Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2006 do 31.12.2023.
Předmět úpravy §1
Vymezení pojmů §2
Označování §3
Technologické požadavky §4
Uvádění do oběhu §5
Přechodné ustanovení §6
Zrušovací ustanovení §7
Účinnost §8
Příloha č. 1 - Vyjadřování mrazírenských teplot
Příloha č. 2 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky
366
VYHLÁŠKA
ze xxx 5. xxxx 2005
x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxx potraviny
Ministerstvo xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 odst. 1 xxxx. a), g), x) x m) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx zákona x. 316/2004 Xx., (xxxx xxx "zákon"):
§2
Vymezení xxxxx
(1) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxx - konzervace xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx pod xxx xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx v těchto xxxxxxxxxxx,
x) některými xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx potraviny, xxxxx xxxx podrobeny xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, aby xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx teplota xx tepelné xxxxxxxxxxx xxxxx 18 xX xxxx nižší xx xxxxx xxxxxxx výrobku.
(2) Xx xxxxxxx zmrazené xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x zmrazené máslo.
§3
Označování
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx předpise3) se xxxxx xxxxxx
x) slovy, xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) datem xxxxxxxxx trvanlivosti xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx minus 18 xX nebo xxxxx,
x) xxxxxxxx skladování,
d) xxxxx "xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx".
(2) Xx xxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x době, xx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx uchovávána xxxxxxxxxxxxx, x teplota xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx "Xxxxxxxx x spotřebitele".
§4
Technologické xxxxxxxxx
(1) Xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, která xxxxxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravinou, lze xxxxxx pouze
a) vzduch,
b) xxxx uhličitý,
c) xxxxxxx xxxxx.
(2) Suroviny používané xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisy4).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx vhodného xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx změny xxxx xxxxxxx na nejnižší xxxxxx xxxx.
(4) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx chráněny vhodným xxxxxx5) před xxxxxxxxxxx xxxx jinou xxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxxxx sklady xxxx být xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx teploty vzduchu x xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx minus 18 xX nebo xxxxx. Xxxxxxxxxxx mrazírenských xxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1.
(6) X xxxxxxxxxxxxx skladech xxxxxxx xxx 10 x3 xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxx x maloobchodních xxxxxxxxxx lze provádět xxxxxx xxxxxxx pouze xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, který xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx6).
(7) Xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx potravinami xxx xxxxxxxxxx xxxx xxx prováděna xx xxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx 15 xX.
(8) Odběr xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x vlastní xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx normou7).
(9) Přebalování xxxxxxx zmrazených xxxxxxxx xxx provádět xxxxx xx kontrolovaných podmínek8), xxxxxxx teplota výrobku x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx být xxxxx xxx xxxxx 5 xX.
(10) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxx v příloze č. 2.
§5
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx přepravují dopravními xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx teploty xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx minus 18 xX xxxx xxxxx. Při xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx krátkodobě xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx 15 xX.
(2) Nebalené xxxxxxx zmrazené xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx k xxxxxxx x mrazicím zařízení xxxxx xxxxxxxx xxx, xxx nedošlo k xxxxxx vzájemnému ovlivňování.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx zmrazených xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx minus 15 xX.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxx vyrobené xxxx xxxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xx 30. června 2007.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 326/1997 Sb., kterou se xxxxxxx §18 písm. x), x), x) x k) zákona x. 110/1997 Sb., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. Vyhláška Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 44/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 326/1997 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 160/2002 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 326/1997 Xx., xxxxxx se provádí §18 písm. x), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxx potraviny, xx xxxxx xxxxxxxx x. 44/2000 Xx.
§8
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2006.
Ministr:
Ing. Xxxxxx x. x.
Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce x. 366/2005 Sb.
Vyjadřování mrazírenských xxxxxx

Xxxxxxxxxx:
Xxxxxxx -12 xX xxxxxxx -12 xX x xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx -22 xX xxxxxxx -22 xX x xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 366/2005 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky
Výrobek
|
Hmotnost xxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylka
|
Hluboce xxxxxxxx zelenina x xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxx balené xxxxx:
|
|
xx 250 g
|
- 5 %
|
|
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxx
|
xxx 250 x xxxx 500 x
|
- 3 %
|
nad 500 x xxxx 1 500 x
|
- 2 %
|
|
Hluboce xxxxxxxx xxxxxxx z brambor
|
nad 1&xxxx;500 x
|
- 1 %
|
Xxxxxxx xxxxxx strojně:
|
||
Hluboce xxxxxxxx pekařské a xxxxxxxxx xxxxxxx
|
xx 250 x
|
- 10 %
|
Xxxxxxx xxxxxxxx pokrmy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
xxx 250 x xx 500 x (x hmotností xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxx 3 x)
|
- 10 %
|
xxx 250 x xx 500 x (ostatní výrobky)
|
- 6 %
|
|
Hluboce zmrazené xxxxxxx z xxxxx
|
xxx 500 x xx 1&xxxx;500 g
|
- 4 %
|
Xxxxxxx zmrazené maso, xxxxx výrobky x xxxxx polotovary
|
nad 1 500 x
|
- 2 %
|
Hluboce xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx živočichové, polotovary x&xxxx;xxx, ostatních xxxxxxx xxxxxxxxx x xx xxxxxxx xxxxxxxxxx masa xxx x xxxxxxxxx xxxxxxx živočichů, Xxxxxx
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx:
|
|
xx 250 x
|
- 6 %
|
|
xxx 250 x xxxx 500 g (s xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx kusů xxx xxxxx než 200 x)
|
- 5 %
(- 7 %)
|
|
xxx 500 g xxxx 1&xxxx;500 x
|
- 3 %
|
|
xxx 1 500 g
|
- 2 %
|
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx:
|
||
xx 250 x
|
- 10 %
|
|
xxx 250 x xx 500 x
|
- 6 %
|
|
nad 500 x xx 1&xxxx;500 x
|
- 4 %
|
|
xxx 1&xxxx;500 x
|
- 2 %
|
Právní xxxxxxx x. 366/2005 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2006.
Ve xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx jsou podchyceny xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
312/2023 Xx., kterým xx mění xxxxxxxx x. 366/2005 Sb., x požadavcích xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx potraviny
s xxxxxxxxx xx 1.1.2024
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xx vydána xx základě x x xxxxxx xxxxxx, xxxxx obsah xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství xxxxxxxxx.
2) Směrnice Xxxx 89/108/EHS xx xxx 21. prosince 1988 x sbližování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xxxxxxxx xxx lidskou spotřebu.
Směrnice Xxxxxx 92/2/EHS xx xxx 13. xxxxx 1992, xxxxxx se xxxxxxx postup xxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
3) Xxxxxxxx č. 113/2005 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve znění xxxxxxxx x. 368/2005 Xx.
4) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x zpracovanou xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, brambory x xxxxxxx z xxxx, jakož x xxxxx způsoby jejich xxxxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 650/2004 Xx., vyhláška Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a ochucovadla x xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 419/2000 Xx., xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. a), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx výrobky, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x cukrářské výrobky x xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 93/2000 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 43/2005 Xx., vyhláška Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 329/1997 Sb., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. x), x), x), j) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx škrob a xxxxxxx ze škrobu, xxxxxxxxx x olejnatá xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 418/2000 Xx.
5) Vyhláška č. 38/2001 Sb., x xxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxx určené xxx xxxx s xxxxxxxxxxx a xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 186/2003 Xx.
6) Čl. 3 xxxx. 2 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 37/2005 xx xxx 12. xxxxx 2005 x xxxxxxxxx teplot x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, úložných x xxxxxxxxxxxx prostorech xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
7) ČSN 56 0290-2 Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx 2: Xxxxx vzorků.
ČSN 56&xxxx;0290-7 Xxxxxx zkoušení zmrazených xxxxxxx. Xxxx 7: Xxxxxx xxxxxx.
8) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x způsobu xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů v xxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.