Právní předpis byl sestaven k datu 23.01.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx xxx 21. xxxxx 2021
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., zákona x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx předpis Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x banánů s xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, brambor x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
1. teplotní xxxxxx x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx při uchovávání,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx trh,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, ve xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) konzervovaným xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx xxxxxxxx alkoholického x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x zmrazeného xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx xxxx více druhů xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Extra) x xxx, xx tento xxxxxxx je se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x splňuje xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx uvedeno x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx xxxxx výrobek xxxxxxxx méně cukru xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x zároveň xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx, xxxxx xxxx dřeně, xxxx x přírodních xxxxxxxx, xxxx a xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx, xxxx x jedné xxxx xxxx surovin xxxxxxxxx z citrusových xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, dřeně, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x šťávy nebo xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx z jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, přivedená xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
j) xxxxxxx potravina vyrobená x xxxxxxx xxxx x xxxxxxx nebo xxxx druhů xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx švestek, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx nebo bez xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx xx tuhé xxxxxxxxxxx s xxxxxxx xx hrubšími částicemi xxxxxxx ovoce,
k) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo více xxxxx ovoce, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx ovoce,
l) xxxxxxx xxxxxxxxx nebo ovocným xxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx, slupky, xxxxx, xxxxx, jádřinců xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx ovocnou xxxxx5) xx xxxxxxxx druhu xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx,
x) sušeným xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx různé xxxxx xxxxxxxx xxxxx, kde xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) ovocem x xxxx xxxx xxxxxxx bowlí xxxxxxxxx x čerstvého xxxxx xxxx xxxxxxx, zalitého xxxxx, xxxxx kvasným xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx x čerstvého xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx s případným xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx obalu, xxxxxx x přímému xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze směsi xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Castanea xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx rostliny zázvoru x čerstvém xxxx xxxxxxxxxxxxx stavu, xxxxx xxxx xxx sušen xxxx uchováván v xxxxxx,
x) ovocnou xxxxxxxx xxxx pulpou jedlá xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, hrubě xxxxxxxxxx xxxx rozdrceným, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx surovina získaná xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, slupek, xxxxx x pecek, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx dřeň xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx extraktem xxxxx xxxxx výluh x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx xx ztráty xxxxx vzniklé xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx složky použitého xxxxx,
x) banány xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx rodu Musa xxx., x výjimkou xxxxxx plantejnů, fíkových xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) zeleninou xxxx, xxxxxxx, zdravá xxxxxxxx xxx známek xxxxxxx a plísní, xxxxxxxx, zbavená cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxxxxx x které xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, studených xxxxxx x zeleniny xxxxxxx zmrazené,
c) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek s xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX je xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xx 80 xx 90 oC,
d) xxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx než 4,0 x při tepelném xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx obsahu spotřebitelského xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 oC xxxx xxx xxxxxx takový xxxxxxxxxx postup, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx spór,
e) xxxxxxxxx xxxxxx kvašenou xxxx kysanou výrobek xxxxxxxxxxxx působením bakterií xxxxxxxx kvašení,
f) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx řídké xx kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx propasírováním xxxx obdobným procesem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx kombinací uvedených xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx zeleninové xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninovým xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx jemnými xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze stejného xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx zvýšením sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx potravina x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx ochucujících xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx použití,
k) zeleninou x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % hmotnostní,
l) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) rajčatovým xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, popřípadě xxxxx, xxxxxx a dalších xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,
x) kečupem xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx koření a xxxxxxx xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx a množství,
q) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx olejem,
s) chemicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx x) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxxxx plodů lísky Xxxxxxx xxxxxxxx (L.) x Corylus xxxxxx (Xxxx.) a xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Prunus xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Prunus xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Anacardium xxxxxxxxxxx (X.),
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (L.),
h) xxxxxxxxx xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Xxxxx xxxxx (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxx a Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Macadamia tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Carya xxxxxxxxxxxxx (Wangenh.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx plodů pistácie xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx kaštanovníku xxxxxx Castanea xxxxxx Xxxx.,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx olejné Arachis xxxxxxxx v., Xxxxxxx xxxxxxxx L. a Xxxxxxx xxxxxxxx h.,
n) xxxxxx xxxx xxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx skořápkové plody xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx nebo xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx nebo arašídů xxxxx mletý xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) Xxx účely této xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxx jedlé xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx,
x) houbami xxxxx xxxxxxxxxx houby získané xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx houby xxxxxxx pěstováním x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x jednotlivé xxxxx xxx jsou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) konzervovanými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx způsobem,
f) hluboce xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, u xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx výrobky x hub xxxxx xxxxxxxx drcením, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx brambory konzumní xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx vyvinutou x pevnou slupkou,
d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx brambory xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx alespoň dvojnásobně xxxxx, xxx je xxxxxxxx šířka hlízy,
e) xxxxxx typem xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, konzervací, xxxxxxxx, xxxxxxx, drcením nebo xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx příměsmi xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx anorganické xxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), v xxxxxx a ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx x konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx
x) x názvu xxxxxxx xxxx nebo druhy xxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx výběrových (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x gramech, xxxxx xxxx použito xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx xx uvede xx xxxxxxx zorném xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x jasně xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx obsažených xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx uvedené xxxxx představuje množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX u xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) speciálních, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx siřičitého, jestliže xxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx v xxxxx výrobku jméno xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx použité xxxxxxxx,
x) x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx obalu xxxxxxx xxx spotřebitele datum xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. e) se xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel uvede xx stejném xxxxxx xxxx jako název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) vyrobených xx 3 nebo xxxx druhů xxxxx xxxx být údaj x xxxxxxx použitého xxxxx nahrazen xxxxx "xxxx xxxxx", podobnou xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx bobule xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".
§4
(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxx xxxxxxx kůry citrusů.
(2) X konzervovaného xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "s xxxxxxx", "x kaštanovým xxxxxx" xxxx obdobu xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx konzervované xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) až i) x x) x xxxxxxxxxx a chemickým xxxxxxxxxx na jakost xxxxx přílohy č. 2 x xxxx vyhlášce.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxx obalu se xxxxxxxxxxx přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí x xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % objemových xxxxxxxx etanolu x xxxxxxxx nejméně 18 % refraktometrické xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx v 1 xx potraviny je xxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.
§6
(1) Při xxxxxx xxxxx, džemu výběrového (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx i šťáva x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Extra), xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx x džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, borůvek, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) speciální, xxxx xxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na proužky xxxx na xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, slívy x xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxx x rajčata x xxxxx ovocem.
(5) Xxx xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx výběrového (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx a xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, angreštu, červeného xxxxxx a xxxx xxx přidávat šťávu x červené řepy.
§7
(1) Podíl xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx výběrového (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx extraktů od xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) K xxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) z xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vonné Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx přidat xxxxx xx džemu.
(3) X xxxxxxxxxx podle §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x r) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, jedlé xxxx x xxxxx jako xxxxx xxxxxxxxxxx pěnění x tekutý xxxxxx.
(4) Xxx výrobě marmelády xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 písm. x) x x) až x) xx zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) sublimačním sušením, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx nebo
c) xxxxxxxxxxxx xx xxxx technicky xxxxx.
(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx mohou být xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx sušení.
§8
(1) Citrusová xxxx xxxx xxx přechovávána x xxxxxx.
(2) X xxxxxxx dosahuje xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Je-li xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx konzervačním xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx xxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x výraznými xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx uvádí xx xxx xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x upravená xxxxxxxx xxxxxxx zelenina
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx kvašené xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) údaj, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx výrobek xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx požadavky xx jakost konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx u zeleninových xxxxxx a směsí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky podle xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 oC x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.
(3) Sušená x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x proslazené balené xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx pronikání xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
§11
Skořápkové plody x xxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, u xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů a xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 k této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Členění hub xx skupiny a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxx český název xxx a xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxx z hub x ostatní xxxxxxx x hub xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.
(3) Xxxxx volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx konzistence, xxxxx xx sucho xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx být xxxxxxxxx, plesnivé, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx vlhké. Xxxxx xxx rozděleny xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx xxxx musí xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.
(4) X hub uvedených x xxxxxxxx 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx plochy xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x menší xxxxxxxxx xxxxxxx úlomky xxxx požerky xx xxxx xxxxxxx. Poškozených xxx může xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx poškozenými xxxxxxx xx rozumí houby, xxxxxx chybí více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.
(5) X xxxxxxxx hub xx xxxxxxxx 10 % hmotnosti xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx mají xxxx typickou xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxx odpovídající použitému xxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx nedocházelo x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx na xxx se nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xx uvádějí xx xxx xxxxxx, xxx teplotě xxxxxxx 24 oC a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx houby xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) Z xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx výlučně x dalšímu průmyslovému xxxxxxxxxx pro potravinářské xxxxx, xxx na xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 16 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx
x) x xxxxxxx konzumních xxxxx xxxxxxx, odrůda x xxxx původu,
b) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx uvedeného x tabulce 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx barva dužniny, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) x výrobků z xxxxxxx název xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx zdravé, xxxx, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx mít jakostní x uchovatelné xxxxx, xxx xxxxxxx skvrn xxxxxxxxx xxxxxx, mechanických xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxx hlíz, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx skvrny pod xxxxxxx zasahující xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 xx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x vadné hlízy xxx rámec xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, chemické x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx x xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 18 x této vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx raných, xxxxx xxxx označeny xxxx "xxxxxx", musí xxx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx hlíz xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx x hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx požadavky xx xxxxxxxx nestanoví.
§16
(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx být hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx upravovány xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx loupané xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxxx xxxx hluboce xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Banány se xxxxxxx na xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx konzistence, xxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, dužnina xx xxxxx, ale křehká. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx bez xxxxxxxx xxxxx a xxxxx plísní nebo xxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx způsobeného xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx prasklin xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx příměsí x nečistot. Xxxxxxxxxxx, xxxxx je známkou xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) X xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx 1; v xxxxx této odchylky xxx xxxxxx nejvýše 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx plísní.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx podle xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx této vyhlášky, xxxxx být xxxxxxxxx xx vyprodání xxxxx.
§20
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x nich, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 650/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce na xxxxx a skupiny x xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx ovoce v 1 xx xxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl ovoce (x g xx 1 xx potraviny |
Poznámka |
Konzervované xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru |
všeobecně |
450 |
|
z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x šípků |
350 |
|||
ze xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
80 |
|||
Džemy |
všeobecně |
350 |
||
z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx a šípků |
250 |
|||
ze xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x plodů mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, malin |
350 |
|||
ze xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx zázvoru |
150 |
|||
z xxxx - jablka |
160 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
60 |
|||
Marmelády |
všeobecně |
200 |
z xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx švestek |
1700 |
k xxxxxx xx xxxxx xxxxxx švestkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx ze xxxxxxx x jablek |
2200 |
podíl ovocné xxxxxx xx švestek xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x jablek |
3000 |
|||
slazená x xxxxxx x xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx kaštanovým xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx ovoce |
||||
Přeslazené xxxxx (kandované ovoce) |
||||
Ovoce x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x xxxxxxxxx obalu |
220 |
||
ve xxxxxxxxx obalu |
450 |
|||
Kompot |
||||
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Poznámka: jsou-li xxxxx ovoce xxxxxxxx, xxxx xxx minimální xxxxx pro xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, džemy xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx, marmelády x xxxxxxxxx krém xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
džemy výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx výběrové (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx a xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
kaštanový xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx protlaky |
nejvýše 29 |
0,6 - 2,5 |
proslazené xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx xx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 48 |
0,3 - 2,5 |
Poznámka: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx být xxxxxxx x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, rosolů x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx předpokladu, xx cukr xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.
Džem výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx představují xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxx pododstavce xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (g) |
Hmotnostní xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 až 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí x xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx příměsi |
Počet xxxx xxxx příměsi x xxxxxx o xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxxxxxx rostlinných xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného ovoce xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx nad 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx částí velikosti xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Příloha x. 5 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce
Tabulka 1
Xxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxx |
xxxxx bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx lístků, x xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxxxxx kompotu xxxxx xxxxxxxxxx řezy, konzistence xxxxx polotuhá až xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, u borůvkového xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx po xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x klikvy x xxxxxxx xxxxxxxxxxx zrnitost, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x sedimentu, x xxxxxxx z loupaného x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx z brusinek x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx smíšených xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx střapin a xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x angreštového xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x nálevu x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x mírné xxxxxxxxx xxxxxxxxxx dužniny x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (švestky, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),
x) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx poloviny povrchu xxxxx xxxxx x xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) mírně xxxxxxxxx xxxxxx x meruňkového xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % hmotnostních plodů xxxxxxxxxxx x kompotu x xxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx z plodů xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 xx/xx celkového xxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx ovocem a xxxxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx z použitých xxxxx xxxxx,
x) vegetační xxxx, xxxxxx a xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x lesních xxxxx a malin:
Tabulka 2
Xxxxxxxxx výskyt cizích xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx plodů x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx |
5 |
7 |
10 |
xxxxxxxx kuželovité xxxxxx xxxxx u xxxxxxx z malin |
5 |
7 |
10 |
Tabulka 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bez xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx pecek, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepané |
přirozená, xxxxx, odpovídající použitým xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx druhům xxxxx, xxx xxxxxx příchutí x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Xxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny na xxxxxxx a podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina |
|
sterilovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx pyré |
||
sušená xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx v xxxx |
||
xxxxxxxx v soli |
||
rajčatový xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx lupínky |
||
zelenina x oleji |
||
chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny
A) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Pokud xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx zpopelnění xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx nejvýše 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x pasterovaná zelenina
1. Xxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx obsah xxxxxxxx xxxxxx ve sterilované x pasterované zelenině, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx jiný xxx xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx povrchový povlak (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx zelí xxxxxxxx nejvýše 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.
X) Sušená xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx obsahuje xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx nejvýše 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx zelenina včetně xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zelenin obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (xx. xxxxx popele, xxxxxxxxxxxxx x teplé 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx obsahovat xxxx xxx 60 xx/xx nerozpustných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Kečupy x xxxxxxxxx xxxx
1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % refraktometrické xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx označených Xxxxx, Xxxxx, Speciál xxxx nejméně 10 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Prima", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
nejméně 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx kyselina xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Xxxxxxx 2,2 |
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nejvýše 3,5 |
Nejvýše 3,5 |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků.
Příloha x. 8 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
Tabulka 1
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
sterilovaná xxxxxxxx xxxx všeobecně xxxxxxxxxxx xxxxxxxx celá xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % kusů, xxxxxxxxxx vyrovnaná, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx černých a xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, bez xxxxx x jejich xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx slupek, jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
zelenina zdravá, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxx změnami a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx uvolněná xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, u xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 xx xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx zelí řezy x xxxx xx 5 xx, bílé xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x sterilované xxxxxxx xxxxx xxxxxx semen x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx papriky xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, bez semen x xxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx buď promíchané xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ve směsích xxxxxxxxx xxxx zeleniny x xxxxxxxx nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, nálev xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, xxxxxxx 80 % okurek x xxxxx má deklarovanou xxxxx nebo kratší xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx stejné xxxxxxxxx, xxxxxx řezu xxxx velikosti xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řezu xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, u xxxx xxxxx x vypadlými xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx x mléčné xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx červivosti x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx příměsí anorganického xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, v xxxxx konzistence vyrovnaná, xxxxx mírně xxxxxxxx x xxxxxxxxx sedimentem xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
fazolové xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx v mléčné xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx, vegetačních xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx a bez xxxxxxx a tmavých xxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, xxx xxxxxxxxxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx až xxxxx zakalený x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 2 % xxxxxxx podílu xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx kašovitá až xxxxxxxx, homogenní, jemná, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (zeleniny), xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x jiných xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx částic xxxxxxxxxxxxx z koření |
rajčatová xxxx x koncentrované xxxxxxxxx protlaky |
kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx černých xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx poškození, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, loupaná xxxx neloupaná, xxxxxxxx, xxxxxxx, kostkovaná, strouhaná, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x obalu xxxxxxxxx |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx plody, xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
sušená xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx škůdci s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx známek xxxxxxxxx sluncem |
typická pro xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx
Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x kusech) |
okurky xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
xxxxxx xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, odbarvená, červivá xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx rostlinný materiál |
0,5 |
Tabulka 5
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx cizí xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx rostlinný xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nebo lusky |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
nad 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí
Složky (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
od 3,0 xx 5,0 |
xx - 2,0 xx + 2,0 |
xx 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Příloha x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx plody |
neloupané xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve skořápce |
jádra |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx sekaná |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx pražená xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx xxxxxxxx pražené xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx ořechy |
čerstvé xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx pražený |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) ze xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
do 100 |
- 5 |
101 xx 250 |
- 3 |
251 xx 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
7,0 |
2 |
jádra |
6,0 |
0,25 |
||
mandle |
ve xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx |
5,0 |
0,1 |
|
xxxxx xxxxxxx |
3,0 |
0,1 |
||
xxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
||
xxxxxxxx ořechy |
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
|
jádra |
7,0 |
0,1 |
||
arašídy |
neloupané xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Xxxxxxx x. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
Povolené xxxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx vlašských xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nežluklá |
osemení xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx až nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá |
vady skořápky 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx zdravá bez xxxxxxxxx lůžka, jádro xxxxxxxx, celistvé, omezeně xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx tmavě hnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx x xxxxxxxxxx odstínem; xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 žluklých xx poškozených xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, jádro xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, na xxxx xxxx až xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx xxxxx 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx rovnoměrně vybarvená xxx skvrn, ve xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx nepuklá xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 poškozených škůdci |
Jádra xxxx xxxxxx |
xxxxx čistá, xxxxx, rohlíčkovitého nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx povrchu xxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx hnědé, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx aromatická xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá xxxxxxx chuť a xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, svraštělá |
jádro xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx ve xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, x třemi xxxxx patrnými "oky" - klíčními xxxx, xx xxxxxxxx se xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx hnědá, xxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx cizích xxxxx x příchutí |
vady xxxxxxxx 10, xxxx dužniny 10 |
Xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx slabě smetanově xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx výrobek, xxx cizích xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
vady xxxxx 7, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Pekanové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, nasládlá |
vady xxxxxxxx 7, vady xxxxx 15, x xxxx 7 xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx ořechy |
skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx světle xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx chuť, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, z xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Vlašské xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx olejnatá, xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx mleté |
nepoškozené xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx hnědá až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá |
bílá xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, chuť x xxxx po pražení |
|
Mandle xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, jádro xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, tuková, xxx xxxxx chuti |
vady xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx suchých skořápkových xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů dle xxxxxxxxxx výrobku |
typická podle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů, příjemná, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx plody x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů |
typická xxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů |
jemně xxxxx, nepoškozená xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů |
Poznámka: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx jeho xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx rostoucí |
houby xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx z xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx sušené |
||
houby xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx z xxx |
xxxxxxxxx x xxx |
|
xxxxx x xxxxxx x xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Příloha x. 15 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx volně xxxxxxxxxx hub
1. Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. Čirůvka fialová - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx portentosum
5. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Gyromitra xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. Hřib xxxxxx - Xxxxxxx reticulatus
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx cavipes
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Imleria xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx kovář - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx
15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx sametový - Xerocomellus xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx edulis
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
19. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. Kotrč xxxxxxxx - Sparassis xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx xxxxx xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx plodnice
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. Křemenáč osikový - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Cantharellus xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx tubaeformis
36. Liška xxxxxx - Cantharellus xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx deliciosus
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx deterrimus
39. Slizák xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. Sluka svraskalá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx mlženka - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Marasmius xxxxxxx
45. Václavka xxxxxxxx - Armillaria xxxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx solidipes - xxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx účely
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx doupňáková - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. Holubinka xxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx cyanoxantha
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. Holubinka olivová - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
Xxxxxxx x. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx na skupiny
Druh |
Skupina |
brambory xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Členění xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané |
brambory xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx konzumní sušené |
|
bramborová xxxxx |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené*) |
|
bramborová xxxx xxxxxx |
*) xxxxxxxxx se xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx
Příloha č. 17 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Užití podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx a xxxxxxxxx odchylky na xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Užití xxxxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxx xxxx
Xxxxx typ |
Konzistence |
Užití |
A |
pevná, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx salátů, xxxx příloha |
B |
polopevná, polomoučná, xxxxxxxxxxx nebo slabě xxxxxxxxx |
xxx přípravu xxxxx xxxxx xxxxx, jako xxxxxxx |
X |
xxxxx, moučná, xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx přípravu xxxx a xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx brambor
Ukazatel |
Brambory xxxxxxxx xxxx celkem xxxxxxx xx 4 % hmotnosti |
Brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx rozprasky, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx hlízy |
- |
klíčky xxxxx xxx 3 xx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx hlízy |
více než 1/8 xxxxxxx nebo 5 mm xxx xxxxxxx x 1 % hlíz x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx slupkou |
suchá xxxxxxx a xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % v xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx (nalepená x xxxxx xxxxxx, cizí xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx choroby |
nepovoluje xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: škůdcem se xxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Přípustné xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (mm) |
% xxxxxxxxx xxxx nejvýše |
rané |
menší xxx 28 |
3 |
x xxxx xxxxx xxx 22 |
0 |
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28 |
3 |
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx x. 18 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 xx 80 xx, xxxxxx xxxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx nejvýše 6 % xxxxxxxxx, ostatní xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % hmotnosti |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx soli x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % a xxxxxxx 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % úlomků xx hotový výrobek, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx chuť xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 % |
sušené xxxxx xxxxx kostek, xxxxxx, xxxxxxxx, x rozměru xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx a xxxx, barva xxxxx, xxxx. mírně xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx vůně bez xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
jemné xxxxxx, xxxxx od xxxx xx xx žlutou, xxxx a xxxx xx sušených bramborách, xxx xxxx příchutě x pachu |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx nelepkavá, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené |
sušina xxxxxxx 95 %, xxxxx tuku xxxxxxx 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, obsah xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, barva xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, chuť xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx výrobku x xxxxxxx skvrnami x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx kyselina olejová) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, s hladkým xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxx cizích xxxxx x příchutí, konzistence xxxxxx, xx tvrdá, xxxxxxxx, xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx či xxxxxxxx řezu, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, čisté, xxxxxx, xxxxxxxxxxx barvy xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vad (xxxxxx, očka, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené |
sušina xxxxxxx 45 %, xxxxx tuku xxxxxxx 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx, xxxxxxx uvnitř xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx bramborovém xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx barvy, xx xxxxxxxx xxxxxxxx hmota x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx |
Informace
Právní předpis x. 397/2021 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl měněn xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES xx dne 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx džemech, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx xxxxxx zásady x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx postupy týkající xx bezpečnosti xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx společná organizace xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (ES) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x platném xxxxx.
3) §1 písm. x) vyhlášky x. 76/2003 Sb., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx č. 248/2018 Xx., o xxxxxxxxxxx xx nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Xx., x xxxx, ve xxxxx pozdějších předpisů.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin.