Právní předpis byl sestaven k datu 04.11.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, ve znění xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)
a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx jejich členění xxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x hořčice s xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny x
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost, požadavky xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxx některých xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx pod písmenem x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx stonků, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx a xxxxx xxxxxxx,
x) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx rostliny,
f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) jedlou solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx s xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina xxxxxxx xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx určený x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, zejména xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxx výtažků x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x látek zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x salátům, xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,
r) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx hořčic x xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx jiné).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve vyhlášce xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále označí xxxxxx koření uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx na jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx xxx
(1) Xxxxxxx xxxxx soli xx xxxxx x skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx jedlá xxx dále xxxxxx
x) x obohacené jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx byla xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx soli x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx užívat současně x xxxxxxxxxxxx tabletami, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).
(3) Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 a 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxx xxxxxxx x přípravě.
(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "emulgováno x xxxxxxx xxxx x %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, skupiny x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice je xxxxxxxx hořčice bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové, xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů a xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x mohou být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x ochucovadla x xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a k) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x hořčici.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Ministr:
Ing. Jurečka x. x.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
Anýz |
Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx ovocná xxxxxx |
xxxxxxxx, palčivě xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x krátkou xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxx (Xxxxxx basilicum L.) |
sušené xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx nobilis X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx zelená až xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová tráva (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Rendle |
sušené xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek |
žlutá až xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, po xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.) |
xxxx |
xxxxxx celé xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx semena |
černá xx šedočerná |
jemně kořenitá |
kořenitá, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.) |
sušené listy |
celé xxxx sekané listy, xxx stonků a xxxxxxx listů |
listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, jemně xxxxx |
Xxxxxx xxxx nebo xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi xxxxx xxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá |
kořenitá, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx prášek |
žlutá, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, ostrá |
Hřebíček xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Merr. |
sušená xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá |
výrazná, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx částicemi |
kořenitá |
||||
Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. a Xxxxxxxx annuum X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx x jejich xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený |
drť xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx podtónem |
od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
zralé xxxxxx plody |
kulovité lysé xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, na temeni xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx celá xxxxxx, tobolky, |
kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx semena |
celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx zralá xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, jemně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxx prášek z xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, citrónová, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) celý, |
kmín xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx carvi X.) |
Xxxxxx plody |
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx okrovými xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu |
kořenitá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx až xxxxx hnědá, hnědošedá |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx jednoletý (xxxxxx) xxxx, |
xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Carům xxxxx X.) |
xxxxx xxxx stejné xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx jsou xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po kmínu, xxxxx méně zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx formy |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, ploché, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx x okraji |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx, pronikavá |
nať |
sušená xxx |
xxxx nebo sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx plody, |
koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, šedé xxxx hnědé barvy |
kořenitá |
Charakteristicky xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Curcuma xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x připálených |
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná |
palčivě xxxxxxxx |
xxxxxx nebo mletá |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, oranžově xxxxx xx načervenalá |
charakteristická po xxxxxxx, výrazná |
palčivě xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana X.) |
xxxxx xxxx listů, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, mírně xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xx hnědé xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx aromatická, typická xxx xxxx, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x nádechem xx žluté až xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx květ celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné xxxxx xxxx ploché, xx xxxxxx části celistvé, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx červenohnědá |
výrazná, charakteristická xx muškátovém xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx prášek xx znatelnými xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx řezu xxxx semena xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, kořenitá |
ostrá, xxxxxxxx |
||
Xxxx koření xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Merr.) |
Sušené plody |
nedozrálé xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mleté |
jemně xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx palčivá |
||
Oregano (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L.) |
suchá xxxx listů x xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
jemně xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx xxxxxxx xx červená |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně nahořklá xxxx pálivá |
|||
pálivá, |
červená xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx mírně xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx pobřežní (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená nať |
sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
Xxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený nebo xxxxx |
xxxxxx xx znatelným xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx nezralé xxxxx |
xxxxxx xxxxx bobule, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx se žlutým xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (vnitřní xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx xx xxxxx růžová |
jemná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx |
|||||
Xxxx sečuánský celý, |
pepř xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx povrchem x zbytkem stopky x xxxxxx; tobolky xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx na povrchu xxxxx xx červenohnědé, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, semena xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx a semena xxxx mletý xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx svraštělé xxxxx bobule xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxx tvrdá semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích |
okrová xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, kořenitá |
Rozmarýn celý, |
Rozmarýn (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, xxx stonků x listů xx xxxxxx barvy |
svrchní xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx mleté xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, trpká |
|||
Saturejka |
saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X) |
xxxxxx listy x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx nebo řezané, xxxxxxxx listy (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx |
|
xxxxx xx štiplavá |
||||||
s. xxxxxx - kořenitá |
ostrá |
|||||
Skořice xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Nees), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty oškrábané xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx prášek xxx xxxxxxxxxx částic xxxx drť |
okrová x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx zprohýbané |
oranžová až xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu |
kořenitá, hořká |
mletý |
jemný xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx květenství x xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx s xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx |
xxxxxxx strana listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr |
kořenitá, xxxxx, nahořklá |
Tymián |
tymián xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx až xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, celé plody |
tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, sladce xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Zingiber officinale Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nepravidelného xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx až palčivá, xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
koření |
koření podle xxxxxxx x. 1 |
- |
směsi xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Příloha x. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Příloha x. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx
Xxxxx koření |
Vlhkost x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Silice x % (ml/100 x) v sušině xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Příměsi v % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx cizí |
Anorganické |
|||||||
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, drcený |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Chilli/Kayenský pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (tmavý) |
Celý |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
mletý |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxx římský |
celý |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 |
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Nové xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x XXXX jednotkách |
|||
sladká |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
pálivá |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
gulášová |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Pažitka |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Pepř xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin x % hm. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, drcený |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Pepř xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx sečuánský |
celý |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý, drcený |
|||||||||
Pepř xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, drcená |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Šafrán |
blizny x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) včetně barevných xxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlé xxxx xx druhy x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx xxx |
x xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „název xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a fluorem
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x xxxxxx % nejméně |
Minerální xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx sůl x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx xxx x xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 mg fluoru |
jedlá xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „název xxxxx, xxxxxx byla obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx údajů xxxxxxx |
* x závislosti xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem x xxxxxxx.
Příloha x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobek |
polévka |
omáčka |
|
bujón |
|
vývar |
|
šťáva |
|
základ xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx polévky |
|
Ochucovadlo |
- |
studená xxxxxx nebo xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 2,0 % x 20 ks balení |
||
51 - 120g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého balení |
|
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
||
xxx 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
171 - 1000 ml |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Příloha x. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x vůně výrobku xxxx xxx vlastní, xxx cizích xxxxxxx, xxxx jinak xxxxxxx xxxxx a vůně.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx mají xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx x xxxx.
3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x studené xxxxxx xxxx dresinků xxxx 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx typu xxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky pro xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka |
hořčice |
do 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého balení |
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
201 - 500 g |
- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá |
kremžská |
kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi drceného xxxxxx xxxxxxx černé |
žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx částic, s xxxxxxx částicemi nebo x částicemi přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce |
řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x speciální |
kremžská |
|
sušina x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se u xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx u xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx dalších látek xx potravin, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.
Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.