Právní předpis byl sestaven k datu 17.02.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a hořčici
Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Sb., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)
a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,
x) druhy xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx pojmů
Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí
a) kořením xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod písmenem x),
x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx jednotlivých koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx složek,
d) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx rostliny xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, větviček, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx prázdné,
e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, plody x xxxxxx pocházející z xxxx xxxxxxxx,
x) anorganickými xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx s xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx vakuovou xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina xxxxxxx xxxxxxxx složek se xxxxxxxx obsahem vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx výtažků z xxxxxx a dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx x salátům, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x mléčných xxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x mletých xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx plnotučnou hořčice xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx černé a
s) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx speciálně typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Koření
(1) Členění koření xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx se kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx koření je xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
§4
Jedlá xxx
(1) Členění xxxxx soli xx xxxxx x skupiny xx xxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Evropské xxxx4), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx označí
a) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x xxxxx soli x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x fluoridovými xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx o xxxxxxx získání (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Smyslové x xxxxxxxx požadavky xx jakost jedlé xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků a xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx označí xxxxxxx x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx na xxxxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "emulgováno x xxxxxxx xxxx v %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Členění xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx dále označí xxxxxxxxxx skladování.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx trh xxxx označené xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se provádí §18 písm. x), x), h), i), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx a hořčici.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření
Název xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx stopky |
hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, palčivě kořenitá |
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxx (Xxxxxx basilicum X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx stonků |
šedozelená |
v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx odrůdě |
Bobkový xxxx |
xxxxxx xxxxx (Laurus xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx |
xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, mírně xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxx tráva (Xxxxxxxxxx citratus Staph/C. xxxxxx (X.) Rendle |
sušené xxxxx |
xxxxxx sušených xxxxx, xxx nebo jemně xxxxx prášek |
žlutá až xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx citrusech |
nahořklá, xxxxx nasládlá, jemně xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx celé xxxxx xxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx celerová |
Černucha xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Nigella xxxxxx L.) |
semena |
celá xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx kořenitá |
kořenitá, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx stonků x xxxxxxx listů |
listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxx xxxx xxxx mletý |
Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá |
kořenitá, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (kalkán, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx galanga Xxxxx, Alpinia officinarum Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxx, okrová xx xxxxxx hnědá |
výrazná, xx eukalyptu |
kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, téměř xxxxxxxx semena, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, hlavička žlutohnědá |
výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá |
drcený xxxx mletý |
prášek se xxxxxxxxxx částicemi |
kořenitá |
||||
Chilli/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx annuum X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx zralé xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx stopek |
široká xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx červená) |
kořenitá, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek |
kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx zvláště xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxxxx plody |
kulovité xxxx xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, na temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx až tmavomodře xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky, |
kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx) |
xxxxxxx nebo celá xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx světle xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx hnědá až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, citrónová, nasládlá |
kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) celý, |
kmín xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Carům xxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, hnědošedá |
charakteristická xx kmínu |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.) |
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx větší |
žlutohnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, hnědozelená xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx než u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx zúžené |
žlutohnědá až xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx prášek |
|||||
Kopr xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
plody xxxxxx, ploché, se xxxxx xxxxxxxxx žebry x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x okraji |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxx |
xxxxxx xx tmavě xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá |
listy |
sušené xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x nádechem xx žluté, xxxx xxxx hnědé xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Curcuma xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx jemný xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
||
Majoránka |
Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo jejich xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená |
charakteristická po xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, typická xxx xxxx, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx nahořklá |
Mauricijská xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx hystrix XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x nádechem xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx míšky xxxx ploché, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx muškátovém xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx až xxxxxx mletý prášek xx xxxxxxxxxx částicemi |
jasně xxxxxxxxxx až červenohnědá |
charakteristická xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Houtt.) |
sušená xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, na xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, ostrá xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx koření xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Merr.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx povrchu, xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare L.) |
suchá xxxx xxxxx a xxxxx květů |
bez xxxxxx x větviček |
světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Capsicum xxxxxx L.) |
Sušené plody |
jemně xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx červená |
intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx xxxxxxx xx červená |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx pobřežní (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po pažitce |
mírně xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx xxxxxxx x cibuli |
Pepř xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx bobulí |
šedobílá, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx drť |
šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx se xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx červený/růžový xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx nezralé xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx bobule) |
červená xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx DC., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx s xxxxxx bradavičnatým povrchem x xxxxxxx stopky x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx puklé x xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (po xxxxxxx) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx mletý xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxxx, charakteristická po xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá |
Pískavice xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou xxxxxxxx xxxxx na xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx celý, |
Rozmarýn (Xxxxxxxxxx officialis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů xx xxxxxx barvy |
svrchní část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu |
kořenitá, xxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
sekané, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx květů xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx listy (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), hladké na xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx šedozelené |
s. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx až xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx oškrábané xxxx neoškrábané, hladkého xx drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá, natrpklá xx svírává, štiplavá |
drcená xxxx mletá |
jemný prášek xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxx xxxx |
xxxxxx pravý (Crocus xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx zprohýbané |
oranžová xx xxxxx červená |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx vroubkované, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx |
xxxxxxx strana xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá |
Tymián |
tymián obecný (Xxxxxx vulgaris X.) |
xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 mm) |
šedozelená, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Vanillia xxxxxxx, Vanillia tahitiensis) |
sušené xxxxxxxxx, celé xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými vlákny |
žlutá xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění koření xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
koření |
koření podle xxxxxxx č. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky |
koření |
do 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx nejvýše |
Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx vlasti |
Organické cizí |
Anorganické |
|||||||
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx tráva/Citronela |
celá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
drcená, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx plody |
celý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Koriandr lístky |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Kurkuma |
celá |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
barvivost x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, drcená |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Majoránka |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Máta |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid vápenatý x % hm. xxxxxxx 0,35 |
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Nové xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin x % hm. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, drcený |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Pepř červený/růžový |
celý |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx sečuánský |
celý |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, drcený |
|||||||||
Petržel |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Pískavice, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx mletý |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Saturejka |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Skořice |
celá |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
mletá, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) včetně xxxxxxxxx xxxx xxxxx
Příloha č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlé xxxx na xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx xxx |
x xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x jodem x „xxxxx látky, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx soli
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * v sušině % xxxxxxx |
Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx xxx x xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg fluoru |
jedlá xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx obohacení xxxxx xxxxx výrobce |
jedlá sůl x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x závislosti xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx vápníku, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Členění dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx druhy x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobek |
polévka |
omáčka |
|
bujón |
|
vývar |
|
šťáva |
|
základ pokrmu |
|
směs xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky
Výrobek |
Hmotnost xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
251 - 1000g |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx balení |
||
nad 2500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 ml |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 ml |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 ml |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha č. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a dresinků
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx chuti x vůně.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
hořčice |
plnotučná |
- |
kremžská |
- |
|
speciální |
podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 1,0 % x 20 ks balení |
||
201 - 500 g |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Příloha č. 12 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx a xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, ovlivněná xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx |
5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx v % xxxxxxx |
3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x speciální |
- |
písek x % nejvýše |
0,1 |
0,1 |
Informace
Právní xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 a (XX) č. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování potravin, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx dalších látek xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.