Právní předpis byl sestaven k datu 03.07.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
VYHLÁŠKA
ze xxx 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčici
Ministerstvo xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Sb., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Sb. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx přímo použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx a
c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx požadavky xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, uvedené x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx pod písmenem x),
x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), zeleniny, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, listů x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx pocházející z xxxx rostliny,
f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podle písmene x) a xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
k) jedlou xxxxxxx solí jedlá xxx získaná odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx vakuovou xxxx jedlá sůl xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx jedlé xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, zejména xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx past x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx jako chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z mletých xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx nebo xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx xxx
(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), v zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx jedlá xxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxx jedlé xxxx názvem skupiny,
b) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x fluoridovými xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
§5
Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků a xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x přípravě.
(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx se xx xxxxx dále xxxxxx
x) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku x %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x této vyhlášce.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této xxxxxxxx.
§6
Hořčice
(1) Xxxxxxx hořčice xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 10 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx vyhlášce.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů a xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, x xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva zemědělství x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. a), x), x), i), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx koření |
Název xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx ovocná xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx pravý (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
kořenitá, xxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x části xxxxx |
xxxxxx nebo xxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo kořenitě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx celá, drcená xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek |
žlutá až xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů |
listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx ostrá |
Fenykl xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx žebry xxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, svěží |
kořenitá, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx nebo xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx prášek |
žlutá, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx L.) |
semena |
hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx kořenný (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (L.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez hlaviček |
tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx a jejich xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx po xxxxxxx ostře xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený |
drť nebo xxxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx ostře xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx celý, |
jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.) |
zralé xxxxxx plody |
kulovité lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxx; semena xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx tmavě xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, citrónová, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx nažky, žebernatého xxxxxxx |
xxxxxx hnědá až xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx než xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá |
charakteristická xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx než x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx žebernaté, u xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxx ostrá |
ostrá xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx prášek |
|||||
Kopr xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, ploché, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx se xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kopru |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx plody, |
koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá |
listy |
sušené listy x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Curcuma xxxxx X.) |
Xxxxxx oddenky |
vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek |
sytě xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx načervenalá |
charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená |
charakteristická xx xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, vrcholky xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx DC.) |
listy |
celé xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x nádechem xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné míšky xxxx xxxxxx, xx xxxxxx části celistvé, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
mletý |
jemně xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Houtt.) |
sušená xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx síťově žilnatě xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.) |
Xxxxxx plody |
nedozrálé xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx slupek |
šedohnědé, xxxxx hnědé až xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx palčivá |
drcené xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx palčivá |
||
Oregano (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x větviček |
světlezelená až xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx zelená |
jemně kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx pobřežní (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, slabě nahořklá, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
Xxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx zralé xxxxx |
xxxxxxx, sušené, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, temně xxxx se xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
sušené xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx stopek, xxx obsahovat nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx šedočerná až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx zrněním nebo xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.) |
Xxxxxx nezralé xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx ne zcela xxxxxxxx xxxxxx (vnitřní xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, kořenitá |
jemně xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx |
|||||
Xxxx sečuánský celý, |
pepř xxxxxxxxx (Zanthoxylum bungei Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x semeny; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx puklé x semena uvolněná |
tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx až červenohnědé, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx prášek |
|||||
Pepř xxxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx povrchovou slupičkou |
šedozelená, xxxxxx xx hnědozelená |
kořenitá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx tmavě xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích |
okrová xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx celý, |
Rozmarýn (Xxxxxxxxxx officialis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx na spodní xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx po rozmarýnu |
kořenitá, xxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
sekané, xxxxxx xxxx mleté xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx L) |
sušené xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), hladké xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx xxxx šedozelené |
s. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx |
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. tomala (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx červenohnědá |
Charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, kořenitá |
||
Šafrán xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx zprohýbané |
oranžová xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu |
kořenitá, hořká |
mletý |
jemný xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx |
xxxx nebo sekané xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx |
xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx natě, listů, xxxxxxxxxx a xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 mm) |
šedozelená, šedohnědá xx hnědozelená, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx kořenitá |
výrazná až xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Andrews, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia tahitiensis) |
sušené xxxxxxxxx, xxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx vanilce, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nepravidelného xxxxx a velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
prášek se xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx x xxxxxxxx vlákny |
žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx koření xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
koření |
koření xxxxx xxxxxxx x. 1 |
- |
směsi xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky na xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
51 - 200 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx v kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, drcený |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Kmín (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín římský |
celý |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % hmot. xxxxxxx 2,0 |
|||
mletá, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35 |
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Nové koření |
celé |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mleté, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Dobromysl) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Paprika |
lahůdková |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x ASTA jednotkách |
|||
sladká |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
pálivá |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
gulášová |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Pažitka |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Pepř xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % xx. nejméně 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx úlomky |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
mletý |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Šalvěj |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Tymián |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Vanilka |
35,0 |
7,0 |
ethylvanilin 2 % |
||||||
Xxxxxx nebělený |
celý |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
bělený |
celý |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) včetně barevných xxxx listů
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlé xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx sůl |
s xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx a xxxxxxx
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX x sušině % nejméně |
Minerální xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx soli |
jedlá xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx s xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx sůl x jodem x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx |
xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 mg xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x závislosti na xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx a xxxxxxx.
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx do polévky |
|
Ochucovadlo |
- |
studená xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, studené xxxxxx a xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka |
dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % u 20 ks balení |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks balení |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 2500 g |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 ml |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hodnotí vždy xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx pro druh xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx a xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx použitých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % vody.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x studené xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.
Příloha č. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého balení |
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
201 - 500 g |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 g |
- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx požadavky xx hořčice
Hořčice |
Vzhled |
Barva |
Vůně a xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá |
kremžská |
kašovitá xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx hořčice xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx x % nejméně |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Xx xxx uzávěrky právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES a xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.