Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 02.11.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze dne 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a hořčici

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Sb., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Evropské unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x

x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x hořčice xxxxxxxxx xx jakost, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx některých pojmů

Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, uvedené x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x ovlivňování xxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející z xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, plody x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx x xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx kamennou xxxx jedlá sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x malým xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx získaná odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, které xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx dresinkem tekutý xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxxx bílé,

r) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčic s xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním zejména xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx sůl

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx na xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x jedlé soli x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a nelze xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x

x) údajem x xxxxxxx získání (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 k xxxx vyhlášce.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxx návodem x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx tuku x %" a

b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx dehydratovaných výrobků, xxxxxxxxxxx, studených omáček x xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x této vyhlášce.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx hořčice xx druhy, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx označí xxxxxxxxxx skladování.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, xxxxxx xxx, dehydratované výrobky x ochucovadla x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. a), x), h), i), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, pro xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x hořčici.

§10

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. r.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Název xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, nasládlá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx a části xxxxx

xxxxxx nebo xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx celá, drcená xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx sušených xxxxx, xxx xxxx jemně xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, xx citrusech

Celerové xxxxxx xxxx nebo xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx celé xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, typická celerová

Černucha xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx šedočerná

jemně kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx podlouhlé, xxxx slabě zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (kalkán, xxxxxxx xxxxxx) xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx oddenků xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx hnědá

výrazná, xx eukalyptu

kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, téměř xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, celistvá xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx xxx hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, palčivá, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ kayenský xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Capsicum xxxxxxxxxx L., Capsicum xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx stopek

široká škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx po xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť xxxx xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx communis X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx lysé xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

Kardamom celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx nebo celá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx tříhranné xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx světle xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx plody

podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx stejné xxxxxxxxxxxxxxx jako nažky xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá xx xxxxxxxxxxx žebry, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, hnědozelená xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx než x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené plody

nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx žebernaté, u xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx ostrá

ostrá až xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxx koprová xxxxxx,

xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx plody

plody xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx žebry x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá

listy

sušené listy x xxxxxxxx stonků

kousky xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Curcuma xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez hlíz x zlomků (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx až načernalá

charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx načervenalá

charakteristická xx xxxxxxx, výrazná

palčivě xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana X.)

xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx zelená, šedozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx hystrix XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté až xxxxx

xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx květ xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx části celistvé, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx červenohnědá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx žilnatě xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx řezu xxxx semena mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx plody

nedozrálé xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Dobromysl)

dobromysl (Xxxxxxxx xxxxxxx L.)

suchá xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxx stonků x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx zelená

jemně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, charakteristická xx paprice

sladká

sladká,

sytě xxxxxxx xx červená

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pálivá

pálivá,

červená xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx česneku x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx L)

sušené xxxxx xxxxx

xxxxxxx, sušené, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, temně xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx drť

šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx šedočerná xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, případně se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Schinus molle X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx růžová

jemná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně se xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx puklé x semena uvolněná

tobolky xxxx xx povrchu xxxxx až červenohnědé, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo mletý

drcené xxxxxxx a xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nebo xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx seno

pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 mm xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích

okrová xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, trpká

Saturejka

saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx celé x xxxxx

xxxx nebo xxxxxx, xxxxxxxx listy (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx horská listy xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx štiplavá

s. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), C. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx červenohnědá

Charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx prášek xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx červená

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy a xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx xxxxx vroubkované, xx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx a hnědých xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů

listy xxxx (1 - 5 mm)

šedozelená, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx fialovo-růžová až xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá

charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx zázvoru, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Příloha x. 2 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1

-

směsi xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 g

 - 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost x % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx

Xxxxxx x % (ml/100 x) v sušině xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % hmot. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

mletý, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % hm. xxxxxxx 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) včetně barevných xxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx na xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx obohacena“*

s „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“*

* obohacení podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x fluorem

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x jodem x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „název xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, hořčíku)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobek

polévka

omáčka

bujón

vývar

šťáva

základ xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx pro dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx a dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx balení

51 - 120g

 - 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Příloha x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx musí být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx označený xx xxxx xxxxx. Xxxx x vůně xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx a xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx použitých surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx obsahují nejvýše 15 % vody.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého balení

 - 1,0 % x 20 ks xxxxxx

201 - 500 g

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Smyslové požadavky xx hořčice

Hořčice

Vzhled

Barva

Vůně x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic

jasně žlutohnědá x přibarvené, šedožlutá x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedohnědá x nepřibarvené

řízná, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx částicemi nebo x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a speciální

kremžská

sušina x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % nejvýše

0,1

0,1

Informace

Právní xxxxxxx x. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx doplňován.

Znění jednotlivých xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx znění.