Právní předpis byl sestaven k datu 18.05.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.
Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu
210/2004 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
VYHLÁŠKA
xx xxx 15. xxxxx 2004
x xxxxxxxxxx x požadavcích xx provozní x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxxx zemědělství stanoví xxxxx §18 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx. x xxxxxx x. 146/2002 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
(1) Tato xxxxxxxx xxxxxxx podmínky x požadavky na xxxxxxxx x osobní xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx1) x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx,2) x xxxxxxx x xxxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx.3)
(2) Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx:
x) xxxxxxxx poskytující xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx,4)
x) xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x obchodní xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
c) xxxxx xxxxxx zemědělských xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
x) xxxxxx x uvádění xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu.7)
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx,8) xxx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, ošetření, xxxxxx, xxxxxxxxxx, balení xxxx přepravě xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx - nástroje, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, strojně xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, jiné pomůcky x xxxxxxxx, xxxxx xxx zacházení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx x nimi,
x) provozní xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, nezbytná x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx potravin,1)
x) xxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx záměrně xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx x okolí potraviny x xxxxx ohrozit xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx,
e) xxxxxxx - xxxx xxxx mrtvý živočich xxxx jeho xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx potravinářského xxxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx provoz xxxx být xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxx povinností x xxxxxxxxx x zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx právními předpisy.9)
(2) Xxxxxxxxxx, vnější xxxxxx, konstrukce x xxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx nebo minimalizovat xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxxx pracovní prostor x xxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx těchto xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, styku x xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx částeček xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,10) xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx a jiných xxxxxxxxx, výrobního zařízení, xxxx, přívodu xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, nebo x xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx), xxxx xxxxxxxxx x v xxxxxx xxxxxxx,
d) zajistit xxxxxx xxxxxxxx podmínky xxx hygienické xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx.
(3) V xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxx umyvadel xx xxxx rukou x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx rozmístěna a xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x nesmějí xxxx xxxxx xx xxxxxxx, xxx xx manipuluje x potravinami.
(4) Xxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx tekoucí xxxx, xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx osušení. Xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx xxxx potravin xxxxxxxx xx zařízení na xxxx xxxxx.
(5) X potravinářském xxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx prostředky xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx.11) Nesmí xxxxxxxx x tomu, xxx xxxxxxxx vzduchu xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx znečistěné xxxxxxx xx xxxxx. Ventilační xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx umožňovaly xxxxxx xxxxxxx x filtrům x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxx zařízení uvnitř xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx osvětlení.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx účelu; xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx nevzniklo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(9) X zajištění xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx odpovídající příslušenství xxx převlékání zaměstnanců.
§4
Zvláštní xxxxxxxxx na prostory xxx přípravu, ošetření xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) X xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx, ošetření xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být:
a) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx být xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx, xxx xx xx nezbytné k xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx xxxxxxx umožňovat xxxxx vody x xxxxxxx,
x) povrchy xxxx udržovány v xxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x je-li xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Musí xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, omyvatelné x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xx xx výšky odpovídající xxxxxxxxx operacím,
c) xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx navrženy, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx částeček,
d) xxxx x xxxx xxxxxx konstruovány xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Okna a xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xx vnějšího xxxxxxxxx, musí xxx, xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vybaveny xxxxxx xxxxx xxxxx, které xxx xxx xxxxxxx xxxxxx vyjmout. Pokud xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx během xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx použity xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
f) povrchy, xxxxxx povrchů xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx dezinfikovatelné. Musí xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Požadavky xx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx 1 xxxx. x), x), x) x x) neplatí, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx8) prokáže Státní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx12) xx základě xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, že xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Je-li to xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, musí xxx k xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx a dezinfekci xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. Toto xxxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx x materiálů xxxxxxxx xxxx korozi x xxxx xxx xxxxxx čistitelné, s xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx teplé x studené xxxx.
(4) Xxxxxxxxxxxxx způsobem xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx, aby xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx nebo jiné xxxxxx zařízení xxxxxx x xxxx potravin xxxx mít xxxxxxxxxxxx xxxxxx teplé xxxx xxxxxxx pitné xxxx13) x xxxx být xxxxxxxxx v xxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxx xx xxxxxxx zařízení
(1) Všechna výrobní xxxxxxxx, se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxx x xxxxxxxxxxx14) x xxxxxxxxx x takovém xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx,
x) x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, x xxxxxxxx materiálů x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx umožněno jejich xxxxxxxx xxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx dezinfekci,
x) instalována xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx odpovídající čištění xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx nesouvisející s xxxxxxx xxxxxxxx činnosti xxxxx na xxxx xxxxx, než je xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx uchovávané x xxxxxxxxxxxxxx provozu
(1) Provozovatel potravinářského xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xx x nich xxxxx xxxx xxxxx xx xx xxxx důvodně xxxxxxxx, xx jsou xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xx přípravných xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx procesech xxxxxxxxx stále nevhodné x xxxxxx spotřebě.
(2) Xxxxxxxx x xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxxxxxxxx.
(3) Všechny xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx manipuluje, xxxx xxx při xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, balení xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx by xxxxx způsobit, xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx znemožní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx xxx uloženy x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jejich znečištění. Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx škůdců se xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu,15) případně xxxxx xxxxxxxxx normy.
(4) Suroviny, xxxxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx, musí být xxxxxxxxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx právním xxxxxxxxx,16) x nejsou-li xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) při xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx toxinů. Xxxxxxxx řetězec xxxxx xxx xxxxxxxx. Xx-xx xxxxxxxx xx přizpůsobit xxxxxxxxxx podmínkám při xxxxxxxxxx x potravinami xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, skladování nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x nedojde-li xxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, mohou xxx potraviny xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx uchovávány při xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xx konečném xxxxxxxx xxxxxxxxxx, nebo xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx použit, xx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx teplotu, xxxxx xxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti.
(6) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx minimalizuje xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx vznik xxxxxx v xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X xxxxxxx, že při xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xx rozmrazení xxxx xxx x xxxxxxxxxx nakládáno xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx riziko xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikroorganismů xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx látky xxxx potravinářské xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx17) xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x zajištěných xxxxxxxx.
(8) Xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx styku x xxxxxxx výrobních xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx, x výjimkou xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx kritických xxxx xx výrobě.10)
§7
Xxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx (dále xxx "xxxxxxxx xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx x xxxxxxx x x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx před xxxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxx xxx xxxxxxx x konstruován xxx, xxx umožňoval xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx prostředek xx xxxxx používat xx přepravu xxxxxx xxxxxx než potraviny, xxxxx xx to xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxx obalu x xxxxxxx xxxxx, zrnitém xxxxx xxxx v xxxxxx se xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx jazyce xxx, xxx bylo xxxxxx, xx xx xxxxxxxx xxx přepravu xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxx "Xxxxx pro xxxxxxxxx". X případě, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Evropské xxxx, xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx používán x xxxxxxxx čehokoli xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx pokud se xxxxx druhy xxxxxxxx xxxxxxxxxx současně, musí xxx xxxxxxxxx, je-li xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx odděleny tak, xxx byly xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx.
(5) Xxxxx byl xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx různých xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxx jednotlivými xxxxxxx xxxxxxxxx účinné xxxxxxx, aby xx xxxxxxxxx xxxxxx znečištění.
(6) Potraviny xxxx xxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx tak, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx sníženo xx xxxxxxx.
(7) Xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx potravin schopný xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x, xxxxxxx-xx tak xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,18) xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx sledování a xxxxxx xxxxxx teplot.
§8
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx x jiné odpady xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x prostorách, kde xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx souvisejících x xxxxxx chodem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx může xxx skladován v xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx pouze xx nezbytně xxxxxx xxxx.
(2) Potravinářské x jiné xxxxxx xx xxxx ukládat xx uzavíratelných xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx. Xxxx xxxxxx xxxx mít vhodnou xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx x bezvadném xxxxx, x xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx odstraňování a xxxxxxxxxx potravinářských x xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxx x provozováno xxx, xxx bylo xxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx škůdců x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx vody, xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo potravinářského xxxxxxx.
§9
Zásobování xxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx.12) Xxxxx voda xxxx xxx xxxxxxx xxxx, je-li nezbytné xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxx, který přichází xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx být xxxxx led xxxxxxx x pitné vody. Xxxx xxxxxx, manipulace x xxxxxxxxxx musí xxxxxxxx xx podmínek, xxxxx xxxxxx jeho xxxxxxxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx s potravinou xxxxx xxxxxxxxx žádnou xxxxx, xxxxx představuje xxxxxxxxx riziko xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Užitková xxxx xxxxxxxxx x výrobě xxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxx účelům (§3 xxxx. 2 zákona), xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx mít žádné xxxxxxxxx ani jakoukoli xxxxxxx zpětného xxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx.
(5) Xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx uzavřených xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx, xxx voda použitá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx znečištění xxxxxxxx.
§10
Osobní xxxxxxx
(1) Xxx xxxxx x potravinami xxxx xxx zaměstnána xxx osoba xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.19)
(2) Všechny xxxxx pracující x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx, kde xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx zásady xxxxxx xxxxxxx.20)
(3) Xxxxx, x které xx xxxxx xxxx xxxxx je x xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, která xxxx xxx přenášena xxxxxxxxxxx, nebo xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx infekcemi, xxxxx xxxx xxxxxx,19) xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xx zachází x xxxxxxxxxxx. Xx platí xxx xxxxxxxx pracovní xxxxxxxx, xxx jehož xxxxxx vzniká možnost xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §3, 4 x 6 xx při xxxxxx vína a xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx fázích xxxxxx,8) xxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx xxx zrání, xxxxxxxxxx a xxxxxxx, xxx v xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti vína xxxx xxxx x x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx, případně xxxxxxxx správné hygienické xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.10)
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., x xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx při xxxxxx potravin, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu.
§13
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxxxx unii x xxxxxxxx.
Ministr:
Xxx. Xxxxx x. x.
Informace
Xxxxxx xxxxxxx č. 210/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx, kdy xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx o přistoupení XX x EU (1.5.2004).
Xx xxx uzávěrky právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Sb. xxx xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 211/2006 Xx. x xxxxxxxxx xx 19.5.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xx. 2 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 178/2002 ze xxx 28. ledna 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx se Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx zákona č. 306/2000 Sb.
3) Směrnice Xxxx č. 93/43/EHS xx xxx 14. xxxxxx 1993 x xxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx č. 137/2004 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
5) Xxxxxxxx č. 347/2002 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx prodejny xxxxx xxxxxxxxxx prodávaných xxxxxxxx.
6) Xxxxx č. 105/1990 Sb., o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 219/1991 Sb., xxxxxx x. 455/1991 Xx. x zákona x. 85/2004 Xx.
7) Zákon č. 166/1999 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxx x o xxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (veterinární zákon), xx xxxxx xxxxxx x. 29/2000 Xx., xxxxxx x. 154/2000 Xx., xxxxxx x. 102/2001 Xx., zákona x. 76/2002 Xx., xxxxxx x. 120/2002 Xx., xxxxxx x. 309/2002 Sb., zákona x. 320/2002 Sb. x xxxxxx č. 131/2003 Xx.
8) Xx. 3 xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002.
9) Například xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx a xxxxx látek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx na jejich xxxxxxxxx nezávadnost x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx doplňků, ve xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx., xxxxxxxx č. 132/2004 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., o způsobu xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů x technologii výroby, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Sb. x vyhlášky x. 161/2004 Xx.
11) Nařízení xxxxx č. 178/2001 Sb., kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx práci, ve xxxxx xxxxxxxx xxxxx x. 523/2002 Xx.
12) Xxxxx č. 146/2002 Sb., x Státní xxxxxxxxxx x potravinářské xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx č. 309/2002 Xx. x zákona x. 94/2004 Xx.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., o xxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx zákona x. 166/1993 Sb., xxxxxx x. 148/1998 Xx., xxxxxx x. 132/2000 Xx. x xxxxxx x. 274/2003 Xx.
13) Zákon č. 258/2000 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x změně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx zákona x. 254/2001 Xx., xxxxxx x. 274/2001 Xx., xxxxxx x. 13/2002 Xx., zákona č. 76/2002 Xx., zákona x. 86/2002 Sb., xxxxxx x. 120/2002 Xx., xxxxxx x. 309/2002 Sb., xxxxxx x. 320/2002 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 356/2003 Xx. x xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Vyhláška č. 376/2000 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx x xxxxxx x četnost její xxxxxxxx.
14) Xxxxxxxx č. 38/2001 Sb., x hygienických xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx styk x potravinami a xxxxxx, ve znění xxxxxxxx x. 186/2003 Xx.
15) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx odběru x xxxxxxxx kontrolních xxxxxx.
16) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx výrobky, mražené xxxxx x xxxxx xxxx a oleje, xx xxxxx vyhlášky x. 124/2004 Xx., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
17) Xxxxx č. 91/1996 Sb., x krmivech, xx xxxxx xxxxxx x. 244/2000 Sb., xxxxxx č. 147/2002 Xx., xxxxxx x. 320/2002 Xx. a xxxxxx x. 21/2004 Xx.
18) Například xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., kterou xx provádí §18 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxx potraviny, xx xxxxx xxxxxxxx x. 44/2000 Sb. a xxxxxxxx č. 160/2002 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx.
19) Xxxxx č. 258/2000 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
20) §50 xxxxxxxx x. 137/2004 Xx.