx xxx
Xxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxx. xxxx./xx) | xxx. 10,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (xx XXX/x) | xxx. 0,4 |
Xxxxx xxxx x xxx. látek | max. 0,5 |
Xxxxxxxxxx tuky
Xxxxxxx 3 - Xxxxxxxx
Xxxxx xxxx % hmotn. | Obsah xxxx % xxxxx. | Xxxxx xxxxxxxxx mg XXX/x xxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx./xx | |
Xxxxxxxx | xxxxxxx 80,0 | xxxxxxx 20,0 | ||
Margarín xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 62,0 | xxxxxxx 40,0 | xxx. 2,0 | xxx. 10,0 |
Xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx tuku | nejvýše 41,0 | xxxxxxx 61,0 | ||
Xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx obsahem xxxx | xxxxxxx 31,0 | xxxxxxx 71,0 |
Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx*)
Xxxxx xxxx % xxxxx. | Xxxxx vody % xxxxx. | Xxxxx kyselosti xx XXX/x tukové xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx xxxx. per. xxxx./xx | |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx | xxxxxxx 80,0 | xxxxxxx 20,0 | ||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 62,0 | xxxxxxx 40,0 | xxx. 2,0 | max. 10,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx s xxxxxx obsahem tuku | nejvýše 41,0 | xxxxxxx 61,0 | ||
Směsný emulgovaný xxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 31,0 | xxxxxxx 71,0 |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxx 15 % - 80 % xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxx xxxxx
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx | Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx | Xxxxxxx xxxxx | |
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 105 °X x % xxxxx. xxx. | 0,25 | 0,30 | |
X. xxxxxxxxx x xx XXX/x xxx. | 1,20 | 1,30 | 2,50 |
X. xxxxxxxxxx xxxx. xxx. kysl./kg xxx. | 10,00 | 16,00 | |
Xxxxxxxxx x % xxxxx. xxx. | 0,05 | 0,05 | |
Xxxxx xxxxx v % xxxxx. max. | 0,00 | 0,005 | |
Relativní xxxxxxx (40 °X) | 0,894 - 0,906 | ||
Xxxxx lomu xX 40 °C | 1,448 - 1,461 | ||
Titr mastných xxxxxxx | 32 - 45 | ||
X. xxxxxxxxxx mg XXX/x | 192 - 203 | ||
X. xxxxxx xxxxx Xxxxx | 45 - 70 | ||
Xxxxxxxxxxxxxxx látky x/xx xxx. | 10,0 | ||
Xxx xxxx °X | 28 - 40 | 25 - 45 |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxx
Xxxxxx xxx xxxxxxxx | Xxxxxx xxx xxxxx | |
Xxxxx xxxxxxxx látek xxx 105 °X x % xxxxx. max. | 0,30 | |
Č. xxxxxxxxx v xx XXX/x xxx. | 1,50 | 2,50 |
X. xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx./xx xxx. | 10,00 | 16,00 |
Xxxxxxxxx x % xxxxx. xxx. | 0,05 | |
Xxxxx xxxxx x % hmotn. xxx. | 0,00 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °X) | 0,893 - 0,898 | 0,893 - 0,904 |
Xxxxx xxxx xX 40 °X | 1,448 - 1,461 | |
Xxxx mastných xxxxxxx | 42,5 - 47,0 | 40,0 - 49,0 |
X. zmýdelnění xx XXX/x | 190 - 200 | 190 - 202 |
Č. xxxxxx xxxxx Xxxxx | 32 - 47 | 32 - 50 |
Xxxxxxxxxxxxxxx látky g/kg xxx. | 10 | 12 |
Xxx xxxx °X | 40 - 45 | 42 - 48 |
Příloha x. 9 x vyhlášce x. 328/1997 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení xxxxxxx xxxx a xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xx 1 xxxxx
|
&xxxx;
- 4,0 % u jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
1 - 15 xxxxx
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 15 litrů
|
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxx, xxxxx, xxx, xxxxxxxx tuk, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 500 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % u 20 ks balení
|
nad 500 g
|
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx vyrobené x xxxxxxx xx oběhu xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle dosavadních xxxxxxxx předpisů.
(2) Xxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxxxxxxx právních předpisů xxx xxxxxxxx do 1. září 2001.
(3) Xx 31. xxxxxxxx 2001 xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu.
Xx. II xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 90/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Označování xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle dosavadních xxxxxxxx předpisů.
Čl. XX vložen právním xxxxxxxxx x. 390/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 8.11.2001
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 31.12.1997, x výjimkou §3, 8 x 13, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
347/99 Xx., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx MZ x. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx
x účinností xx 30.12.99
90/2000 Xx., xxxxxx xx mění vyhláška XX x. 328/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/97 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx mléko a xxxxxx výrobky, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje
x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
390/2001 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. a), x), x), x), x) a k) xxxxxx x. 110/97 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx krémy x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
x xxxxxxxxx od 9.11.2001, x xxxxxxxx xxxxx §3, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.2002 x část §3 x xxxxxxx č. 2 (xxxxxxx 17), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.2002.
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Xx. byl xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2003.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxx č. 87/1987 Sb., o veterinární xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů. Vyhláška Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zemědělství x výživy č. 121/1987 Sb., x zabezpečování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx živočišných produktů.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx symbolem "x".
3) Xxxxxxxx č. 287/1999 Sb., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) §6 xxxx. 9 písm. x) xxxxxxxx x. 324/1997 Xx., x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx údajů x xxxxxxxx xxxxxxx označeného xxxxxxxx "x", ve xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Sb.
5) §6 xxxx. 8 xxxxxxxx x. 324/1997 Xx., xx xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.