Právní předpis byl sestaven k datu 18.05.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.
Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu
210/2004 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
VYHLÁŠKA
xx dne 15. xxxxx 2004
x xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx do xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx potravin xxxxxxxxxxx původu
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 306/2000 Xx. x zákona č. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
(1) Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x osobní xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx1) x jejich xxxxxxx xx oběhu,2) x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.3)
(2) Tato xxxxxxxx xx nevztahuje na:
x) zařízení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx pokrmů x xxxxxx zařízeních,4)
x) xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x obchodní síti xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
x) xxxxx xxxxxx zemědělských xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
d) xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxx.7)
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx pojmů
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
a) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku,8) xxx dochází k xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, skladování, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx zařízením - nástroje, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, strojně xxxxxxxxxxxxx zařízení, manipulační xxxxx, jiné pomůcky x předměty, které xxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx s xxxx,
x) xxxxxxxx hygienou - xxxxxxx opatření, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxxxxx x xxxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx,1)
d) xxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx přidány xxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx,
e) xxxxxxx - xxxx xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxxxxxxxx vývoje xxxxxxxxx.
§3
Obecné xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx provozu
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x musí umožňovat xxxxxxxxxx povinností x xxxxxxxxx k zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.9)
(2) Uspořádání, xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údržbu, čištění xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx x mít xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx prostor x xxxx, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx všech těchto xxxxx,
b) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nečistot, styku x toxickými materiály, xxxxxxxxxx částeček xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx hygienické xxxxx,10) xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxx, výrobního zařízení, xxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxx zdrojů (xxxxxxxxx xxxxxx), mezi xxxxxxxxx x v jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx zpracování x skladování xxxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(3) V xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxx umyvadel xx xxxx rukou x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx systém x xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx, xxx se xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xx xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxx teplé x xxxxxxx tekoucí xxxx, xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxx x xxxxxx hygienické xxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxx rukou.
(5) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx.11) Nesmí xxxxxxxx x xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx směřovalo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx takovým způsobem, xxx xxxxxxxxxx snadný xxxxxxx k xxxxxxx x xxxxxxxx součástem xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) Všechna xxxxxxxxx xxxxxxxx uvnitř xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx musí mít xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx; xxxx xxx navrženo x xxxxxxxxxxxx takovým způsobem, xxx xxxxxxxxx riziko xxxxxxxxxx potraviny.
(9) X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx zaměstnanců.
§4
Zvláštní xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravin
(1) V xxxxxxxxxx xxx přípravu, ošetření xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x bezvadném stavu x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx nezbytné x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx být použity xxxxxx, nenasákavé, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx, xxx xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx udržovány v xxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x je-li xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Musí xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx povrch až xx xxxxx odpovídající xxxxxxxxx operacím,
x) xxxxxx x stropní xxxxxxxxx navrženy, konstruovány x opatřeny takovou xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx zabránilo xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx x xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx do xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx, xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxx xxx čištění xxxxxx xxxxxxx. Pokud xx otevřenými xxxx xxxxx xxxxx ke xxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxxx během xxxxxx xxxxxx zavřená a xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx čistitelné, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
f) xxxxxxx, xxxxxx povrchů xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xx xxxxx s potravinami xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a snadno xxxxxxxxxx, x je-li xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx dezinfikovatelné. Musí xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x), x), e) x x) xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx8) xxxxxxx Státní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx12) xx základě xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, že xxxxxx použitými xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti potraviny.
(3) Xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, musí xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx zařízení. Xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx vůči korozi x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxxxx přívodem xxxxx x xxxxxxx vody.
(4) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být zajištěno xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx, xxx nedocházelo xxx xxxx potraviny xx styku mycí xxxx x xxx xxxxxxx potravinami. Xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zařízení xxxxxx x mytí xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx teplé xxxx xxxxxxx pitné xxxx13) x musí xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
§5
Požadavky xx xxxxxxx zařízení
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x
x) konstruována xxxxxxx způsobem, z xxxxxxxx materiálů xxxxxxxxxx xxx styk s xxxxxxxxxxx14) a udržována x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, aby riziko xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxxxxx,
x) x výjimkou xxxxxxxxxx obalů, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx čištění, x xx-xx xx nezbytné x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx dezinfekci,
x) xxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx čištění xxxxxxxx prostor.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na dobu xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx, přechovávat x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx potravin.
§6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx uchovávané x potravinářském xxxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx ani xxxxxx, pokud xx x nich xxxxx xxxx xxxxx by xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx jsou xxxxxxx xxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xx přípravných xxxx zpracovatelských xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské spotřebě.
(2) Xxxxxxxx a xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxx, xx kterými xx manipuluje, xxxx xxx xxx skladování, xxxxxxxx, balení xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx proti xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx by xxxxx způsobit, xx xxxxxxxxx bude xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx bude xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx znemožní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx zvláštního xxxxxxxx xxxxxxxx,15) případně xxxxx technické xxxxx.
(4) Xxxxxxxx, složky, xxxxxxxxxxxx a hotové xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx tvorbu xxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) x xxxxxx-xx xxxxxxx stanoveny zvláštním xxxxxxx předpisem,16) xxx xxxxxxxxx, xxxxx zabraňují xxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx nesmí xxx xxxxxxxx. Je-li xxxxxxxx se přizpůsobit xxxxxxxxxx podmínkám xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx-xx xxx x xxxxxxxx xxxx narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx potraviny xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx uchovávány xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, nebo xxxxx není xxxxx xxxxxxx proces použit, xx konečné xxxxxxxx, xx nejrychleji xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx růstu patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx vznik xxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx nezpůsobí xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X xxxxxxx, že při xxxxxxxxxxxx vzniká xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxx. Xx rozmrazení xxxx být x xxxxxxxxxx nakládáno xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx riziko xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx riziko xxxxxx xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx krmení17) xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx x oddělených x xxxxxxxxxxx nádobách.
(8) Nebalené xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx z xxxxxxxxx zařízení x xxxxxx xx styku x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxx xxxx do xxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx, jejichž xxxxxxxxx xx umožňuje a xxx je tento xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx bodů xx xxxxxx.10)
§7
Xxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Dopravní xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nádoba (xxxx xxx "xxxxxxxx xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx x x dobrém xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx před xxxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(2) Dopravní prostředek xx nesmí xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx potraviny, xxxxx by xx xxxxx způsobit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Potraviny xxx obalu x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx vyhrazeném xxx xxxxxxxx potravin. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx zřetelným a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxx, xx je xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx označí xxxxx "Xxxxx pro xxxxxxxxx". V případě, xx xx potraviny xxxxxxxxxx xx jiného xxxxxxxxx xxxxx Evropské xxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx prostředek v xxxxxx tohoto státu.
(4) Xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxx používán x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx než xxxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxx druhy xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx.
(5) Xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx čehokoli xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxx přepravu xxxxxxx xxxxx potravin, xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx provedeno xxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx riziku xxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx uloženy x xxxxxxxx xxx, aby xxxxxx xxxxxx znečištění xxxx sníženo xx xxxxxxx.
(7) Je-li xx nezbytné k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx potravin xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx teplotách x, xxxxxxx-xx xxx xxxxxxxx xxxxxx přepis,18) vybaven xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx teplot.
§8
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xx xxxxxxx shromažďovat x xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x výjimkou nevyhnutelných xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Odpad xxxx xxx skladován v xxxxxxxxxxxxxx provozu pouze xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx nádob, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vhodnost xxxxxxx jiných xxxx xxxxx. Xxxx xxxxxx xxxx xxx vhodnou xxxxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx snadno xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxx.
(3) Musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx opatření xxx odstraňování a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx být xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxx ho x xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx škůdců x znečištění potravin, xxxxx vody, výrobního xxxxxxxx nebo potravinářského xxxxxxx.
§9
Xxxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx pitnou xxxxx.12) Xxxxx voda xxxx xxx použita xxxx, je-li xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx potraviny.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxx, který xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx x potravinou xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxxx znečištění xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxx vyroben x xxxxx xxxx. Xxxx výroba, manipulace x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx zamezí xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx žádnou xxxxx, která xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxx účelům (§3 xxxx. 2 xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, musí být xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxx mít xxxxx xxxxxxxxx xxx jakoukoli xxxxxxx xxxxxxxx toku xx xxxxxxx pitné xxxx.
(5) Xxx, xxx jsou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx, xxx voda použitá xxx xxxxxxx kontejnerů xxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§10
Osobní xxxxxxx
(1) Při xxxxx x potravinami xxxx xxx xxxxxxxxxx xxx osoba způsobilá x takové xxxxxxxx xxxxx zvláštního právního xxxxxxxx.19)
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx provozu xx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxx s xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.20)
(3) Xxxxx, x xxxxx xx známo xxxx xxxxx xx v xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx nemoci, xxxxx xxxx xxx přenášena xxxxxxxxxxx, xxxx xx-xx xxxxxxxxx například infikovanými xxxxxxxxxx, xxxxxxx infekcemi, xxxxx xxxx xxxxxx,19) xxxxx pracovat na xxxxxxxxx úseku, xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. To xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx jehož xxxxxx vzniká xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Hygienické xxxxxxxxx stanovené x §3, 4 x 6 xx xxx xxxxxx vína x xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxx výroby,8) xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx, xxx x rozsahu xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxxx xxxx xxxx x x xxxxxxx x xxxxxxxxxx body, xxxxxxxx xxxxxxxx správné hygienické xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.10)
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx provozní x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, kromě xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
§13
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxx k Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx.
Ministr:
Xxx. Palas x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 210/2004 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx, kdy xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxxxx XX x XX (1.5.2004).
Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Xx. xxx xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 211/2006 Sb. x xxxxxxxxx xx 19.5.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních předpisů x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, pokud se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Čl. 2 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 178/2002 xx dne 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx zásady a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx zákona č. 306/2000 Xx.
3) Xxxxxxxx Rady č. 93/43/EHS xx xxx 14. xxxxxx 1993 x hygieně potravin.
4) Xxxxxxxx č. 137/2004 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx stravovací xxxxxx x o xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx hygieny při xxxxxxxxxx epidemiologicky závažných.
5) Xxxxxxxx č. 347/2002 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
6) Xxxxx č. 105/1990 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 219/1991 Sb., zákona x. 455/1991 Xx. x xxxxxx x. 85/2004 Xx.
7) Xxxxx č. 166/1999 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxx x. 29/2000 Xx., xxxxxx č. 154/2000 Xx., zákona č. 102/2001 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Xx., xxxxxx x. 120/2002 Xx., xxxxxx č. 309/2002 Xx., zákona x. 320/2002 Xx. x xxxxxx č. 131/2003 Sb.
8) Čl. 3 xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 178/2002.
9) Například xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx určených x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx nezávadnost a xxxxxxxx xxxxxxx chininu x kofeinu, xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx surovin, xxxxxxxx použití xxxxx xxxxxxxxxx, pomocných a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Sb., xxxxxxxx č. 132/2004 Sb., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
10) Vyhláška č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx kritických xxxx x technologii xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx. x vyhlášky č. 161/2004 Sb.
11) Xxxxxxxx xxxxx č. 178/2001 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx vlády x. 523/2002 Xx.
12) Zákon č. 146/2002 Sb., o Státní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, ve znění xxxxxx x. 309/2002 Xx. x zákona x. 94/2004 Sb.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., x xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 166/1993 Sb., xxxxxx x. 148/1998 Sb., xxxxxx x. 132/2000 Xx. x zákona x. 274/2003 Xx.
13) Xxxxx č. 258/2000 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x změně některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona č. 254/2001 Xx., zákona x. 274/2001 Sb., xxxxxx č. 13/2002 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Xx., xxxxxx x. 86/2002 Xx., xxxxxx č. 120/2002 Xx., zákona č. 309/2002 Sb., xxxxxx x. 320/2002 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 356/2003 Xx. x xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Vyhláška č. 376/2000 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx x xxxxxx x četnost její xxxxxxxx.
14) Xxxxxxxx č. 38/2001 Sb., x hygienických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx pro styk x xxxxxxxxxxx x xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 186/2003 Xx.
15) Například xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., x xxxxxxxx zkoušení x xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx vzorků.
16) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, kakaový xxxxxx x směsi xxxxx s cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
17) Xxxxx č. 91/1996 Sb., o xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 244/2000 Sb., xxxxxx x. 147/2002 Xx., xxxxxx x. 320/2002 Sb. a xxxxxx č. 21/2004 Xx.
18) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 44/2000 Sb. x xxxxxxxx x. 160/2002 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění vyhlášky x. 124/2004 Xx.
19) Xxxxx č. 258/2000 Sb., xx znění xxxxxxxxxx předpisů.
20) §50 xxxxxxxx č. 137/2004 Xx.