Právní předpis byl sestaven k datu 02.11.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Sb. x xxxxxx č. 139/2014 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx na přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx označování potravin, x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx podle xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, x složení xxxxxxxxx,
x) xxxxx potravin x členěním xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx se x xxxxx a přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx v této xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx režimy xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx potravin,
2. způsoby xxxxxxxxxx x manipulace x potravinami xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
ČÁST XXXXX
XXXXX A XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx pojmy
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) splňující požadavky xxxxxxxx předpisů upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x předpisů Xxxxxxxx xxxx upravujících xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx4) x ošetřené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) a xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
b) smetanou xxxxxx mléčný výrobek xxxxxxxx xxxxx právních xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx živočišné xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxx (mléčného xxxx x xxxxxx) xxxxxxx fyzikální xxxxxxxx x mléka,
c) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx mléčným xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx kysáním mléka, xxxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, podmáslí nebo xxxxxx směsi pomocí xxxxxxxxxxxxxx uvedených v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxxx obsah xxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx bílkoviny, sušeného xxxx zahuštěného mléka, xxxx odebráním xxxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený po xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxx xxxx neslazený, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx ze smetany xxxx x mléka xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx, xx xxxxxx mohou xxx přidány xxxxxxx xxxx xxxxxx mléko xxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx mléka xxxxx x konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % obsahu xxxxxxx xxxxxx,
x) sušeným xxxxxx xxxx sušenou xxxxxxxx xxxxxx výrobek v xxxxxx xxxxxxx sušením xxxxx plnotučného, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx smetany nebo xxxxxx směsi, s xxxxxxx vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x mléka xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx koagulačních xxxxxxx, xxxxxxxxx podílu xxxxxxxxx a následným xxxxxxxxxx nebo xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinů; xxxxxxxxxx může xxx x mléčná xxxxxx xxxxxxxxxx xx fermentaci xxx výrobě xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx sýr, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxx,
x) xxxxxx mléčný výrobek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxx,
x) máselným xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx vyšším xxx 90 % hmotnostních xxxxxxx z mléka, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx bezvodý xxxxxx xxx získaný x xxxxx, smetany xxxx másla obsahující xxxx než 99,3 % hmotnostních mléčného xxxx,
x) tradičním pomazánkovým xxxxxx xxxxxxx ze xxxxxxxx smetany, x xxxxxxxxx sušeného mléka x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, který xx xxxxxx tradiční xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x termizací x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx srážením xxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx syřidla xxxx jiných koagulujících xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx činidly x xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 3 k xxxx vyhlášce,
s) mléčným xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných bílkovin xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx permeátem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx z xxxxx, částečně xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx odstředěného xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) laktózou xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx syrovátky x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx výši xxxxxxx 99,0 % hmotnostních x sušině; xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxx xxx směsí xxxx forem,
v) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx proces xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx kysacího procesu x xxxx xxxxxxx x potlačení nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx přítomné xxxxxx mikroflóry xx xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) tepelné ošetření xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5),
x) sterilací xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x hermeticky uzavřených xxxxxxx xx teplotu xxx 100 °X xx xxxx zajišťující xxxxxxx požadavku na xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) bez xxxxxxxx xxxxxxx, x
x) xxxxxxxxx množstvím potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylky.
§3
Xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx a podskupiny
Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 x této xxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxxxx
(1) U xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx prošel xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx podle §2 písm. x) xx x), se xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxxx o čistém xxxxxxxx se u xxxxxxxxxx xxxx polotekutých xxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx zahuštěné" x "xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxxxx skupiny "xxxxxx" xxxxx v jednotkách xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxx x obsahu xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx údaji.
(5) X xxxxx x mléčných xxxxxxx, které byly xxxxxxxx x plnotučného xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx jakostní xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx x mléčných xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx výživovými údaji, xxxxxx být x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 odst. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x údaj x xxxxxx xxxxxx.
Xxxxx x xxxxxxx
§5
(1) Xxxxx x smetana xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxx podskupiny xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x společné organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx, x
x) obsahem xxxx.
(2) Xxxxxx mléko xxxxxxx xxxx tekutá xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxx mléka x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx tekutou xxxxxxx, xxxxx nebyly xxxxxxxx teplotou vyšší xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "trvanlivé xxxxx" xxxx "trvanlivá xxxxxxx" xx označí pouze xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxxxx "mléčný xxxxx" xxx xxxxxx x tekutého mléčného xxxxxxx obsahujícího xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxx. U ochuceného xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Označením "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxx xxxxx xxxx xxxxxx výrobek xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx smetany" xx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx přídavku xxxxx. Xxxx se xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x obsahem xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "smetanový xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx, xxxxx xxxx smetany x xxxxxxxxx xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx tuku v xxxxxx. Tento xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Jako xxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx smí xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx bílý, cukr xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx x požadavcích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový prášek x xxxxx kakaa x cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx odpovídat hodnotě xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% sacharózy + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx ošetřením podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Trvanlivosti x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxx dosáhnout xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x sušených mléčných xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x přidávání xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx látek xx xxxxxxxx7).
(3) Xxxx jsou xxxxxxx požadavky xx xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxx, x to xxxxxxxx xxxx odstraněním xxxxxxxx xxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx v xxxxxxxxxxx mléku xxxxx xxxxxx xxxxx mezi xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. K xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx permeát, xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušiny x procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, s výjimkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx i xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx odtučněného xxxxx, se u xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx tuku v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany x xxxxxx xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx uvede doporučený xxxxxx ředění nebo xxxxxx xxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x obsahu xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Je-li xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x zabalen ve xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx výrobku.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx xxx výživu xxxxxxx xx 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx ze suroviny xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx octovou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, syrovátku xxxx xxxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxx, pokud splňují xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).
(3) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx syřidlo xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxx x potravinářských přídatných xxxxxxx a xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx použít xxxxx xxxxxxxxx, uhličitany, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, draselné, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) xxxxxx druhu xxxx xxxxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 x této vyhlášce; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx uvede xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu uvedeného x §10 xxxx. 4,
x) xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,
x) jménem nebo xxxxxxxxx názvem x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx uvádí xxxxxxxxx na xxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx zemí xxxxxx země původu x
x) datem xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx kterého xxxx xxx identifikována šarže.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx obale xxxx xxxxxx
x) xxxxxx "směs...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4 x
x) x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x x xxxxx kaseinátů obsahem xxxxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) až d) x údaje xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobky
§12
(1) Xxxxxxxxxx skupiny xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx mikroorganizmů xxxxxxxx xxxxxx pro výrobu xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxx x nařízení x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x v příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 4. Fyzikální, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx mléčné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) x) názvem xxxxxxx x podskupiny xxxxx přílohy č. 4 k xxxx vyhlášce,
b) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(4) Xxxx xxxx jogurt lze xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx obsah xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Xxxx "xxxxxxxxx" xxx označit mléčný xxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Xxxxxx xxxxxxx tepelně ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx x mléčný výrobek xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu,
b) xxxxxxx tuku x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxx x xxxxxxx
§14
(1) Xxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx sýr, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, x kterého po xxxxxxxxx došlo x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx sýr" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx tepelně xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, který je xxxxxxx xxxxxxx tavením x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Jako "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, horkým xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx s mlékem.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx pro xxxxxx xxxxxxxx sýrů, xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx mléčných výrobků xx uveden x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x němž xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "sýrový dort", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxxxx xxxxxx xxx".
(3) Xxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx tuku x sušině xxxxx xxxxxxxxx rozmezí xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Máslo a mléčné xxxx
(1) Jako "xxxxxxx xxxxx" lze označit xxxxx xx 20 xxx xx data xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx od xxxx výroby při xxxxxxxxx xxxxx 18 °X a xxxxxxx,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx másla je xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Datum xxxxxx xxxxxx na xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx distributor a xxxxx použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx pomazánkové xx xxxxxx
x) obsahem xxxxxx a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx xxxxx na celá xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Uvádění mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx
Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xx 2 °X xx 8 °X s xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (UHT) xxxx xxxxxxxxx, zahuštěného xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x bílkovinných xxxxxxxx xxxxxxx, tavených xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, které se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx na trh xxx xxxxxxx stanovené xxxxxxxx.
ČÁST XXXXX
XXXXXXX XXXXX
§18
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxxx mraženého xxxxx xxxxxxx x xxxx, xxxxx, smetany, xxxx, cukru a xxxxxxx složek, xxxxx xxxx pastovité xxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxx xx xxx a xxxxx ke konečné xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx,
x) zmrazením technologický xxxxxx konzervace xxxxxxx xxxxxxx snížením xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx 18 °C x xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx vztahujících xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx našlehané xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, másla, xxxxx a sušeného xxxxx, xxxxx nebo xxxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, vyjma xxxxxxxxxxx xxxx,
x) mraženými xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zmrazením našlehané xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx surovin, vody, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxx a xxxxx xxxx xxxxxxxx x přídavkem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx z xxxx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx i vína xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx směsmi xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x kapalném stavu, x xxxxxxxxxx stavu xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, určené xxx xxxxxx zmrzliny,
h) xxxxxxx xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§19
Členění xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxx krém xx xxxxxx názvem xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xxxxxx se označí xxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx složka nahrazena xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxxx §21 odst. 1 písm. x).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx rovněž xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
§21
(1) X xxxxx mraženého xxxxx lze xxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxxx, obsahuje-li xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx použitých druhů xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,0 % hmotnostní xxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, nebo
d) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx mléčného xxx xxxxx "mléčný" xxxxxxxx názvem mléčného xxxxxxx, xxxxx byl xxxx složka použit xxx jeho xxxxxx, xxxxxxxxx jogurtový xxxx xxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx alkoholu xxxxx xxx vyšší než 3,0 % hmotnostní.
§22
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx krémů xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Konzistence mraženého xxxxx musí xxx xxxxx, hladká, krémovitá, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx a velkých xxxxxxxxxxx xxxxxx; výrobek xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Mražený xxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxx smetanový nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx přidaný xxx x xxxxxxxxx xxxx než mléčný xxx x mléčné xxxxxxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxx xxxxxx xxx použít xxxxx, xxxxxxx dřeň, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým postupem.
(5) Xxxxxxx složku u xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxx nahradit xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx pastami xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxx vodový x mražený krém xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Xxxxx ovocné xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a dalšího xxxxx nebo xxxxxx xxxxx, x kterých xxxxxxx kyselost xxxx, xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxxxx, je vyšší xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx snížit xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních u xxxxxxxxx xxxxx ovocného x maximálně xx 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx x exotického xxxxx s výrazným xxxxxxxx a xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, banán, xxxx, xxxxx, avokádo, xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx u xxxxxxxxx xxxxx sorbet lze x xxxxxxxxxxxxxxx důvodů xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % xxxxxxxxxxxx.
Uvádění na xxx
§24
(1) Xxxxxxx xxxx určený xxx xxxxxxxxx spotřebitele xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx teploty xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší. Xxx xxxxxxxx xx xxxx teplota výrobku xxxxxxxxxx zvýšit nejvýše xx minus 15 °X. Xxxxxxxx prostředek xxxx být vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx zákona x xxxxxxxxxx13). Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx delší xxx 1 rok, záznam xx uchovává xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 x případě, xx xxx o xxxxxx xxxxxxxxx krémů xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx však xx xxxxxxxxxxx 200 xx; x xxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybaven xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx minus 18 °X a nižší. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx menších xxx 10 x3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. V xxxxxxxxxxxx skladě x xxxxxx mrazícího prostoru xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, aby xxxxxxx byla xxxxxx xxxxxxx xxxxxx dobře xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, který xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxxx místě xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx označen xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx. X xxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx krému xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx až do xxxx minimální trvanlivosti.
§25
(1) Xxxxxxx xxxx xx uchovává při xxxxxxx o teplotě xxxxx 18 °X x nižší, v xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx teplotu x vybavených xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx místě. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx x místě xxxx xxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx mraženého xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx nesmí být xxxxx xxx xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXX XXXX X OLEJE
§26
Základní xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx poměrném xxxxxxxxxx xxxxxxxx kyselin x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxx stavu,
b) rostlinným xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx získaný xx xxxxx, xxxxx nebo xxxxx plodů olejnatých xxxxxxx,
x) živočišným xxxxx x olejem xxxxx xxx x olej xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx živočichů xx xxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx zákonem14) a xxxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
d) ztuženým xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) přeesterifikovaným tukem xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx a olejů, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx ztužených xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, který xxxxxx xxxxxxxx ztužování xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx tuků x olejů, nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x tuků,
g) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx, xxxx xxxxxxxxx těchto xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx roztíratelným tukem xxxxx xxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx nebo xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxx xx formě xxxxxx xxxx x tuku x xxxxxxx 10 % až 90 % xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx je xxx xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx tukem xxx, xxxxx celkový xxxxx tuku je xxxxx xxx 90 % hmotnostních a xxxxx než 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) olejem xxxxxxxxx xx studena xxxx získaný xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxxxx ohřevu, xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxx jeho vyčištění xx používá xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, usazování, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxxxx tuků x xxxxx xx druhy, xxxxxxx a podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx jakost x označování
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tuků x xxxxxxxxx olejů xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx15).
(2) Xxxxx xxx a xxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce. Xx xxxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx označí xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2).
§29
Uvádění xx xxx
(1) Xxxxx xxxx a xxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx tak, xxx byly chráněny xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx při xxxxxxxxxx nesmí přesáhnout
a) x rostlinných xxxx x olejů 20 °X,
x) u xxxxxxxxxxx xxxx a olejů, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, směsných xxxxxxxxxxxxxx tuků x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °X, xxxx
x) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx a xxxxxxx x xxxx xxxxxx pro konečného xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx olej xx xxxxx na xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisů Evropské xxxx16).
§30
Přechodná ustanovení
(1) Potraviny xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x vyhláškou č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx vyprodání xxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§31
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx mléko a xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx x oleje.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., kterou xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, mražené krémy x jedlé tuky x oleje, xx xxxxx vyhlášky č. 124/2004 Sb.
4. Vyhláška č. 370/2008 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
5. Vyhláška č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky x oleje, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxx xx zakysané xxxxxx xxxxxxx dále neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané xxxxxxxx, zakysaná xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx acidophilus x xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx včetně jogurtového xxxxx |
xxxxxxxxxxx směs Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx subsp. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx kefírové xxxxxxx, jehož mikroflóra xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx, xxxxxxxx xx vzájemném xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx mléko |
zákys xxxxxxxxxx xx z xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx mléčného kysání xxxxxxxx xx vzájemné xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x kombinaci s xxxxxxxxxxx x termofilními xxxxxxxxxx mléčného xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx jogurtové kultury xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx mléčnou x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx zachován xxxxxxxxx poměr obou xxxxxxxxxx kmenů jogurtové xxxxxxx.
Příloha x. 2 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxx vlhkosti |
méně xxx 12,0 včetně |
méně xxx 12,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx |
xxxx xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx obsah kaseinu |
více xxx 95,0 včetně |
více xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
méně xxx 2,0 xxxxxx |
Xxxxx bezvodé xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 0,27 ml 1 X xxxxxxx NaOH xx 1 x xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5) |
xxxx než 7,5 xxxxxx |
xxxx než 2,5 xxxxxx |
Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx v 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
|
Xxxxxxxxx obsah olova |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx xxxxxx pachů |
|
Barva |
bílá xx krémově xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx rozmělnit mírným xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx přepočteného xx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
Obsah xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx xX |
6,0 až 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx než 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx slabá xxxx xxxx xxxx zápach |
Barva |
bílá xx xxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx lze xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx zcela xxxxxxxxx x destilované xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. III xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
zahuštěné |
Odtučněné nebo xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx mléko nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx přídavkem mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx mléčného tuku |
máselný xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx mazem zrající v xxxx hmotě s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
extra xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx mléčný xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka |
Mléko xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
do 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 ks balení |
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx v nálevu xx odkapání nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 ks balení |
|
nad 500 g |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, porcovaný xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx mléčného tuku x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Smetana xxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx xx xxxxxxx |
30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx neslazená smetana |
nejméně 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx neslazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx než 7,5 |
20,0 |
17,5 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx odstředěné xxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléko xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 méně xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Zahuštěné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Druh xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Sušená xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 26,0 x xxxx xxx 42,0 |
Sušené xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
více xxx 1,5 a xxxx xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 až 16,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. nejméně) |
Kysaná xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx v xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0 |
Odtučněný |
méně xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx k xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxx sýra
Sýr |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 až 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% VVTPH = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x g
Tabulka 7 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx čerstvý |
nezrající termizovaný |
Sýr xxxxxxx |
xx xxxxxxx |
x xxxxx xx xxxxxxx |
|
x xxxx xxxxx |
|
x xxxx Xxxxxxxx sýr |
s xxxxxx xx povrchu |
s xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x obsahu xxxx x sušině
Tvaroh |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Odtučněný xxxx xxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných výrobků
Složka xxxx než xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený sýrový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, máselný xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (sacharidy xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x xxxxxxx zelenina |
podle xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, které xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mražených xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
do 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx ochucující xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (v % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx tuk (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Mražený xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
Xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx |
5,0 (xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx) |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx ovocný |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Mražený xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: U xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx ovocné xxxxxx xxxx pro obsah xxxxxxx skořápkových plodů.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jedlých xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka |
Rostlinný olej |
do 1 litru |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx |
1 xx 15 litrů |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Roztíratelný xxx, xxxxxx roztíratelný xxx, ztužené x xxxxxxxx xxxx, živočišné xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení |
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
0,5 xx 5,0 kg |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 5 kg |
- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 11 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx a olejů xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx členění xxxxxxx tuků x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxx xxxx jedlý xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxx hovězí xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx emulgovaný |
Tabulka 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxxx xx jednodruhové xxxxxxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx z xxxxx podzemnice xxxxxx (xxxxx xxxxx Arachis xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx olej |
vyrobený x xxxxx plodů xxxxxxxx xxxxx palem Xxxxxxxx spp. |
Kokosový xxx |
xxxxxxxx x dužiny (kopry) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx xxxxxxxx (Cocos xxxxxxxx L.) |
Bavlníkový xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů bavlníku Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x klíčků xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx xxxx X.) |
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený ze xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx alba X. xxxx Brassica xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (L.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx z xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx fřakcionovaný - xxxxxxx |
xxxxx frakce x xxxxxxx xxxxx tání xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx tuk |
vyrobený x xxxxxx plodů xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x vysokým xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx tuku xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx krystalizace xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 xxxx xxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx řepky xxxxxx Xxxxxxxx napus L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx juncea L. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx nízkoerukový |
vyrobený xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Brassica xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxx X. xxxx obsahovat nejvíce 2 % xxxx. xxxxxxx kyseliny x xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx olej |
vyrobený x xxxxx rýže (Xxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx semen xxxxxxxx xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kultivovaných xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) xxxx obsahovat nejméně 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx množství mastných xxxxxxx |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx sezamu (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
Sójový xxxx |
xxxxxxxx xx semen sóji (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx obsahovat xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxx získaný x xxxxx olivovníku (Xxxx europaea xxxxxx Xxxx. et Xxxx) |
Xx. II
Přechodná ustanovení
1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx a uvádět xx xxx podle xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx uvedené xx xxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
Čl. II xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Čl. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Informace
Právní xxxxxxx x. 397/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x výjimkou xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 x §18 xxxx. x) xx x), která nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx znění xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
274/2019 Xx., kterým se xxxx vyhláška č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx
x xxxxxxxxx od 1.1.2020
Xxxxx jednotlivých právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 ze xxx 25. xxxxxxxxx 2015 o sbližování xxxxxxxx předpisů členských xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x o xxxxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES ze xxx 26. xxxx 2007, xxxxxx xx xxxx směrnice 2001/114/XX x některých druzích xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx určeného k xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007.
Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1924/2006 a (ES) x. 1925/2006 x x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/XX a nařízení Xxxxxx (XX) č. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) č. 853/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Zákon č. 166/1999 Sb., x veterinární xxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx produkty, které xxxxxx upraveny xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx požadavků pro xxxxxxx potravinářské xxxxxxx, x xxxxx se xxxxxxx xx živočišnými xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx bonbony, ve xxxxx vyhlášky x. 43/2005 Sb.
7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 ze xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x obalech x x xxxxx některých xxxxxx (xxxxx o xxxxxxx), xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx určených xxx xxxxxxxx výživu x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx pozdějších předpisů.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. prosince 2008 o potravinářských xxxxxxxx a x xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/ES x xxxxxxxx (XX) x. 258/97.
11) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., x požadavcích xxxxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx znění pozdějších xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011.
16) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Komise (XXX) č. 2568/91 ze xxx 11. xxxxxxxx 1991 x charakteristikách xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx a x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (EU) č. 29/2012 ze xxx 13. ledna 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx.
17) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č.1308/2013.