Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 odst. 1 xxxx. x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx č. 131/2003 Xx., zákona č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Sb. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx jejich členění xxxxx xxxxx, skupiny xxxx podskupiny,

b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice s xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx k xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx balení.

§2

Vymezení některých xxxxx

Xxx xxxxx této vyhlášky xx rozumí

a) kořením xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx části, uvedené x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x ovlivňování chutě x vůně xxxxxxxx,

x) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých koření xxxxxxxxx xxx písmenem x), zeleniny, soli xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx rostliny koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, větviček, bobulí, xxxxx, xxxxx a xxxxx prázdné,

e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx hrudky hlíny, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx draselným,

i) xxxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx písmene x) x fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá sůl xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx přírodních ložisek x malým xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

k) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx přidávaných xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx jedlá sůl xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx roztoku xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx anorganických xxxx, které xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx, popřípadě x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx k pokrmům x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx a xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jiné).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 2 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Jedlá xxx

(1) Členění xxxxx soli xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx4), v zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx obohacena,

c) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx výrobky, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx druhy a xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Dehydratované výrobky xx označí xxxxxxx x přípravě.

(4) U xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se na xxxxx dále označí

a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx v %" x

x) podmínky xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx xxxx objemové xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx dehydratovaných výrobků, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této vyhlášce.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx a xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 12 k xxxx vyhlášce.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, x mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, pro xxxxxx, jedlou sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření

Název xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx ovocná xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x xxxxxxx stopkou, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx nebo celé xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, skořicová xx xxxxxxxxx

xxxxxx nebo kořenitě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Laurus xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx stopkami, bez xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek

žlutá xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech

Celerové xxxxxx xxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer

kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx šedočerná

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně ostrá

Fenykl xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx žebry xxxx xxxxx prášek

žlutozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx prášek

žlutá, xxxxxx xx světle xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx L.)

semena

hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, ostrá

Hřebíček xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Merr.

sušená xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, celistvá poupata, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx xxx hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, charakteristická po xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, palčivá

drcený xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx sušené xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx stopek

široká xxxxx xxxxx x jejich xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx pálivou

mleté/mletý xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx zvláště ostře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx lysé xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky,

kardamom obecný (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx nebo celá xxxxxxxxx semena

celé tříhranné xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, citrónová, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) celý,

kmín xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, hnědošedá

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx mají stejné xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx jsou větší

žlutohnědá, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx žebry, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo mletý

drť xxxx prášek se xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx ostrá

ostrá xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem

hnědá xx xxxxxxxx žebry a xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, pronikavá

nať

sušená xxx

xxxx nebo sekaná xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá

listy

sušené listy x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx barvy

kořenitá

Charakteristicky xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx L.)

Sušené oddenky

vejčitého xxxx válcovitého nepravidelného xxxxx, tvrdého xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (menší xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx jemný prášek

sytě xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx načervenalá

charakteristická xx xxxxxxx, výrazná

palčivě xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana X.)

xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, typická xxx mátu, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx

xxxxxx x nádechem xx xxxxx xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx části celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx červenohnědá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx jádra

semena mají xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, ostrá až xxxxx palčivá

drcený nebo xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx plody

nedozrálé xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, bez slupek

šedohnědé, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.)

xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x větviček

světlezelená až xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mletá,

paprika (Capsicum xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx paprice

sladká

sladká,

sytě xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx nahořklá xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx mírně xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L)

sušené xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu hladké, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% xxxxxxx bobulí

hnědočerná xx xxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, kořenitá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý sypký xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx celý,

pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx bungei Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x xxxxxxx stopky x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx prášek

Pepř xxxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx plody

typicky xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, pálivá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx xxxx tvrdá semena, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x typickou hlubokou xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn celý,

Rozmarýn (Xxxxxxxxxx officialis L.)

sušené xxxxx

xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx řapíkovité xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx barvy

svrchní xxxx xxxxx je šedavé xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L)

sušené xxxxx x xxxxx květů xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx úzce čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx listy xxxxxx xxxx šedozelené

s. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Nees), C.burmanii (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez kousků xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, výrazná až xxxxx

xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx červená

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx listů xx xxxxxxxxxx, naspodu xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris L.)

suchá xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx až xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Andrews, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx tahitiensis)

sušené xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, ohebné

tmavohnědá, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, sladce kořenitá

Zázvor xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, zakulacené x zploštělé

světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, svěží

ostrá xx palčivá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx x krátkými xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Silice x % (ml/100 x) x&xxxx;xxxxxx nejméně

Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Příměsi x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx tráva/Citronela

celá

12,0

8,0

2,5

drcená, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, drcený

10,0

7,0

14,0

0,5

Chilli/Kayenský xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx barviva vyjádřený x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx červený/růžový

celý

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

Xxxx sečuánský

celý

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Zázvor xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) včetně xxxxxxxxx xxxx listů

Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

* obohacení xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jedlé xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % nejméně

Minerální xxxxxxx * v sušině % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ kg xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)

** xxxxxxxxx xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx jodem x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Příloha x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx pro dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % x 20 ks xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení

nad 2500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Příloha x. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx a xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx a xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, nebo xxxxx xxxxxxx chuti x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx činí 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx typu xxxx xxxxx ochucující xxxxxx

Příloha č. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 ks balení

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota bez xxxxxxx částic, x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x částicemi přidané xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x přibarvené, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x speciální

-

písek x % xxxxxxx

0,1

0,1

Informace

Právní předpis x. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.