Právní předpis byl sestaven k datu 18.05.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.
Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu
210/2004 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
XXXXXXXX
xx xxx 15. xxxxx 2004
o xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xx provozní x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx s výjimkou xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx. x zákona č. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "zákon"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
(1) Tato xxxxxxxx stanoví xxxxxxxx x požadavky xx xxxxxxxx x osobní xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx1) x xxxxxx xxxxxxx do xxxxx,2) x xxxxxxx x xxxxxxxxx Evropských společenství.3)
(2) Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx na:
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxxxx,4)
x) xxxxxxxx x prodeji x xxxxxx potravin x xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
x) xxxxxx x uvádění xx oběhu xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.7)
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx,8) xxx xxxxxxx x xxxxxxxx, zpracování, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx, balení xxxx xxxxxxxx potravin,
x) výrobním xxxxxxxxx - xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, nádobí, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, manipulační xxxxx, jiné xxxxxxx x předměty, které xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx s xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx,1)
x) xxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx nebyly k xxxxxxxxx xxxxxxx přidány xxxx jsou xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx jeho xxxx x kterémkoliv xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
§3
Obecné xxxxxxxxx na provozní xxxxxxx potravinářského xxxxxxx
(1) Potravinářský provoz xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx a xxxxxx technickém stavu x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.9)
(2) Xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx:
a) umožňovat xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx dezinfekci x xxxxxxxx xxxx minimalizovat xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx a mít xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx prostor x xxxx, xxx xxxx umožněno hygienické xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx,
b) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, styku x xxxxxxxxx materiály, xxxxxxxxxx xxxxxxxx do xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,10) včetně xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x jiných xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx, výrobního zařízení, xxxx, xxxxxxx vzduchu, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxx xxxxxx (například xxxxxx), mezi xxxxxxxxx x x jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx podmínky xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x skladování xxxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxxxxxxxx provozu musí xxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx musí být xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx systém x xxxxxxx vést xxxxx xx xxxxxxx, xxx se manipuluje x xxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx přívodem xxxxx x xxxxxxx tekoucí xxxx, prostředky xx xxxx rukou x xxxxxx xxxxxxxxxx osušení. Xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, musí xxx xxxx xxxxxxxx odděleno xx xxxxxxxx xx xxxx rukou.
(5) X xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx být k xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx.11) Xxxxx xxxxxxxx x xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx směřovalo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx uvnitř xxxxxxxxxxxxxxx provozu musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx osvětlení.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx; xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx nevzniklo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(9) X zajištění xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxx xxxxxxxxx na prostory xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx zpracování potravin
(1) X xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravin xxxx xxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxx udržovány x xxxxxxxxx stavu x musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx použity xxxxxx, nenasákavé, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx, xxx xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx odolné, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
c) xxxxxx a stropní xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx zabránilo hromadění xxxxxxxx a xxxxxxx xx kondenzace, růst xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxxxxx hromadění xxxxxxxx. Okna a xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx být, xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx, které xxx xxx čištění xxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx během xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx,
e) dveře xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx být použity xxxxxx a nenasákavé xxxxxxx,
f) xxxxxxx, xxxxxx povrchů výrobního xxxxxxxx, přicházející xx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx dezinfikovatelné. Xxxx xxx použity hladké, xxxxxxxxxx a netoxické xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xx materiály podle xxxxxxxx 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx8) xxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx12) xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx poznání, že xxxxxx použitými materiály xxxxxxx x narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Je-li to xxxxxxxx k zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx x dispozici xxxxxxxxxxxx příslušenství xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx zařízení. Xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x materiálů xxxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxx xxx xxxxxx čistitelné, s xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x studené xxxx.
(4) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx mytí potraviny xx styku xxxx xxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx. Každá xxxxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x mytí xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx teplé xxxx xxxxxxx pitné xxxx13) x xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
§5
Požadavky xx xxxxxxx zařízení
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx kterými xxxxxxxx potravina do xxxxx, musí xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x
a) konstruována xxxxxxx xxxxxxxx, z xxxxxxxx xxxxxxxxx bezpečných xxx xxxx x xxxxxxxxxxx14) a udržována x takovém xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx,
x) s xxxxxxxx xxxxxxxxxx obalů, konstruována xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění provozní xxxxxxx, xxxxxx dezinfekci,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx odpovídající xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx pracovní xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx, přechovávat x prostorách určených x xxxxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxx přijímat xxxxx xxxxxxxx ani xxxxxx, xxxxx xx x xxxx xxxxx xxxx xxxxx xx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx znečištěny škůdci, xxxxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxxxxx, rozkladnými, xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxxx vytřídění xxxx po přípravných xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stále nevhodné x lidské xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x potravinářském xxxxxxx xx takových xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx znečištění a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Všechny xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx skladování, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx do oběhu xxxxxxxx proti jakémukoliv xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxx nevhodná x xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx bude xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx. Potraviny xxxx být uloženy x xxxxxxxx způsobem, xxxxx minimalizuje xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx znečištění. Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx škůdců xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,15) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx normy.
(4) Suroviny, složky, xxxxxxxxxxxx x hotové xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) a xxxxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx zvláštním xxxxxxx xxxxxxxxx,16) xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx nesmí xxx xxxxxxxx. Xx-xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, skladování xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx-xx xxx k xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xx nezbytně omezenou xxxx xxxx stanovený xxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx teplotách, xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx opracování, nebo xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx růstu patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X xxxxxxx, xx při xxxxxxxxxxxx xxxxxx odpadová xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx být xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxx. Po xxxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx riziko xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikroorganismů xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(7) Nebezpečné xxxx nepoživatelné xxxxx xxxx potravinářské xxxxxx xxxxxx xx krmení17) xxxx být xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxxxxxx potraviny, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx do xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, nesmí xxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xx umožňuje x xxx je xxxxx xxxxxx zapracován xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxx.10)
§7
Xxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxx jiná xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxxx prostředek") xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx x v xxxxxx xxxxxxxxxx stavu x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, x xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxx xxx xxxxxxx x konstruován xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx prostředek xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx ničeho xxxxxx xxx potraviny, xxxxx xx to xxxxx způsobit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Potraviny xxx xxxxx v xxxxxxx stavu, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x dopravním xxxxxxxxxx vyhrazeném xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx způsobem v xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xxxx zřejmé, xx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxx "Xxxxx xxx xxxxxxxxx". X xxxxxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx státu Xxxxxxxx xxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxx tohoto xxxxx.
(4) Pokud je xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x přepravě xxxxxxxx xxxxxx xxx potraviny xxxx pokud xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx, xx-xx xx nezbytné k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxx xxxx chráněny xxxx znečištěním.
(5) Xxxxx byl xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxx xxxx xxx přepravu xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxx jednotlivými xxxxxxx provedeno xxxxxx xxxxxxx, xxx se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxx xxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx uloženy x xxxxxxxx xxx, aby xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx.
(7) Xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx potraviny xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x, xxxxxxx-xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,18) vybaven xxx, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx teplot.
§8
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Potravinářské x jiné xxxxxx xx nesmějí shromažďovat x xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x výjimkou nevyhnutelných xxxxxxx souvisejících s xxxxxx chodem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxx skladován x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xx xxxx ukládat xx xxxxxxxxxxxxxx nádob, xxxxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jiných xxxx xxxxx. Tyto xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, musí být xxxxxxxxx v bezvadném xxxxx, a je-li xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxx a dezinfikovatelné.
(3) Musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx odstraňování a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxx x provozováno xxx, aby xxxx xxxxx xxxxxxxx ho x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
§9
Xxxxxxxxxx xxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx zásobován xxxxxx xxxxx.12) Pitná xxxx xxxx xxx použita xxxx, xx-xx xxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxx xx xxxxxxxxxx potraviny.
(2) Xxx používání xxxx, xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxxx znečištění xxxxxxxxx, musí xxx xxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx vody. Xxxx xxxxxx, manipulace x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx zamezí xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Pára xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxx s potravinou xxxxx xxxxxxxxx žádnou xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx potravinu xxxxxxxxx.
(4) Užitková voda xxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx účelům (§3 xxxx. 2 xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx x oddělených xxxxxxxxx, xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx jakoukoli xxxxxxx xxxxxxxx toku xx systémů pitné xxxx.
(5) Xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřovány v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx znečištění xxxxxxxx.
§10
Xxxxxx xxxxxxx
(1) Xxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx právního xxxxxxxx.19)
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx provozu na xxxxxxx, xxx xx xxxxxxx s xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx zásady xxxxxx xxxxxxx.20)
(3) Xxxxx, x které xx xxxxx nebo xxxxx xx x xxxxxxxxx, xx trpí xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx přenášena xxxxxxxxxxx, xxxx xx-xx xxxxxxxxx například infikovanými xxxxxxxxxx, kožními xxxxxxxxx, xxxxx xxxx průjmy,19) xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. To xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, při xxxxx xxxxxx xxxxxx možnost xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovené v §3, 4 x 6 xx xxx xxxxxx xxxx a xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,8) xxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx xxx zrání, xxxxxxxxxx x xxxxxxx, xxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxx zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vína xxxx xxxx x x souladu x xxxxxxxxxx xxxx, případně xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, stanovenými xxxxx xxxxxxxxxx právního předpisu.10)
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx hygienu xxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu.
§13
Účinnost
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vstupu xxxxxxx o xxxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxxxx unii v xxxxxxxx.
Ministr:
Xxx. Xxxxx v. x.
Informace
Xxxxxx xxxxxxx č. 210/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx, kdy xxxxxxxxx x platnost xxxxxxx x přistoupení XX x XX (1.5.2004).
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Xx. xxx xxxxxx právním předpisem x. 211/2006 Xx. x xxxxxxxxx xx 19.5.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xx. 2 xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (ES) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se stanoví xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx potravinového práva, xxxxxxx xx Evropský xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, ve xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx.
3) Směrnice Rady č. 93/43/EHS xx dne 14. června 1993 x xxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx č. 137/2004 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx a o xxxxxxxx osobní a xxxxxxxx hygieny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx závažných.
5) Xxxxxxxx č. 347/2002 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx prodejny podle xxxxxxxxxx prodávaných potravin.
6) Xxxxx č. 105/1990 Sb., x soukromém xxxxxxxxx občanů, xx xxxxx zákona x. 219/1991 Sb., xxxxxx x. 455/1991 Xx. x xxxxxx x. 85/2004 Xx.
7) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx a x xxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxx x. 29/2000 Sb., xxxxxx x. 154/2000 Xx., zákona x. 102/2001 Sb., xxxxxx x. 76/2002 Xx., xxxxxx č. 120/2002 Xx., zákona x. 309/2002 Xx., xxxxxx x. 320/2002 Sb. x xxxxxx x. 131/2003 Sb.
8) Čl. 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 178/2002.
9) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx x xxxxx látek xxxxxxxx x aromatizaci xxxxxxxx, xxxxxxxx jejich xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx použití xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx použití látek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx doplňků, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx., xxxxxxxx č. 132/2004 Sb., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
10) Vyhláška č. 147/1998 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 196/2002 Xx. x vyhlášky č. 161/2004 Xx.
11) Xxxxxxxx xxxxx č. 178/2001 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxx xxx xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx vlády x. 523/2002 Sb.
12) Xxxxx č. 146/2002 Sb., x Státní xxxxxxxxxx x potravinářské xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 309/2002 Xx. x xxxxxx x. 94/2004 Sb.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., o xxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx zákona x. 166/1993 Sb., xxxxxx x. 148/1998 Sb., xxxxxx č. 132/2000 Xx. x xxxxxx x. 274/2003 Xx.
13) Zákon č. 258/2000 Sb., x ochraně xxxxxxxxx zdraví x x změně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx č. 254/2001 Sb., zákona x. 274/2001 Sb., xxxxxx č. 13/2002 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Sb., zákona x. 86/2002 Xx., xxxxxx x. 120/2002 Xx., zákona x. 309/2002 Xx., xxxxxx x. 320/2002 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 356/2003 Xx. a xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Xxxxxxxx č. 376/2000 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx x xxxxxx x četnost její xxxxxxxx.
14) Xxxxxxxx č. 38/2001 Sb., o hygienických xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxx x potravinami x xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 186/2003 Xx.
15) Například xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., o xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx odběru a xxxxxxxx kontrolních vzorků.
16) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx mléko a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x oleje, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x směsi xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx a čokoládové xxxxxxx.
17) Xxxxx č. 91/1996 Sb., o xxxxxxxx, xx xxxxx zákona x. 244/2000 Sb., xxxxxx č. 147/2002 Xx., zákona č. 320/2002 Sb. x xxxxxx x. 21/2004 Xx.
18) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxxxx potraviny, xx xxxxx vyhlášky č. 44/2000 Sb. x xxxxxxxx x. 160/2002 Xx., vyhláška č. 77/2003 Sb., xx znění vyhlášky x. 124/2004 Xx.
19) Zákon č. 258/2000 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
20) §50 xxxxxxxx x. 137/2004 Xx.