Právní předpis byl sestaven k datu 18.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
VYHLÁŠKA
ze xxx 21. xxxxx 2021
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx ovoce x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), g) x x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx předpis Xxxxxxxx xxxx1), zároveň xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodech, houbách, xxxxxxxxxx x výrobcích x xxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx a xxxxxxx z xxxx x banánů x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, skořápkových xxxxx, xxx, xxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
1. teplotní xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx uchovávání x xxxxxxxxxx xxxxx uvádění xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, ve xxxxxx technologické zralosti, xxxxxxxx, xxxxxxx cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx byla xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxxx ovoce x xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, konzervované xxxxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx3), vody a xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx potravina splňující xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, že xxxxx xxxxxxx xx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x splňuje xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx výživové xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) speciálním xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x tím, xx tento výrobek xxxxxxxx xxxx cukru xxx xxxx výběrový (Xxxxx) a zároveň xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx nebo xxxxx, xxxx x přírodních xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx x jedné xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x citrusových xxxxx xx považují xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx extrakty a xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x šťávy xxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx z jednoho xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina vyrobená x xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx ovoce,
k) klevelou xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx hrubými xxxxxx xxxxxxx ovoce,
l) xxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxx potravina řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jedlé xxxxx xxxxx bez xxxx, slupky, jader, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx stejného druhu xxxxx lze xxxxxx xxxxx v technologicky xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx konzervované xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx různé xxxxx xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) ovocem xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
p) ovocem x lihu nebo xxxxxxx xxxxx potravina x čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx může obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x aromatizaci,
q) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nebo děleného xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x kaštanového xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx jedlého Castanea xxxxxx,
x) zázvorem xxxxx xxxxx xxxxxxxx zázvoru x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ovocem xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx rozdrceným, ale xxxxx xxxxxx rozmělněna xx dřeň,
u) xxxxxxx xxxxx surovina získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx kůry, slupek, xxxxx a xxxxx, xxxxx xxxx rozmělněna xx xxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx procesem x xx určená x dalšímu zpracování,
v) xxxxxx extraktem xxxxx xxxxx výluh z xxxxx, xxxxx s xxxxxxx na ztráty xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx vodě xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx xxxxx odrůd xxxx xxxxxxxxx rodu Xxxx xxx., x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx a banánů xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, zdravá xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) konzervovanou xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx tvoří xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx bylo dosaženo xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx na 80 xx 90 oC,
d) xxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx x nálevem x xxxxxxxxxx uzavřeném obalu, xxxxx pH xx xxxxx xxx 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nejméně xx 121,1 oC xxxx xxx zvolen xxxxxx xxxxxxxxxx postup, kdy xxxxx x usmrcení xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x jejich spór,
e) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx kysanou xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) zeleninovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx x případnými xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x xxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, přidáním soli, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx kombinací uvedených xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxx potravina řídké xx kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx surovin xxxxxxxx x jedlých xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x jader propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném případě x množství,
h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez použití xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx proslazenou xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx celé xxxx xxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve spotřebitelském xxxxx, určená x xxxxxxx použití,
k) xxxxxxxxx x octu xxxxxxxx xxxxxx kvasným xxxxx7) xxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x soli xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak obsahující xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx sušinou,
o) xxxxxxxxxx xxxx potravina vyrobená x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx a xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx zeleniny upravený xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx x) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx solené,
b) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxxxx xxxxx lísky Xxxxxxx avellana (X.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) a xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) kešu xxxxxx xxxxxx plodů ledvinovníku xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X.),
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (L.),
g) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Pinus xxxxx (X.), Pinus xxxxxxxxxx, Xxxxx sibirica, Pinus xxxxxxxxxxx, Xxxxx wallichiana, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Macadamia xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,
j) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx plody xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Wangenh.) K. Xxxx,
x) pistáciemi xxxxxx xxxxxx xxxxx pistácie xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) xxxxxxx kaštany xxxxx plody kaštanovníku xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx Xxxx.,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Arachis xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxx hypogaea h.,
n) xxxxxx xxxx xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxxxx výrobek xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů,
o) xxxxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxx arašídy v xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx xxxx xx použití dalších xxxxxxxxxxxx přísad,
p) xxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx nebo xxxxxxx.
(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) houbami jedlé xxxxxxx plodnice xxxxxxx xxx,
x) houbami xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx výskytu,
c) xxxxxxx pěstovanými xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx uměle vytvořených,
d) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx sušením, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxx způsobem,
f) hluboce xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, u xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx hub makroskopicky xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx houby xxxxxxxx drcením, mletím, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
(5) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxx x kříženců Solanum xxxxxxxxx L.,
b) bramborami xxxxxxxxxx ranými brambory xxxxxxxx sklízené xxxx xxxxxxxxx úplné xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx konzumními xxxxxxxx brambory xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx zralosti hlíz x dobře vyvinutou x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxx brambory xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx je xxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx užití,
f) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx upravené xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, pro xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx příměsmi xxxxxx všechny nežádoucí xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx x potravině obsaženy, xxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx a upravené xxxxxxxx čerstvé xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x skupiny xx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), v xxxxxx a ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx x konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx uvede
a) x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx druhy xxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,
b) x xxxxx v xxxx xxxxx alkoholu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x ovocného xxxx xxxxxxxx xxxxx x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxx 100 g xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx xx xxxxx xx stejném xxxxxx xxxx jako název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, povidel, klevel, xxxxxxxx protlaků x xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx obsažených xx 100 x xxxxxxx, přičemž xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 oC x xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx siřičitého, xxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx výrobku xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx použité xxxxxxxx,
x) x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx obalu xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. e) xx xxxx o obsahu xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x jasně xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx nemusí být xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) U xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxx xxxx x xxxxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxx hroznů xxxx vinné xxx xxxxxxx názvem "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" lze xxxxxx xxx marmelády, xxxxx xxxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx citrusových xxxxx, x výjimkou xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(2) X konzervovaného xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x xxxxxx", "s xxxxxxxxxx", "s rosolem", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx těchto xxxxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, že konzervované xxxxx odpovídá xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x r) a xxxxxxxxxx x chemickým xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xxx obalu se xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x klevel x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 k xxxx vyhlášce.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Ovoce v xxxx obsahuje xxxxxxx 13 % objemových xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx nejméně 18 % refraktometrické sušiny.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce.
§6
(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) vyrobených x xxxxxx druhů xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx plodů.
(2) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), džem výběrový (Xxxxx) speciální, džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx x xxxxxx plodů citrusu xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx plátky.
(4) Xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x džemu výběrového (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, slívy x xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx vodní, xxxxxx, xxxx, okurky x xxxxxxx x xxxxx xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx džemu, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, jahod, malin, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat červené xxxxxx xxxxx.
(6) Při xxxxxx džemu x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x slív xxx xxxxxxxx šťávu x xxxxxxx xxxx.
§7
(1) Podíl ovoce xxx xxxxxx rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx hmotnosti vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) K xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx výběrovému (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou xxxxx xxx přidat pouze xx xxxxx.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) až x) x r) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx víno, ořechy, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, vanilkové xxxxxxxx x xxx xxxx částečnou xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé xxxx x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x tekutý xxxxxx.
(4) Xxx výrobě xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx éterické xxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Ovocné suroviny xxxxx §2 odst. 1 písm. a) x x) xx x) xx zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx také jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, než xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§8
(1) Citrusová xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(2) X xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx nejvýše 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx refraktometrická xxxxxx ovoce proslazeného xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx ještě konzervovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené xxxxxxxx xx skladuje při xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené nebalené xx skladuje x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x vůněmi.
(7) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Konzervovaná x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 6 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování potravin xx x xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx uvede
a) xxxxxxxxx název xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx zahrnut x xxxxx xxxxxxx,
x) použitý xxxx xxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx x podskupiny,
d) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny a xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx použitelnosti x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx se xxxxx x zeleninový výrobek xxxxxx.
(3) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxx stanovené xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx teplotě nejvýše 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu nejvýše 65 %.
(3) Xxxxxx x proslazená zelenina xx skladuje x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x výraznými xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx balené xxxxxxxx x obalu xxxxxxxxxxxxx pronikání xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx xx uvádí xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX do 5 xX.
§11
Xxxxxxxxxx plody x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx skupiny x xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, u xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů a xxxxxxxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx v xxxxx xxxxxx všechny xxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx uvedeny v příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Houby
§12
(1) Xxxxxxx hub xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx x některých způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x skupiny xxxxxxx x xxx x ostatní xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.
(3) Xxxxx volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx žampionů, musí xxx pevné xxxxxxxxxxx, xxxxx na xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, plesnivé, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx s xxxxxx. Loupání klobouků xxx xxxx dovoleno x výjimkou xxxxxxx.
(4) X xxx xxxxxxxxx x odstavci 3 xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx tři xxxxxx, x menší xxxxxxxxx xxxxxxx úlomky xxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx houby, xxxxxx chybí více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v xxxxx xx vyskytují škůdci.
(5) X xxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx 10 % hmotnosti perforovaných. Xxxxxx houby xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, jsou xxx cizích xxxxx x chutí, xxxx xxxxx odpovídající použitému xxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx zapaření.
§13
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx při teplotách xx 0 xX xx 10 xX; xxx uvádění xx xxx xx nevystavují xxxxxxxxxx záření.
(2) Sušené xxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx teplotě nejvýše 24 oC a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx slunci.
(3) Xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx být baleny xxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx výlučně x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro potravinářské xxxxx, xxx xx xxx uvádět xxxxx xxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx 1 a 2 přílohy č. 15 x xxxx vyhlášce.
Xxxxxxxx x výrobky x xxxx
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 16 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx uvede
a) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx přiřadit i xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx typy,
c) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx dužniny, xxxxxxxxx označení "drobné",
d) x xxxxxxx x xxxxxxx název xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx zdravé, celé, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx celkový xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hlízy, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx xxxx, nenamrzlé x xxxxxx xxxxxx xxxxx x příchutí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních musí xxx dále xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, modré xxxx xxxxx skvrny xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 mm.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x xxxxx hlízy xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této vyhlášce. Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, xxxxxxxx x smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx "xxxxxx", xxxx xxx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo oválného xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx podlouhlých xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xx velikost nestanoví.
§16
(1) Před balením xx spotřebitelských obalů xxxxx xxx hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx upravovány xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxx výrobky z xxxxxxx xx uvádějí xx xxx pouze xxxxxxxxx nebo hluboce xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Xxxxxx se xxxxxxx xx trh xxxx, zdravé, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxxx až zelenožluté xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, xxx křehká. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx plodu a xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, bez otlaků, xxx poškození xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx prasklin slupky, xxx poškození xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Kropenatost, xxxxx je známkou xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) X xxxxxx se dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx hmotnostních xxxxxx nesplňujících minimální xxxxxxxxx uvedené v xxxxxxxx 1; v xxxxx této odchylky xxx celkem xxxxxxx 2 % sestávat x produktů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx plísní.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxx xxxxxxx, označovat x uvádět na xxx podle xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Potraviny xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx vyprodání xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Vyhláška č. 650/2004 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé ovoce x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x nich, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 650/2004 Xx.
4. Vyhláška č. 153/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. x.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x g na 1 kg xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru |
všeobecně |
450 |
|
z červeného xxxxxx, jeřabin, rakytníku, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx a xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x plodů mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Extra) |
všeobecně |
450 |
||
z xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx zázvoru |
250 |
|||
z xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - jablka |
160 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx xxx. 75 x pocházející z xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je možno xxxxxx meruňkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze sušených xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx možno xxxxxx švestkovou dřeň, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx ze xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx ze švestek xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x xxxxxx |
3000 |
|||
xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (pyré) |
||||
Sušené ovoce |
||||
Přeslazené xxxxx (xxxxxxxxx ovoce) |
||||
Ovoce x lihu (ovocná xxxxx) |
x xxxxxxxxx xxxxx |
220 |
||
xx xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
Xxxxxx |
||||
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Poznámka: xxxx-xx xxxxx xxxxx smíchány, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx různé xxxxx xxxxx stanovený xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Extra), džemy xxxxxxxx (Xxxxx) speciální, xxxxx výběrové (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosoly, marmelády x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Kyselost (xxxx xxxxxxxx citrónová) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
džemy výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (Extra) |
nejméně 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx xx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx refraktometrické xxxxxx xxxxxx být xxxxxxx x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosolů a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxx byl x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx výběrový (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx a xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx představují xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Rady 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (g) |
Hmotnostní xxxxxxxx (%) |
do 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx u xxxxxx a xxxxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
přítomnost xxxxxxxxxxx xxxxxxx (pouze xxxxx xxxxxxx zpracovávaného xxxxx xxxxxx částeček listů x ploše nad 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx částí xxxxxxxxx xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx č. 5 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
kompot |
ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx x kališních xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx slupek, zbavené xxxxxxxx, pecek, xxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx díly xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx se xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x klikvy a xxxxxxx zachovávají xxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, xxx zákalu x sedimentu, u xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx z xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, kompotů xxxxxxxxx xxxxx čirý xx xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx odchylek od xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx zaschlých, xx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x xxxxxxxxxxxx kompotu,
d) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx révy vinné,
e) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, mirabelky, višně),
f) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx x broskvového xxxxxxx,
x) xxxxx svraštělá xxxxxx x meruňkového xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx tvary xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx rozpadlé x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot u xxxxxxxxxx kompotu,
k) x xxxxxxx xxxxxxxxx mírné xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x použitých xxxxx ovoce,
l) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % povrchu xxxxx xxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx x kompotu x lesních xxxxx x xxxxx
Xxxx cizí xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxxxx x stopky x kompotu x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
uvolněné kuželovité xxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxx xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zbavené xxxxxxxx, x peckami xxxx bez xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx dělené xx přibližně stejné xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce |
přirozená, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Sušené xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
sušené xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx xxxx xxxxx, xxx cizích xxxxx x chutí |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervované x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (kysaná) zelenina |
||
zeleninový xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) zelenina |
||
zelenina v xxxx |
||
xxxxxxxx v soli |
||
rajčatový xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
rajčatové xxxx |
||
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxx x xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx zeleninové xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx skupině xxxxxxx xxxxx, obsah xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Obsah xxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx činí nejvýše 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx kyseliny xxxxxx xx sterilované x pasterované xxxxxxxx, xx nejvýše 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx xxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x nejvýše 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx jiný xxx xxxxxxx nálev.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxx povrchový povlak (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx nálev (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zelenina
1. xX xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Sušená xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % vody.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx včetně xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx soli xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
G) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx rozředěný xxxxx xx xxxxxx o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Kečupy x xxxxxxxxx xxxx
1. Rajčatová xxxx obsahují nejméně 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou xxxxxxx 7 %.
3. X kečupů xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % refraktometrické sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
xxxxxxxxxxxxxxxx sušina |
nejméně 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
nejméně 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
xxxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Xxxxxxx 2,2 |
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
xxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx kyselina octová (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x solených výrobků.
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Potravina |
Konzistence x xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně pasterovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx a velikostními xxxxxxxxxx nejvýše 20 % kusů, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx zpracované zelenině, xxxxxxxxxxx, bez semen x xxxxxx xxxxx, xxx zdřevnatělých x xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx částicemi xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená x xxxxx všeobecně |
zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, tvar xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx, u xxxxxxxx xx směsi xxxxxx xxxxxx stopek xx 1,5 xx nejvýše 5 %, x xxxxxxxxxxxxx zelí xxxx x síle do 5 mm, bílé xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x vrcholových xxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx nejméně 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx barevně xxxxxxxx, xxxx kopru xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx xxx promíchané xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx zeleniny x zeleniny xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, odpovídající &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx v xxxxx má xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx kratší xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx překročit xxxxxx okurky nejmenší x xxxx xxx 50 %, u xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx řezu xxxx velikosti xxxxx xxxxxxxxx průměr xxxx xxxxxxxxxx o xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, křehká, xxxxxxx, x řezů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx z 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % hmotnostních xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx menší, xxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx cizích příměsí xxxxxxxxxxx původu, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx zakalený x případným xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx fazolové xxxxx |
xxxxxxxx lusky xxxxxxxx*), nezakřivené, dužnaté, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, vegetačních xxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx a xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx polovina xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % lusků vláknitých, xxxxx čirý až xxxxx zakalený x xxxxxxxxx semeny xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, jemná, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx x jiných xxxxx rajčat, bez xxxxxxx částic x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x koření |
rajčatová xxxx a koncentrované xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, homogenní, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, semen a xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pocházejících x xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, bez xxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx deformací, xxx xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx neloupaná, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x obalu vyrovnaná |
*) Xx vyvinuté xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, které xxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.
Xxxxxxx 2
Sušená xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a vzhled |
Barva |
Chuť x vůně |
sušená xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx škůdci s xxxxxxxxxx výskytem cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxxxxx bez známek xxxxxxxxx sluncem |
typická xxx xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx a pasterované xxxxxx xxxx
Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru |
2 |
vzhledové xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx poškození |
2 |
zbytky xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx povolených xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx a pasterovaný xxxxxx
Xxxxx odchylky |
Maximální xxxxx xxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x volných xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx rostlinný xxxxxxxx |
0,5 |
Tabulka 5
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lusků
Druh xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx materiál |
5 |
5 |
10 |
neodstopkované xxxxx nebo lusky |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
Hmotnostní xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 až 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
nad 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx salátů x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 3,0 xx 5,0 |
od - 2,0 do + 2,0 |
xx 5,0 xx 10,0 |
od - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve xxxxxxxx |
xxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra mletá |
||
mandle |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx neloupaná |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx mletá |
||
jádra xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
||
kešu xxxxxx |
xxxxx nepražená |
|
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx nepražená |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
||
pekanové xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx ve xxxxxxxx |
|
xxxxx lupínky |
||
kokos strouhaný |
||
kokos xxxxxxxxx pražený |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx nepražené |
|
neloupané xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) ze xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Příloha č. 11 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
do 100 |
- 5 |
101 až 250 |
- 3 |
251 xx 500 |
- 2 |
501 a xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
jádra xxxxxxx |
3,0 |
0,1 |
||
xxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové ořechy |
čerstvé xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx se |
|
kokos xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx oříšky |
jádra (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx skořápce xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
pekanové xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
|
jádra |
7,0 |
0,1 |
||
arašídy |
neloupané xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx pražené |
5,0 |
0,5 |
||
loupané xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Příloha č. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů
Skupina |
Vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
Xxxxxxxx odchylky (% hmot.) |
Vlašské ořechy x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx vyvinutá xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx skořápky, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx bílé xx xxxxxxxxx, pokryté xxxxxx xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z toho 2 žluklých či xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxxxxx lůžka, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx; pražená xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, bez cizího xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx a xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx, x toho 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx suchá, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx x chuti, xxxxx pražená xxxx x vůně xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx jader 15, x toho 3 xxxxxxxx či poškozených xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx x jádra xxxxxxxx |
xxxxxxxx rovnoměrně xxxxxxxxx xxx skvrn, xx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx řezu xxxxxx |
xxxxx aromatická, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx skořápky 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 žluklých, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle hnědé, xx řezu xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx světle xxxxx |
xxxxx aromatická xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá xxxxxxx chuť a xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 žluklých xx poškozených xxxxxx |
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, z xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Kokosový xxxxx ve skořápce |
skořápka xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, s xxxxx xxxxx xxxxxxxx "oky" - klíčními póry, xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx změn |
typicky xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, xxxx xxxxxxx 10 |
Xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, hrubě xxxx xxxxx mletý |
bílá xx slabě smetanově xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, z xxxx 3 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, rovnoměrně xxxxxxxxx, xxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx |
xxxxxxx, světle xx xxxxx hnědá |
ořechová, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx skořápky 7, xxxx jader 15, x xxxx 7 xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx ořechy |
skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx chuť, xxxxxxx xxxxx xxxx a xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, z xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx ořechy xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx hnědá až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá |
bílá xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu, xxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx mandlová xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx povrchu |
jádro xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx výrobku |
typická xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx, příjemná, xxx cizího xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxxx suché xxxxxxxxxx plody x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů |
typická xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, nepoškozená škůdci, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx |
xxxxxxx dle použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů |
Poznámka: xxxxxxx xx xxxxxx živý xxxx xxxxx živočich xxxx jeho xxxx x kterémkoliv xxxxxx xxxxxx živočicha.
Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx z xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx hluboce xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx z xxx |
xxxxxxxxx x xxx |
|
xxxxx x xxxxxx x xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 15 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění xxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx
1. Bedla xxxxxx - Macrolepiota xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
2. Čirůvka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Calocybe xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dubový - Xxxxxxx reticulatus
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dutonohý - Xxxxxxxxx cavipes
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx pruinatus
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx smrkový - Xxxxxxx edulis
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Suillus xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx viscidus - xxx mladé plodnice
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx variegatus
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Xxxxxxxxx xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx mladé plodnice
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
29. Krásnopórka xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
30. Křemenáč xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx rufum
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. Liška xxxxx - Xxxxxxxxxxxx subpruinosus
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Cantharellus xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx deterrimus
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. Sluka xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - xxxxxxx druhy
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. Václavka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx gallica - xxxxx kloboučky xxx třeňů
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Armillaria xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx kloboučky xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Seznam volně xxxxxxxxxx hub xxxxxxxx xxxxx pro další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. Holubinka xxxxxxxx - Xxxxxxx vesca
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula olivacea
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx mladé xxxxxxxx
Příloha x. 16 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx z brambor |
brambory xxxxxxxx syrové loupané |
brambory xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené |
|
bramborová xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*) |
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
*) xxxxxxxxx xx xxxxx dle xxxxxxx xxxxx
Příloha x. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Užití podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxx typů
Varný xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, lojovitá |
do xxxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx |
xxx přípravu xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx pro přípravu xxxx x kaší |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx celkem xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, fyziologické rozprasky, xxxxxxxx, omrzliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 5 mm |
čerstvé xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
xxxxxxx praskliny |
- |
nad 5 xx |
xxxxxx pod xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx xxx 3 xx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx strupovitost xxxxxxxxx |
xxx 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx u 1 % hlíz x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx pod xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % tolerance |
mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx zemina, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, než je xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx nebo xxxxx živočich xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx xxxxxx vývoje xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (xx) |
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
x xxxx xxxxx xxx 22 |
0 |
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28 |
3 |
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx č. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx syrové xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, hlízy xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx nejvýše 2 % hmotnosti, celkový xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx soli x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%, |
xxxxx čisté, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, nerozvařená, xxxxx dle odrůdy, xxx xxxx chuti, xxx xxxxxx xxxx xxxxx slaná, nálev xxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 % |
xxxxxx hlízy xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx slupek x xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. mírně xxxxxx, xxxxxxxxx tmavší xxxxxx, xxxxx xxxx bez xxxxxxxxx, xxx cizí xxxxx |
xxxxxxxxxx mouka |
sušina xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxx xx po xxxxxx, xxxx a xxxx xx sušených xxxxxxxxxx, xxx cizí xxxxxxxx x xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx nelepkavá, sypká, xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené |
sušina xxxxxxx 95 %, xxxxx tuku xxxxxxx 42 % |
plátky xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, barva xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, chuť xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx výrobku x xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx |
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, s hladkým xx xxxxxxx řezem, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, nepolámané, xxxxx xxxxxxxxxxx bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (skvrny, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxx cizích xxxxx x příchutí, konzistence xxxxxx, ne tvrdá, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 mm |
plátky xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx řezu, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx barvy bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vad (xxxxxx, očka, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx veškerých xxx nejvýše 10 % |
xxxxxxxxxx krokety xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx tuku xxxxxxx 3 % |
výrobky xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx bramborovém xxxxx, mírně xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx granule xxxxxxxxx xxxxx, po xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx konzistencí xxx xxxxxxx shluků |
Informace
Právní xxxxxxx x. 397/2021 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.
Znění jednotlivých xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES xx dne 20. prosince 2001 x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx úřad pro xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x platném znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (ES) x. 1925/2006 a o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, směrnice Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx č. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x směsi xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin.
5) §2 písm. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 xxxx. c) xxx 2 zákona x. 61/1997 Xx., x lihu, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.