Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2022.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.


Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

397/2021 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8

Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10

Skořápkové plody a arašídy §11

Houby §12 §13

Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16

Banány §17

Technický předpis §18

Přechodná ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny

Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny

Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů

Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor

INFORMACE

397

VYHLÁŠKA

ze dne 21. xxxxx 2021

x požadavcích xx konzervované ovoce x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x nich x xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), g) x x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Sb., zákona x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "zákon"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) a xxxxxxxx

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervované zelenině, xxxxxxxxxxxx plodech, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x nich x xxxxxxxx,

x) druhy konzervovaného xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x banánů s xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny,

c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, brambor a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx a xxxxxx

1. teplotní xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx během xxxxxxx xx trh,

3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.

§2

Vymezení xxxxxxxxx xxxxx

(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, obsahující všechny xxxxxxxx části, ve xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, zbavené xxxxxx xxxxxxx,

x) konzervovaným ovocem xxxxxxxxx, jejíž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, konzervované xxxxxxxxx,

x) džemem výběrovým (Xxxxx) potravina vyrobená xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, že xxxxx xxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x splňuje podmínky xxx relevantní xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx tvrzení xx uvedeno v xxxxx xxxxxxx,

x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx x přírodních xxxxxxxx, xxxx a xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx konzistence,

h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx x citrusových xxxxx, přivedené do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx extrakty x xxxx,

x) rosolem a xxxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x šťávy xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodných xxxxxxxx x jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,

j) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x meruněk xxxx x jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, x to xxxxxx, xxxxxx xxxx švestek, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx, přivedená do xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x jemnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx přírodních sladidel xxxx xxx přídavku, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx konzistence se xxxxxxxxxx hrubými xxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx konzistence xxxxxxxx x jedlé xxxxx xxxxx bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxx šťávu5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx lze xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx ovocem xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx xxxxxxx 60 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, lihem xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx sladidla x látky určené x xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, uzavřená xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x přímému xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx krémem xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxx, přírodních sladidel x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx jedlý xxxxx rostliny xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx stavu, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,

x) ovocnou dužninou xxxx xxxxxx xxxxx xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, která xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, hrubě nakrájeným xxxx xxxxxxxxxx, ale xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx a pecek, xxxxx xxxx rozmělněna xx dřeň propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx x je xxxxxx x xxxxxxx zpracování,

v) xxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxx z xxxxx, který s xxxxxxx na ztráty xxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx ve vodě xxxxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx,

x) banány zralé xxxxx odrůd nebo xxxxxxxxx xxxx Musa xxx., s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x banánů xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(2) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxx, zbavená cizích xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jejichž charakteristickou xxxxxx xxxxx zelenina x xxxxx byly xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nealkoholických xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,

x) pasterovanou xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, jehož xX xx nižší xxxx rovno 4,0 x při tepelném xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 xX,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x nálevem x xxxxxxxxxx uzavřeném obalu, xxxxx pH je xxxxx xxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x jejich xxxx,

x) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx kysanou xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx bez slupek x jader propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx snížením xxxxxx xxxx, přidáním xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx kombinací uvedených xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími kousky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x množství,

h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx proslazenou xxxx kandovanou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvýšením sušiny xxxxxxxxx přírodních sladidel,

j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxx xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x octu zelenina xxxxxx xxxxxxx octem7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx octové xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx rajčatový protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxx potravina vyrobená x rajčatového protlaku, xxxx x jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx cukru, xxxxxx x dalších xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxx koření x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x technologicky xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx lupínky xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx olejem,

s) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx chemického xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx dále xxxxxx

x) xxxxxxxxxxxx plody xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx x) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxx xxxxxxx vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x jeho xxxxx,

x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxxxx plodů lísky Xxxxxxx xxxxxxxx (L.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) a jejich xxxxxxx,

x) xxxxxxxx jádra xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Prunus xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Xxxxxx dulcis (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,

x) kešu xxxxxx xxxxxx plodů ledvinovníku xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),

x) para ořechy xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx excelsa (X.),

x) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxx xxxxx (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx sibirica, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx wallichiana, Xxxxx gerardiana x Xxxxx xxxxxx,

x) makadamovými xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx,

x) pekanovými xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,

x) xxxxxxxxxx sušená xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx vera (X.),

x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,

x) xxxxxxx nebo xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxxxx olejné Arachis xxxxxxxx x., Arachis xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,

x) xxxxxx nebo krémem xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx suchými xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) moukou xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx arašídů.

(4) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx

x) houbami xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx,

x) houbami xxxxx xxxxxxxxxx houby získané xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx jejich výskytu,

c) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx sušením, u xxxxx xxxxx vody xxxx nejvýše 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxx xxxxxxxxxxxxx určitelné,

e) konzervovanými xxxxxxx houby xxxxxxxx, x to sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) hluboce xxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, x xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) ostatními výrobky x xxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx brambor odrůd x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,

x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx brambory xxxxxxxx sklízené xxxx xxxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx se snadno xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx konzumní xxxxxxxx xx dosažení xxxxx xxxxxxxx hlíz x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx slupkou,

d) xxxxxxx x podlouhlými xxxxxxx xxxxxxxx konzumní x xxxxxxxxx délkou xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, než je xxxxxxxx xxxxx hlízy,

e) xxxxxx typem xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx brambor konzumních xxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx kuchyňského užití,

f) xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxx, pro xxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxxx xxxxxx.

&xxxx;(6) Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nežádoucí xxxxxxxxx nebo anorganické xxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx.

Konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

§3

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx x xx xxxxxxxx o některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx x konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx uvede

a) x xxxxx použitý xxxx xxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx,

x) u xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel, ovocných xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, které xxxx použito xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx výrobku; xxxxx xxxx xx xxxxx xx stejném xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny,

e) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx protlaků a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx přírodních sladidel x gramech xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx uvedené xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel a xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx obsah xx xxxxxxx je xxxxx xxx 10 xx/xx,

x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx pyré v xxxxx xxxxxxx jméno xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) U výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xx xxxx o obsahu xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx nemusí být xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 nebo xxxx xxxxx xxxxx xxxx být údaj x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo počtem xxxxxxxxx druhů xxxxx.

(5) Xxxxxx bobule xxxxxx xxxx vinné lze xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".

§4

(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotu xxxxxxxxxxx xxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx jemně xxxxxxx kůry xxxxxxx.

(2) X konzervovaného xxxxx xxx v jeho xxxxx xxxxxx xxxxxxx "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "s rosolem", "x kaštanovým krémem" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxxxxxx xxxxx odpovídá xxxxxxxxx xxxxxxxx v §2 xxxx. 1 písm. x) xx i) x r) x xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx jakost xxxxx přílohy č. 2 x xxxx vyhlášce.

§5

(1) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx cizích příměsí x xxxxxx x xxxxxxx xx uveden x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Ovoce x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx nejméně 18 % refraktometrické sušiny.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny xx xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

§6

(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) vyrobených x xxxxxx druhů xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, borůvek, xxxxxxxxx rybízu lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku příslušného xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džem výběrový (Xxxxx) speciální, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxx xxx z xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx na proužky xxxx na xxxxxx.

(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x xxxxxxx s xxxxx xxxxxx.

(5) Xxx xxxxxx džemu, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru x xxxxx, jahod, xxxxx, xxxxxxxx, červeného xxxxxx, xxxx a xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.

(6) Xxx xxxxxx džemu x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, angreštu, červeného xxxxxx a slív xxx přidávat xxxxx x xxxxxxx xxxx.

§7

(1) Xxxxx xxxxx xxx výrobu rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx extraktů x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx hmotnosti xxxx xxxxxxx pro výrobu xxxxxxx extraktů od xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.

(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu výběrovému (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, rosolu x xxxxxx výběrovému (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx šťávu xxx xxxxxx pouze xx xxxxx.

(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) až x) x x) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, xxxxxxxx xxxx, ořechy, xxxxxxxxxx byliny, koření, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé xxxx x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x tekutý xxxxxx.

(4) Xxx xxxxxx marmelády xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.

(5) Xxxxxx suroviny xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) x t) xx x) xx xxxxxxxxxxxx

x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx

x) zahušťováním xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.

(6) Xxxxxxx x xxxxx určené pro xxxxxx xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) speciálního x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, než xx xxxxxxxxxx sušení.

§8

(1) Xxxxxxxxx kůra xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x nálevu.

(2) X xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.

(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nejméně 70 %, u sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.

(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx než 70 %, je xxxxx xxxxxxxxx ještě konzervovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené xxxxxxxx xx skladuje při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.

(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx skladuje a xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x výraznými xxxxx x xxxxxx.

(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx se xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

Konzervovaná a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

§9

(1) Xxxxxxx konzervované a xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx

x) xxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx, pokud xxxx zahrnut x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx,

x) x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované zeleniny xxxx uvedeny v příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 8 x této xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tabulky 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx stanovené xxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této vyhlášce.

§10

(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx teplotě nejvýše 20 oC x xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %.

(2) Xxxxxx zelenina nebalená xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx nejvýše 20 xX x relativní xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.

(3) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje x xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx uvádí xx trh xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.

§11

Skořápkové xxxxx a xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x skořápkových xxxxx x arašídů uvede xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, u xxxxxxxxxx xxxxxx a směsí xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx název xxxxxxxxxx, x xxxxx x mouky xx xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx x názvu xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.

Xxxxx

§12

(1) Členění xxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin xx xxxxx

x) x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxxxxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxx x hub x ostatní xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx použitých xxxxx xxx.

(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx pevné xxxxxxxxxxx, xxxxx xx sucho xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx být xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx nadměrně xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx řezem, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx x xxxxxx. Loupání xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

(4) X xxx xxxxxxxxx x odstavci 3 xx xxxxxxxx perforace xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, a xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx houbami xx rozumí houby, xxxxxx chybí xxxx xxx čtvrtina xxxxxxxx xxxx x nichž xx xxxxxxxxx škůdci.

(5) X xxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx cizích xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx houby x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx zapaření.

§13

(1) Xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 oC; xxx xxxxxxx xx xxx se nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.

(2) Sušené xxxxx xx xxxxxxx xx xxx balené, xxx xxxxxxx xxxxxxx 24 oC a xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx přímému xxxxxx.

(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx jiné xxxxxx xxxxx.

(4) X xxxxx rostoucích hub, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x dalšímu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx pouze xxxxx uvedené x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.

Brambory x xxxxxxx x xxxx

§14

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx z xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx

x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxx x země xxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x tabulce 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx lze pouze xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx dužniny, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",

x) x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.

§15

(1) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx zdravé, xxxx, xxxxx, pevné, růstem xxxxxxxxxxxx x nedeformované, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx celkový xxxxxx, xxxx mít jakostní x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx teplem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx x prašné xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, nenamrzlé x xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx dále vyvinutou xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx vykazovat xxxx, xxxxx xxxx xxxxx skvrny xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 mm.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx musí být xxxxxxxx jednotné x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx hlízy xxx rámec xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx vyhlášce. Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x brambor jsou xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx raných, které xxxx xxxxxxxx jako "xxxxxx", xxxx xxx 17 až 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx musí být xxxxxxx 28 mm.

(6) Xxx hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx velikost nestanoví.

§16

(1) Před xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

§17

Xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxxx, zdravé, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx x chuti, xxxxx xx zelenožluté xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, ale křehká. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx poškození xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti, xxx prasklin xxxxxx, xxx xxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx nepovažuje xx vadu.

(2) U xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; v xxxxx této xxxxxxxx xxx celkem nejvýše 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

§18

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§19

Xxxxxxxxx ustanovení

(1) Potraviny xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxxx v xxxxxxx x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx zásob.

§20

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování, ve xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.

4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

§21

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2022.
 

Ministr:

Ing. Toman, XXx., x. r.

Příloha x. 1 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx ovoce x 1 xx potraviny

Druh

Skupina

Potravina

Minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x xx 1 kg xxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x šípků

350

ze xxxxxxx

250

x xxxx - jablka

230

z xxxxx xxxxxxx (maracuja)

80

Džemy

všeobecně

350

z xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx a xxxxx

250

xx xxxxxxx

150

x xxxx - xxxxxx

160

x plodů xxxxxxx (xxxxxxxx)

60

Xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

350

xx zázvoru

250

z xxxx - xxxxxx

230

x xxxxx xxxxxxx (maracuja)

80

Rosoly

všeobecně

350

z xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, malin

250

ze xxxxxxx

150

x xxxx - xxxxxx

160

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

60

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

200

x xxxx xxx. 75 x pocházející x xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x xxxxxxx

1700

x xxxxxx je xxxxx xxxxxx meruňkovou xxxx, xxxxxxxxx lektvar a xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx ze švestek

1700

k xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx lektvar x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx ze xxxxxxx x xxxxxx

2200

xxxxx xxxxxx xxxxxx xx švestek xxxxxxx 75 %

slazená x xxxxxx

3000

xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxx

3200

xxxxx xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 %

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500

x xxxxxxx

730

x jahod

640

Kaštanový xxxx

380

xxxxx ovoce xx xxxxxx xxxxxxxxxx krémem

Ovocný xxxxxxx (pyré)

Sušené xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx ovoce)

Ovoce x xxxx (xxxxxx xxxxx)

x xxxxxxxxx obalu

220

ve xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx ovoce xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxx xxx různé xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, džemy xxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální, xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx úměrně použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Příloha č. 2 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%)

Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%)

Xxxxx

xxxxxxx 60

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx

42 - 59

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx

xxxxxxx 41

-

xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (Extra)

nejméně 60

-

xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

kaštanový xxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxx

xxxxxxx 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx 29

0,6 - 2,5

proslazené xxxxx

xxxxxxx 70

xxxxxxxx xx

xxxxxxx

xxxxxxx 48

0,3 - 2,5

Xxxxxxxx: nejnižší xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) speciálních, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx, rosolů a xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x těchto výrobků xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxx výběrový (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx představují tzv. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x souladu x xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx II xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES o ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.

Příloha x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

do 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného ovoce xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, stopky xxxxxx xxx 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx velikosti xxxxx xxxxxxxx pecky (xxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)

1

2

3

xxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx)

2

3

4

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx jakost konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx 1

Kompoty

Potravina

Konzistence x xxxxxx

xxxxxx

xxxxx xxx xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků stopek x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx xxxx, konzistence xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx se po xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx zachovávají xxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x sedimentu, x xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx x brusinek x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx čirý xx xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx:

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, se xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x bobulovitého ovoce,

c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx kyseliny xxxxx x nálevu x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx dužniny u xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, slívy, xxxxxx, mirabelky, xxxxx),

x) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx poloviny xxxxxxx xxxxx plodů v xxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) mírně xxxxxxxxx xxxxxx u meruňkového xxxxxxx,

x) nejvýše 10 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx a nejvýše 5 % hmotnostních xxxxx rozpadlé u xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx x použitých xxxxx xxxxx,

x) vegetační xxxx, otlaky x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nejvýše xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxx:

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x kompotu x xxxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

nad 1000

xxxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxxx xxxxx

5

7

10

xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plodů x xxxxxxx x malin

5

7

10

Tabulka 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxx bez xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků stopek xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx nebo xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepané

přirozená, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx druhům ovoce, xxx xxxxxx příchutí x xxxxx

Xxxxxxx 4

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

Barva

Chuť x xxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx sluncem

typická pro xxxx xxxx xxxxx, xxx cizích pachů x xxxxx

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina

sterilovaná xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) zelenina

zelenina x xxxx

xxxxxxxx x soli

rajčatový xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx

xxxxx

Xxxxx, Xxxxx, Speciál

zeleninové lupínky

zelenina x oleji

chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky xxxxxx

1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx uvedeno xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x půdy x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx činí xxxxxxx 0,08 %.

2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.

X) Sterilovaná x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. Xxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.

2. Sterilovaný x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.

X) Mléčně kvašená (xxxxxx) zelenina

1. xX xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.

2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx obsahuje xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x nejvýše 1,5 % etanolu. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx mléčně xxxxxxx (xxxxxx) sterilované ve xxxxxxxxxxxxxxx obalu, xxx xxx použit jiný xxx xxxxxxx xxxxx.

3. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxx povrchový povlak (xxxx) xxx jiný xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).

4. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx kysané xxxx xxxxxxxx nejvýše 2,2 % soli.

D) Chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. xX xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.

X) Sušená zelenina

1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.

2. Sušená cibule xxxxxxxx nejvýše 14 % xxxx.

3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových xxxxx xxxxxxxx nejvýše 13 % xxxx.

4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx směsi xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x teplé 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).

X) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky.

2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky, xxxxxxx obsah xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.

X) Xxxxxxxxx protlaky

1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx obsahovat xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.

3. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré

1. Rajčatová xxxx xxxxxxxx nejméně 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2. X xxxxxx xxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.

3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Speciál xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina vnesená xxxxxxxxxx surovinou.

Tabulka 1

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pyré

Kečupy

Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx"

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 24,0

xxxxxxx 4,2

8,0-24,0

xxxxxxx 12,0

xxxxxxx 30,0

xxxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx kyselina octová (%)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 2,2

Xxxxxxx 2,2

xxxxx xxxx (%)

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxx 3,5

Xxxxxxx 3,5

xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%)

Xxxxxxx 0,2

Nestanovuje xx

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx se

*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Potravina

Konzistence x xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx celá xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxxx a velikostními xxxxxxxxxx nejvýše 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, konzistence xxxxx až polotuhá, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx příměsí rostlinného xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx slupek, jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý, xxxxxxxxxxx xx xxxxx zakalený x xxxxxxxxxx částicemi xxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x směsi všeobecně
pasterovaná xxxxxxxx dělená x xxxxx všeobecně

zelenina zdravá, xxxxxxxxxx nepoškozená, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, u feferonů xx xxxxx xxxxxx xxxxxx stopek xx 1,5 cm nejvýše 5 %, u xxxxxxxxxxxxx xxxx řezy x xxxx do 5 xx, xxxx xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx řezů xxxxxxx x vrcholových xxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx výskyt xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x směsí rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx barevně xxxxxxxx, xxxx kopru xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx semen x xxxxxx příměsí, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx řezů zeleniny x xxxxxxxx nedělené, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxxx pasterované

viz xxxxxxxxx xxxxxxxxx výše, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx v xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx okurky nejmenší x xxxx jak 50 %, u xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx o xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x řezů xxxxx x vypadlými xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx obalu

sterilovaný xxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx, xxx xxxx červivosti x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxx xxxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká xx křehká, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky

fazolové xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a poškození xxxxxx, vegetačních xxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx částí a xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, xxxxxxx xxxxxxxxx x bez xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx příčně xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, řez xxxxxxxxxxxx, konzistence xxxxx xx měkká, xxxxxxx 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a škůdci) x nejvýše 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx semeny nejvýše x 2 % xxxxxxx podílu xxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxx, homogenní, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx protlaky

kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) bez xxxxxx xxxxxx, semen x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx černých xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pocházejících x xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx svěží, bez xxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, loupaná xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, strouhaná, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x obalu xxxxxxxxx

*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plody, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx a xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx druh sušené xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx a chutí

Tabulka 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx

3

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx

2

xxxxxxxxx xxxx

3

xxxxxxxxxx poškození

2

zbytky xxxxxx

3

xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

1

xxxxxxxx barva

1

dutiny

1

celkové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx odchylek

7

Tabulka 4

Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx a pasterovaný xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)

xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx

2

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx

5

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx

1

xxxxxx, xxxxxx xxxxx x volných slupek, xxxx

12

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

0,5
(xx xxxx než 12 xx2 xxxxxx)

Xxxxxxx 5

Přípustné xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx x pasterovaných xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxx cizí xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (g)

do 500

501 - 1000

nad 1000

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

5

5

10

xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx

10

15

25

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky spotřebitelských xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny

Hmotnostní rozsah (x)

Xxxxxxxxxx odchylka (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x zeleninových xxxxxx x xxxxx

Xxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 3,0 do 5,0

od - 2,0 do + 2,0

od 5,0 xx 10,0

od - 4,0 xx + 4,0

xx 10,0 do 15,0

xx - 7,0 xx + 7,0

xxx 15,0

xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx plody

neloupané xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx mletá

jádra xxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

kešu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxxxx solená

makadamové xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx nepražená

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

pekanové ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx xxxxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx nepražená

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

para ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx ořechy

čerstvé xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx pražený

piniové xxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pražené xxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx x arašídy

pasta (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx suché xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxx rozsah (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 100

- 5

101 až 250

- 3

251 xx 500

- 2

501 a xxxx

- 1

Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxxxxx (% hmot.)

Cizí xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.)

xxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

12,0

8,0

4

xxxxx

5,0

1

xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

7,0

2

xxxxx

6,0

0,25

xxxxxx

xx xxxxxxxx

11,0

7,0

3

xxxxx

6,5

0,25

xxxx ořechy

jádra

5,0

0,1

jádra xxxxxxx

3,0

0,1

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

2

xxxxx

4,5

1

xxxxxxxx ořechy

čerstvé xx skořápce

47

nedovoluje xx

xxxxx xxxxxxxxx

3,0

xxxxxxxxxx xx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx (xxxxxx)

7

0,05

xxxxxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

10

2

xxxxx

2,0

0,25

xxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx nepražené

6,5

0,2

ve xxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,2

xxxxx xxxxxxxxx

6,5

0,2

xxxxx xxxxxxx solená

4,0

0,1

pekanové xxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxx

7,0

0,1

xxxxxxx

xxxxxxxxx nepražené

10,0

9

0,5

neloupané xxxxxxx

4,0

0,5

xxxxxxx pražené

5,0

0,5

loupané pražené xxxxxx

5,0

0,5

Xxxxxxx č. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx jakost skořápkových xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

Xxxxxxxx odchylky (% xxxx.)

Xxxxxxx xxxxxx x jádra vlašských xxxxxx

xxxxxxxx dobře xxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx vyplňující xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx jader 15, z toho 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx škůdci

Lískové ořechy x jádra lískových xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxx

xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx mandlí

skořápka suchá, xxxxxxxx, xxxxx špičaté, xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx světle hnědá

typicky xxxxxxxx bez cizího xxxxx x chuti, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 8, xxxx xxxxx 15, x toho 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 hořkých

Pistáciové xxxxxx a xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, ve xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx

xxxxx xx řezu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá, xxxxxxx jádra chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxx xxxxxx

xxxxx čistá, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle xxxxx, xx řezu xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci

Para xxxxxx

xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 žluklých xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx ve skořápce

skořápka xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, s xxxxx xxxxx patrnými "oky" - xxxxxxxx xxxx, xx zralosti xx xx vnitřní straně xxxxx xxxxx měkké xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, tloušťka 1 - 2 xx

xxxxxxxx xxxxx, pletivo xxxx barvy, bez xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí

vady xxxxxxxx 10, vady xxxxxxx 10

Xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx mletý

bílá xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx

xxxx xxxxxxx 15

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, nasládlá

vady xxxxx 7, x toho 3 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, rovnoměrně vybarvená, xxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx

xxxxxxx, světle xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, nasládlá

vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 15, z xxxx 7 xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx hnědá

jemná xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx pachu, jádra xxxxxxx, chuť x xxxx xx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx pachu x xxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx až xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, tuková, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxx hrubšími kousky xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, příjemná, xxx cizího xxxxx x xxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx plody x xxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx dle použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů

Poznámka: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx x hub

houby xxxxxxxxxxxx

xxxxx sušené

houby hluboce xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx x xxx

xxxxxxxxx x xxx

xxxxx x xxxxxx x xxx

xxxxxxx extrakty

houbové xxxxxxxxxxx

Příloha x. 15 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx hub xx skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx

1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Lepista xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx fialová - Xxxxxxx xxxx

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

5.    Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Gyromitra perlata

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius

8.    Hlíva xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx

9.    Hřib dubový - Boletus xxxxxxxxxxx

10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dutonohý - Xxxxxxxxx xxxxxxx

11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx

12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx

13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

14.    Hřib xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx

15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Suillus xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

19.    Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

20.    Klouzek xxxxxx - Suillus grevillei

21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx viscidus - xxx mladé xxxxxxxx

22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx variegatus

23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

24.    Kotrč xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx

25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx duriusculum

28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - xxx xxxxx plodnice

29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

30.    Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx

31.    Křemenáč xxxxxxx - Leccinum rufum

32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx rufescens

33.    Lišák xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx

34.    Liška xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx tubaeformis

36.    Liška xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

37.    Ryzec xxxxx/xxxxxx - Lactarius xxxxxxxxxx

38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

40.    Sluka xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - xxxxxxx xxxxx

42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx mlženka - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx

43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx cornucopioides

44.    Špička xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

45.    Václavka hlíznatá - Armillaria xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx hub xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx

1.    Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

4.    Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx vesca

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

7.    Holubinka xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx

8.    Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx šupinatý - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzumních xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx

xxxxxx

Xxxxxxx 2

Členění xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx z brambor

brambory xxxxxxxx syrové xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx sušené

bramborová xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené

bramborové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*)

bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Příloha x. 17 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxx podle xxxxxxx typů, přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxx xxxx

Xxxxx xxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxx

X

xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx

xx xxxxxx, xxxx xxxxxxx

X

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx

xxx přípravu xxxxx xxxxx druhu, jako xxxxxxx

X

xxxxx, moučná, středně xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x kaší

Tabulka 2

Xxxxxxxxx výskyt vad x konzumních xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx rané xxxxxx xxxxxxx do 4 % hmotnosti

Brambory konzumní xxxxxx celkem xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, poškození xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 5 xx

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 3,5 xx

xxxxxxx xxxxxxxxx

-

xxx 5 xx

xxxxxx pod slupkou

-

nad 5 mm

deformace

těžké

těžké

zavadlé xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

-

xxxxxx xxxxx xxx 3 xx

xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxx 1/4 povrchu

nad 1/4 xxxxxxx

xxxxxx hlízy

více xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx u 1 % hlíz x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxxx než 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxx

xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance

max. 1 % x xxxxx 6 % tolerance

plíseň xxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx (nalepená x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx)

xx 1 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx)

xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx se

nepovoluje xx

Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx živý xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx stadiu vývoje xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx hlíz

Brambory xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (xx)

% hmotnosti xxxx xxxxxxx

xxxx

xxxxx xxx 28

3

x xxxx menší xxx 22

0

xxxx "drobné"

menší xxx 17 nebo xxxxx xxx 28

3

pozdní

menší xxx 28

3

Příloha x. 18 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané

hlízy xxxxx, tuhé, xxxxxxxxx, xxxxxx příčného xxxx xx 30 xx 80 xx, zelené xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx vad xxxxxxx 10 % hmotnosti

brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx

xxxxx soli x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % a xxxxxxx 1,4%,
xxxxx podíl x xxxxxxxxxxx hmotnosti nejméně 62 %
sušina xxxxxxx 87 %

hlízy čisté, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx chuť xxxxx slaná, xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx konzumní xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx bobtnavosti xxxxxxx 68 %

xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x rozměru xxxxxxx 10 mm, xxx slupek x xxxx, xxxxx žlutá, xxxx. xxxxx šedavá, xxxxxxxxx tmavší xxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, bez cizí xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx vločky, xxxxx xx xxxx xx po xxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx nejméně 87 %

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx pachu a xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 %

plátky brambor xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, barva xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, bez cizích xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx výrobku s xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % hmotnosti xxxxxx xx 20 xx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx kyselina olejová) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách xxxxxxx 5 xx

xxxxxxx xxxxx, s xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x jednom obalu xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, barva xxxxxxxxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxx xxxxxx xxxxx x příchutí, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 %

xxxxxxxxxx plátky předsmažené

vlhkost xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx olejová) x tuku nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx o xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx barvy bez xxxxxxxxxx vzhledových xxx (xxxxxx, xxxx, spálení, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx nejvýše 10 %

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx nejméně 3 %

xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx tvaru, xxxxxxx uvnitř xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxx, uvnitř xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx slaná, xxx cizích xxxxx x příchutí

bramborová kaše xxxxxx

xxxxxx nejméně 25 %

xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx sypké xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx hmota x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 397/2021 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.

Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Rady 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných džemech, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. ledna 2002, kterým xx xxxxxxx xxxxxx zásady x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx xx xxxxxxx společná xxxxxxxxxx xxxx se zemědělskými xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007, x platném znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.

3) §1 písm. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx potravin.

5) §2 písm. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx ocet x xxxxxx.

6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Xx., x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.

8) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin.