Právní předpis byl sestaven k datu 23.02.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx xxx 21. xxxxx 2021
o požadavcích xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x nich x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x), g) x x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x zákona x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "zákon"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx předpis Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x nich a xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, brambor x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových plodů, xxx, brambor x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxx xx k xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky,
d) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx při uchovávání,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx hniloby x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx charakteristickou xxxxxx tvoří xxxxx x která byla xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx ovocného xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického nápoje x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx ovoce x xxxxxxx xxxx bez xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx xx xx xxxxxxxx obsahem cukru x xxxxxxx podmínky xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx uvedeno v xxxxx xxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx méně cukru xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) a zároveň xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx x xxxxx xxxx více surovin xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, dřeně, xxxxx, xxxxx extrakty x xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x xxxxx xxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x vodných xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x to xxxxxx, xxxxxx xxxx švestek, x přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x jemnými xx hrubšími xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částmi xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx potravina řídké xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxx ovoce bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx, x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx xxxxxxxx druhu xxxxx lze přidat xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx ovocem xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhy xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,
o) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx kandovaným xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) ovocem x xxxx xxxx xxxxxxx bowlí xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, lihem xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) nebo xxxxxxxxx, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx přírodní xxxxxxxx x látky xxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx kompotu nebo xxxxxxxxxxxx přísad, uzavřená xx spotřebitelském xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx krémem xxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Castanea xxxxxx,
x) zázvorem jedlý xxxxx xxxxxxxx zázvoru x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx stavu, xxxxx xxxx být xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx jedlá xxxx xxxxx, podle xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, jader, pecek x xxxxxxxx, která xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx nakrájeným xxxx xxxxxxxxxx, ale xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx a pecek, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx určená x dalšímu xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx extraktem ovoce xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx s xxxxxxx xx ztráty xxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx složky xxxxxxxxx xxxxx,
x) banány xxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx rodu Xxxx xxx., x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, zbavená xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří zelenina x které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nealkoholických xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) pasterovanou xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx xxxx rovno 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xx 80 xx 90 oC,
d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx xxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx na 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, kdy xxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x xxxxxx spór,
e) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x případnými jemnými xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx snížením xxxxxx xxxx, xxxxxxxx soli, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxx potravina řídké xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx surovin xxxxxxxx x jedlých xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem; xxxx xxxx zeleninovou xxxxx xx stejného xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x množství,
h) xxxxxxx xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx potravina z xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxx, určená x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x octu zelenina xxxxxx xxxxxxx octem7) xxx, aby výsledná xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % hmotnostní,
l) zeleninou x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem jedlé xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) rajčatovým xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx x xxxxx xxxx, popřípadě xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, kvasného xxxx, jedlé soli, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx upravený xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxxxx olejem,
s) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem chemického xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx plody xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx písmeny x) až l) x surovém stavu, xxxxxxxx nebo xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx ořešáku xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx L. x jeho xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx lísky Xxxxxxx avellana (X.) x Corylus maxima (Xxxx.) a jejich xxxxxxx,
x) mandlemi jádra xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx druhu Xxxxxx xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Xxxxxx xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx loupaných xxxxxx,
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx ledvinovníku xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X.),
x) xxxx xxxxxx xxxxxx juvie xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx kokosové Cocos xxxxxxxx (L.),
h) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxx xxxxx (X.), Pinus koraiensis, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,
x) makadamovými xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,
j) xxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Carya xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx pistácie xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Castanea sativa Xxxx.,
x) arašídy xxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx v., Arachis xxxxxxxx X. a Xxxxxxx xxxxxxxx x.,
x) xxxxxx nebo xxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx suchými skořápkovými xxxxx nebo arašídy xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx jejich semena xxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, koření xxxx xx použití dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx mletý výrobek xx suchých skořápkových xxxxx nebo xxxxxxx.
(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) houbami xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,
x) houbami xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx pěstovanými xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,
d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx obsah xxxx xxxx nejvýše 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x to xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo jiným xxxxxxx xxxxxxxx,
x) hluboce xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, u xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x hub xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx konzumními xxxxx brambor xxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxxxx brambory konzumní xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx hlíz x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx konzumní x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, než xx xxxxxxxx šířka hlízy,
e) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx vlastností xxxxx xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, drcením xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx všechny xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx anorganické xxxxxxx, xxxxx xxxx x potravině obsaženy, xxxx xxxx xxx xxxx součástí.
Xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx čerstvé ovoce
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx x konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx
x) x xxxxx použitý xxxx xxxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx x xxxx xxxxx alkoholu v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel, ovocných xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx se uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem cukru, xxxxxxxx, rosolů, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, povidel, klevel, xxxxxxxx protlaků a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x gramech obsažených xx 100 g xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx refraktometricky při 20 oC u xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx xxxxx ve xxxxxxx xx vyšší xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxx v xxxxx výrobku xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx x xxxxxxxxx pořadí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx určeném xxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. x) se xxxx x obsahu xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x jasně xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx xxxxxx být xxxxxx, pokud jsou xxxxxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx.
(4) U xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. g) xxxxxxxxxx xx 3 nebo xxxx xxxxx xxxxx xxxx být xxxx x xxxxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx ovoce", podobnou xxxxxxxxx xxxx počtem xxxxxxxxx druhů ovoce.
(5) Xxxxxx xxxxxx hroznů xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Rozinky" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Xxxxxxxx "rosolová xxxxxxxxx" lze xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx kůry citrusů.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxx x jeho xxxxx použít xxxxxxx "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x rosolem", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx obdobu těchto xxxxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx v §2 xxxx. 1 písm. x) xx i) x r) a xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 k xxxx vyhlášce.
§5
(1) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(3) Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxx v xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx 18 % refraktometrické xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx.
§6
(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx druhů xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx plodů.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx, ostružin, xxxxxxx xxxxxx, borůvek, xxxxxxxxx rybízu xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů lze xxxxxxx jen z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx na xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxx x rajčata x xxxxx xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, jahod, malin, xxxxxxxx, červeného xxxxxx, xxxx a xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x slív xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx řepy.
§7
(1) Xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx použití xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx se vypočítá xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.
(2) K xxxxx, xxxxx výběrovému (Extra), xxxxx výběrovému (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou šťávu xxx přidat xxxxx xx džemu.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x x) xxx xxxxxxxx lihoviny, víno, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx byliny, koření, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx tuky x xxxxx xxxx xxxxx zabraňující pěnění x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 xxxx. x) x t) xx x) se zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) sublimačním sušením, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx
x) zahušťováním xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, než xx sublimační xxxxxx.
§8
(1) Citrusová kůra xxxx xxx přechovávána x nálevu.
(2) X xxxxxxx dosahuje pH xxxxxxx nejvýše 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nejméně 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx ovoce proslazeného xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx procesem.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje a xxxxxxxxxx odděleně od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx xx xxxxx xx trh při xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zelenina
§9
(1) Xxxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx u konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny uvede
a) xxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx zeleniny, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) použitý xxxx xxxxxx,
x) název xxxxxxx x podskupiny,
d) x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx podle tabulky 1 přílohy č. 9 k xxxx xxxxxxxx.
(6) Průměrným xxxxxxxxx stanovených hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx u zeleninových xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.
§10
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x relativní xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx x proslazená xxxxxxxx xx skladuje x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx, x xxxxxxxx sušené x proslazené xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a vůním.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
§11
Skořápkové xxxxx x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x skořápkových xxxxx x arašídů uvede xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x kokosových xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx pouze xxxxx xxxxxxxxxx, u xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů a xxxxxxxxxx suchých skořápkových xxxxx x arašídů xx x názvu xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx zohledněním přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 13 k xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Členění xxx xx skupiny a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 14 k xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x xx xxxxxxxx x některých způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x skupiny xxxxxxx x xxx x xxxxxxx xxxxxxx x hub xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx použitých xxxxx xxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx x houby xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx pevné xxxxxxxxxxx, xxxxx na sucho xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, zapařené xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx být xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxx spojen x xxxxxx. Loupání xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(4) X xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx perforace xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx plodnic xxxxxx xxxx požerky xx xxxx xxxxxxx. Poškozených xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v nichž xx xxxxxxxxx xxxxxx.
(5) X xxxxxxxx xxx xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, jsou xxx xxxxxx pachů x chutí, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx dostatečně vysušené, xxx nedocházelo x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 oC; xxx xxxxxxx xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx záření.
(2) Sušené xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxx 24 oC a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) Z xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx určených xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro potravinářské xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx pouze xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx x výrobky x xxxx
§14
(1) Členění xxxxxxxxxx brambor a xxxxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx
x) x xxxxxxx konzumních xxxxx xxxxxxx, xxxxxx x země xxxxxx,
x) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx odrůdám xxx přiřadit x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx dužniny, xxxxxxxxx označení "drobné",
d) x výrobků x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxx, celé, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x vnitřních xxx xxxxxxxxxxxx celkový vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, mechanických xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x prosté xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 mm x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx nad 5 mm.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx jednotné x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx. Xxxxxxxx odchylky na xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx označeny xxxx "xxxxxx", xxxx xxx 17 až 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx požadavky xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
§16
(1) Před balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxx xxxxxxx konzumních upravovány xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Banány
(1) Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx konzistence, xxxxxxx xxxx a chuti, xxxxx až zelenožluté xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, ale xxxxxx. Xxxxx xxx přezrálé, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání zdravých xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx vadu.
(2) X xxxxxx se dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxx nesplňujících xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 1; v xxxxx této odchylky xxx celkem xxxxxxx 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx postižených xxxxxxxx xxxx plísní.
§18
Xxxxxxxxx předpis
Tato vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx vyprodání zásob.
§20
Xxxxxxxxx ustanovení
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
2. Vyhláška č. 650/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x výrobky x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., kterou xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. r.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx ovoce v 1 xx potraviny
Druh |
Skupina |
Potravina |
Minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x xx 1 kg potraviny |
Poznámka |
Konzervované xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Extra) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
x červeného xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxx x šípků |
350 |
|||
ze xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
80 |
|||
Džemy |
všeobecně |
350 |
||
z xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x kešu - xxxxxx |
160 |
|||
x plodů mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx zázvoru |
150 |
|||
z xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx xxx. 75 x pocházející x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx z xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze sušených xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx lektvar x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xx xxxxxxx x jablek |
2200 |
podíl xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x xxxxxx |
3000 |
|||
xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx kaštanovým krémem |
||
Ovocný xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx xxxxx |
||||
Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) |
||||
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x xxxxxxxxx obalu |
220 |
||
ve xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
Xxxxxx |
||||
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: jsou-li xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx minimální xxxxx pro xxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxxx xxx džemy, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Extra) speciální, xxxxx výběrové (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx, rosoly, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx x xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
xxxxxxxxxx ovoce |
nejméně 70 |
xxxxxxxx se |
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Poznámka: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx byl x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx výběrový (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx představují xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx II přílohy X xxxxxxxx Rady 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx příměsi |
Počet kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
přítomnost xxxxxxxxxxx xxxxxxx (pouze xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, stopky xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx pecek xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx poloviny pecky (xxxxx xxx použití xxxxxxxxxxxxx surovin) |
1 |
2 |
3 |
zlomky xxxxx (xxxxx než polovina xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Příloha č. 5 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost konzervovaného x upraveného chlazeného xxxxxxxxx ovoce
Tabulka 1
Xxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
kompot |
ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků xxxxxx x kališních xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx slupek, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x kompotů x xxxxxxxx xxxxx díly xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx kompotu xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx polotuhá xx xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx zrnitost, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx x sedimentu, x xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx x xxxxxxxx x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx smíšených xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nálevu,
b) xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxx, se xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx v nálevu x kompotu x xxxxxx xxxx vinné,
e) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx x peckového xxxxx (švestky, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),
f) xxxxxxxx slupky x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) mírně svraštělá xxxxxx x meruňkového xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x kompotu x xxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % hmotnostních tvary xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x plodů xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx nečistot u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxxxx výskyt xxxxxx příměsí x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx x lesních xxxxx x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx plodů x xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bez xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx zbytků stopek xxxxx x dalších xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zbavené xxxxxxxx, s xxxxxxx xxxx xxx pecek, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xx přibližně xxxxxx xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx, řezy neroztřepané |
přirozená, xxxxx, odpovídající použitým xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx druhům ovoce, xxx cizích xxxxxxxx x pachů |
Tabulka 4
Sušené xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
sušené xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx výskytem cizích xxxxxxx a nevyzrálých xxxxx, bez znečištění xxxxxxx xx prachem |
odpovídající xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx druh ovoce, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny xx xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxxx zelenina |
||
proslazená (xxxxxxxxx) zelenina |
||
zelenina x xxxx |
||
xxxxxxxx v xxxx |
||
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx pyré |
||
kečup |
Prima, Xxxxx, Speciál |
|
zeleninové lupínky |
||
zelenina x oleji |
||
chemicky konzervovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny
A) Xxxxxxxxxxxx zeleninové výrobky xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx zpopelnění xxxxxx konzervovaných zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zelenina
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, určená xxxx obsah xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x xxxxxxxxxxx zelenině, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx hrášek obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.
2. Mléčně kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx obsahuje xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, nejvýše 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx kvašené (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx obalu, xxx xxx xxxxxx xxxx xxx původní xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) ani xxxx xxx homogenní nálev (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx kysané zelí xxxxxxxx nejvýše 2,2 % xxxx.
X) Chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. pH xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx obsahuje xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % vody.
3. Ostatní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zelenin xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (tj. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx obecně
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx konzervované obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené refraktometricky.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx překročit 28 %, u česnekového xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxx vodou xx roztok o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxx jak 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré
1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % refraktometrické sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
Tabulka 1
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
nejméně 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx kyselina xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
xxxxx xxxx (%) |
Nejvýše 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x solených výrobků.
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx jakost konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Potravina |
Konzistence x vzhled |
sterilovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx nejvýše u 20 % xxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % kusů, xxxxxxxx, xxx černých a xxxxxxx xxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx částí, xxx zdřevnatělých a xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx koření, xxxxxx slupek, xxx-xx x zeleninu loupanou, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, tvar xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, u xxxx okurek uvolněná xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, u feferonů xx směsi xxxxxx xxxxxx xxxxxx do 1,5 xx xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx zelí řezy x xxxx xx 5 mm, xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx košťálů x xxxxxxxxxxx listů, x sterilované papriky xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx řezů xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx papriky xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx semen x xxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx buď promíchané xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx xxxx zeleniny x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, odpovídající &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, xxxxxxx 80 % okurek v xxxxx má deklarovanou xxxxx xxxx kratší xxxxx, xxxxxx nejdelší xxxxxx nesmí překročit xxxxxx okurky xxxxxxxx x více xxx 50 %, x xxxxxxxxxx řezů příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx stejné xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx velikosti nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx o xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, křehká, xxxxxxx, x xxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx hrášek |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo menší, xxx xxxx xxxxxxxxxx x napadení chorobami, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx příměsí anorganického xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx křehká, x xxxxx xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
fazolové lusky xxxxxxxx*), nezakřivené, xxxxxxx, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx změn, x odstraněnými xxxxxxxx x xxxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx a bez xxxxxxx a tmavých xxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, konzistence xxxxx xx měkká, xxxxxxx 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx polovina xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x škůdci) x xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, jemná, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx částic x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x koření |
rajčatová xxxx x koncentrované xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) xxx zbytků xxxxxx, xxxxx a xxxxxx částí xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx svěží, bez xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, kostkovaná, strouhaná, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx vyrovnaná |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plody, xxxxx xxxx x nejširším xxxxx xxxxxx nejméně 3 mm.
Tabulka 2
Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx a nevyzrálých xxxxx rostlin, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx známek xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx
Xxxxx odchylky (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet výskytu xxxxxxxx (v kusech) |
okurky xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx poškození |
2 |
zbytky xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx barva |
1 |
dutiny |
1 |
celkové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx odchylky |
Maximální xxxxx xxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
xxxxxxx zbarvená (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx dřeně x volných xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx xxxxxxxxx materiál |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx xxxx příměsi u xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů cizí xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx materiál |
5 |
5 |
10 |
neodstopkované xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx podílů
Tabulka 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
do 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x zeleninových salátů x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 3,0 xx 5,0 |
od - 2,0 xx + 2,0 |
od 5,0 xx 10,0 |
od - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
nad 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Příloha č. 10 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx plody |
neloupané xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx skořápce |
jádra |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx solené |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx loupaná |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx sekaná |
||
jádra mletá |
||
jádra xxxxxx |
||
xxxxx pražená xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx nepražená |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx skořápce xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
xxxxx lupínky |
||
kokos strouhaný |
||
kokos xxxxxxxxx pražený |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx nepražené |
|
neloupané pražené |
||
loupané xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx solené |
||
Skořápkové xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů
Hmotnostní xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 až 250 |
- 3 |
251 xx 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx x. 12 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů
Skupina |
Podskupina |
Obsah vody xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
7,0 |
2 |
jádra |
6,0 |
0,25 |
||
mandle |
ve xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
jádra pražená |
3,0 |
0,1 |
||
para xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové xxxxxx |
xxxxxxx xx skořápce |
47 |
nedovoluje se |
|
kokos xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx oříšky |
jádra (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra nepražená |
6,5 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
||
xxxxxxxx ořechy |
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
|
jádra |
7,0 |
0,1 |
||
arašídy |
neloupané xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Příloha č. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost skořápkových xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
Povolené odchylky (% hmot.) |
Vlašské ořechy x jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx dobře vyvinutá xxxxxxxxx až xxxxx, xxxxx dobře xxxxxxxx xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx bílé xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, příjemně olejnatá, xxxxxxxxx natrpklá až xxxxx nahořklá |
vady skořápky 15, vady xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx poškozené |
světle xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; pražená xxxxx na lomu xxxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx olejnatá, pražená xxxxx xxxx a xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 žluklých xx poškozených škůdci, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx mandlí |
skořápka xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx špičaté, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, na lomu xxxx xx krémová, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx xxxxx 15, x toho 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx x jádra xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, jádro xxxxxx |
xxxxx na xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx xxxxx nahořklá, xxxxxxx jádra chuť x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 žluklých, 2 poškozených xxxxxx |
Xxxxx xxxx oříšků |
jádra čistá, xxxxx, rohlíčkovitého xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx povrchu xxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx hnědé, xx řezu krémové, xxxxxxx jádra světle xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx slabě nahořklá xxxxxxx xxxx x xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Para xxxxxx |
xxxxxxxx tvrdá, svraštělá |
jádro xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Kokosový xxxxx xx skořápce |
skořápka xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - klíčními póry, xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx tvoří měkké xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, tloušťka 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx barvy, bez xxxxxxxxx změn |
typicky xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, xxxx xxxxxxx 10 |
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx slabě xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Jádra piniových xxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx bílé xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx jader 7, x toho 3 žluklých či xxxxxxxxxxx škůdci |
Pekanové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx hnědá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 15, x xxxx 7 xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 10, z xxxx 2 žluklých xx poškozených xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, sladce xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, nežluklá |
bílá až xxxxxxx, xxxxxxx, světle xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, jádro xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, na lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, tuková, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů dle xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů, xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu x xxxxx |
|
Xxxxxxxx suché xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx surovinám |
|
Mouka xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxxxx xxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx rozumí živý xxxx xxxxx živočich xxxx jeho xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx živočicha.
Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx výrobky x xxx |
xxxxxxxxx x xxx |
|
xxxxx x xxxxxx x xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 15 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx hub xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx portentosum
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Boletus xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. Hřib xxxxx - Imleria xxxxx
12. Hřib xxxxxxx - Xxxxxxxxxx luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx edulis
17. Klouzek xxxx - Suillus xxxxxxxx - jen xxxxx plodnice
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
19. Klouzek xxxxxx - Suillus xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx grevillei
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx viscidus - xxx xxxxx xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Xxxxxxxxx xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx scabrum - xxx mladé xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx xxxxx xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - jen xxxxx plodnice
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx osikový - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Hydnum xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx bledá - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. Liška xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Gomphidius xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx svraskalá - Cortinarius xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - všechny xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. Václavka xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx hub určených xxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. Holubinka xxxxxxxxx - Xxxxxxx nigricans
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx doupňáková - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx mandlová - Russula xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx cyanoxantha
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx olivová - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx šupinatý - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé plodnice
Xxxxxxx x. 16 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Členění výrobků x brambor xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx loupané xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx kaše sušená |
|
bramborové xxxxxxx smažené |
|
bramborové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx plátky xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx dalších xxxxx
Xxxxxxx x. 17 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Užití xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx typů
Varný xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx xxxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo slabě xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhu, jako xxxxxxx |
X |
xxxxx, moučná, xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x kaší |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx výskyt vad x xxxxxxxxxx brambor
Ukazatel |
Brambory xxxxxxxx rané celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx celkem nejvýše xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, omrzliny, xxxxxx, xxxxxxx, poškození xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 5 mm |
čerstvé praskliny |
nad 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx hlízy |
jakékoliv |
jakékoliv |
rzivost, xxxxxx x jiné xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx hlízy |
- |
klíčky xxxxx xxx 3 xx |
xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxx než 1/8 povrchu xxxx 5 mm pod xxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx než 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx pod xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx x měkká xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance |
max. 1 % v rámci 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance |
max. 1 % x xxxxx 6 % tolerance |
mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx a xxxxx xxxxxx, cizí xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (z xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx choroby |
nepovoluje xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx se xxxxxx živý nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikost xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (xx) |
% hmotnosti xxxx xxxxxxx |
xxxx |
xxxxx než 28 |
3 |
x xxxx xxxxx xxx 22 |
0 |
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28 |
3 |
pozdní |
menší xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx x. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx požadavky |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx příčného xxxx xx 30 xx 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx nejvýše 10 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % a xxxxxxx 1,4%, |
hlízy xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. xxxxxxxxx, nejvýše xxxx 5 % úlomků xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxx, xxx nálevu xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx konzumní sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 % |
sušené hlízy xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx x xxxx, barva žlutá, xxxx. mírně xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx mouka |
sušina xxxxxxx 87 % |
jemné xxxxxx, xxxxx xx bílé xx xx xxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx x pachu |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx pachu x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx lupínky xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx xxxx nejvýše 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx nejvýše 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, ojediněle xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx skvrnami x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx do 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, s hladkým xx xxxxxxx xxxxx, x jednom xxxxx xx stejným příčným xxxxx, nepolámané, barva xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, spálení, xxxxxx), xxx cizích pachů x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx plátky předsmažené |
vlhkost xxxxxxx 76 %, xxxxx volných xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, čisté, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, očka, spálení, xxxxxx), obsah xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx tuku nejméně 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxx, uvnitř xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx slaná, xxx cizích xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx hmota x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx shluků |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 397/2021 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxx uzávěrky právní xxxxxxx nebyl měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, kterým se xxxxxxx obecné zásady x xxxxxxxxx potravinového xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx se zemědělskými xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX, směrnic Komise 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. prosince 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx označování xxxxxxxx.
5) §2 písm. x) vyhlášky č. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Sb., x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.