Právní předpis byl sestaven k datu 23.11.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx mléko a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a jedlé xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o potravinách x tabákových výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx zákona č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx. x xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) x upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxx potravin, x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx x členěním na xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxxxx na jakost xxxxxxxxxx xx k xxxxx x přípustné xxxxxxx hmotnostní a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx v xxxx xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx či xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
2. způsoby xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx,
4. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
ČÁST XXXXX
XXXXX X XXXXXX VÝROBKY
§2
Základní xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na živočišné xxxxxxxx3) a xxxxxxxx Xxxxxxxx unie upravujících xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného původu4) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx veterinární xxxxxxxx3) x podle xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) smetanou xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxx právních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x xxxxxxx xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx v xxxxxx) xxxxxxx fyzikální separací x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx zakysaným xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, podmáslí, syrovátky xxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený po xxxxxxx procesu,
d) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, x kterého xxx zvýšit xxxxx xxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx zahuštěného mléka, xxxx xxxxxxxxx syrovátky, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) zahuštěným xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx odpařením xxxx ze xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného nebo xxxxxxxx odtučněného xxxx x xxxxxx xxxxx, xx kterým xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx obojí, přičemž xxxxxxxx sušeného xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % xxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx sušenou smetanou xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx plnotučného, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxx směsi, x xxxxxxx vody nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx koagulačních xxxxxxx, oddělením xxxxxx xxxxxxxxx x následným xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jako vedlejší xxxxxxx při xxxxxx xxxx, včetně xxxxxxx x potravinářských xxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxx složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxx x jogurtů xx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx pomocí syřidla,
j) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx při výrobě xxxxx,
x) máselným koncentrátem xxxxxx výrobek s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % hmotnostních xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx másla,
m) xxxxxxxx tukem bezvodý xxxxxx tuk xxxxxxx x mléka, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx než 99,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx pomazánkovým xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxxx sušeného xxxxx x možností obohacení xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx sušiny, xxxxx xx vyrábí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx smetanové xxxxx, xxxxxxxxx prokysáním směsi x termizací s xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobkem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, promytím x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením, promytím x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx vyhlášce,
s) xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx základě ultrafiltrace xxxxx, částečně odstředěného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx tuku x xxxxx, xxxxxxxx odstředěného xxxxx xxxx odstředěného xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx syrovátky x xxxxxxx xxxxxxx laktózy xx výši xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxx; xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx být xxxxx xxxx xxxxx,
x) tepelným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nařízení, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxxx xxxxxxxx procesu x xxxx balením x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx aktivity xxxxxxxx xxxxxx mikroflóry xx xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx ošetřením (XXX) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetření xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxx nepřímým xxxxxxx x hermeticky uzavřených xxxxxxx xx xxxxxxx xxx 100 °C xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5) bez xxxxxxxx uzávěru, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 k této xxxxxxxx.
§4
Označování
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxx podle §2 xxxx. x) xx x), xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného původu5).
(2) Xxxx o čistém xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx nebo polotekutých xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4 k této xxxxxxxx pod xxxxx x skupiny xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "mléko zahuštěné" x "xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxxxx xxxxxxx "jogurt" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nebo objemových.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxx x mléka x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx údaji.
(5) U xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx standardizace, xxxxxx být jakostní xxxx uveden.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxxxx xxxxxxxxxx údaji, xxxxxx být x xxxxxxxx požadavků stanovených x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x údaj x xxxxxx xxxxxx.
Mléko a xxxxxxx
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx se označí xxxxx jako xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxx mléka x xxxxxx smetany xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(4) Jako "čerstvé" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "trvanlivé mléko" xxxx "trvanlivá smetana" xx xxxxxx pouze xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, u xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxxxx "mléčný xxxxx" lze xxxxxx x tekutého mléčného xxxxxxx xxxxxxxxxxxx více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx. U ochuceného xxxxxxxx xxxxxxxx výrobku xx u xxxxx xxxxxxx uvede xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin.
(2) Označením "xxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxx mléko xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx tohoto výrobku.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx smetany" xx označí xxxxxxx x vysokotučné xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x tvarohu, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x x obsahem xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx, xxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxx x množství xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorcem:
cukerný xxxxx = % sacharózy x 100
________________________________
% sacharózy + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx pro potraviny xxxxxxxxxxx původu5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x přidávání xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx látek do xxxxxxxx7).
(3) Aniž xxxx xxxxxxx požadavky xx xxxxxxx, xxx u xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x tukuprosté xxxxxx, a to xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx složek xxxxxxx xxxxxxxx, xxx v xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx bílkovinami x xxxxxxxx. X této xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx x laktózu.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se x xxxxx výrobku označí xxxxxxx xxxxxxxxxx sušiny x procentech hmotnostních xxxxx přílohy č. 6 k xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(2) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx odtučněného xxxxx, xx x názvu xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx v procentech xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx sušeného xxxxxxxxxxx xxxxx, se u xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx mléka x sušené smetany x balení xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ředění xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x obsahu xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx výrobku.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x xxxxxxx ve xxxxxxxxxx obalu8), xxxxx xxx xxxxx x xxxxxxxx uvedeny xxxxx xx skupinovém obalu, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx výrobku.
(6) X sušeného xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx9), se xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "není xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Mléčný bílkovinný xxxxxxx xxxx být xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx ošetřené xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu citrónovou, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx splňují xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(3) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx použít xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxx enzymy xxxxxxxxxxx xxxxx jako xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx lze použít xxxxx hydroxidy, uhličitany, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a enzymech10).
§11
(1) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx na obale xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx skupiny a xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx uvede specifikace xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4,
x) xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx uvádí xxxxxxxxx na xxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x
x) datem výroby xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx může xxx identifikována xxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx směsi se xx obale xxxx xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 odst. 4 x
x) u xxxxxx bílkoviny ze xxxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) xx d) x xxxxx podle xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxxxxx skupiny xxxxxxxx výrobků x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx splňovat požadavky xxxxxxx x nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Fyzikální, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx výrobků xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx mléčné xxxxxxx xxxxx obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) x) názvem xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx,
x) obsahem xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Jako xxxx jogurt xxx xxxxxxx xxxxxxx druhy xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx složky.
(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x kterého xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxxx xxxxxxx na nejméně 5,6 %
§13
(1) Xxxx "jogurtový" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu x xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) názvem xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxx x tvarohy
§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) použitou ochucující xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx sýr" xxx xxxxxxx sýr, x kterého po xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, obsahuje xxxx xxx 5 % laktózy x x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Jako "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, který xx xxxxxxx xxxxxxx tavením x obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Jako "xxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxx, xxxxx byl xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx s xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx názvem podskupiny, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 6 x této vyhlášce xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx uveden x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.
§15
(1) Označením "xxxxxx" xxx označit mléčný xxxxxxx, x xxxx xxx tvoří nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Pro xxxxxxxxxxxx výrobek ze xxxx lze xxxxxx xxxxxxxx "sýrový xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "sýrová xxxxxx", "salámový tavený xxx".
(3) Tvaroh se xxxxxx
x) názvem xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx požadavků uvedených x příloze č. 6 k xxxx vyhlášce tabulce 8,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Xxxxx x xxxxxx xxxx
(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx.
(2) Xxxx "stolní xxxxx" se označí xxxxx skladované xxxxxxx 24 měsíců xx xxxx výroby xxx xxxxxxxxx xxxxx 18 °X a xxxxxxx,
(3) X spotřebitelsky baleného xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx výroby xxxxxx na obal xxxxxx xxx spotřebitele xxxxxxx, datum vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx označí
a) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku xx xxxxx xxxx xxxxx na celá xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx na xxx
Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x uvádějí xx xxx xxx xxxxxxx od 2 °X xx 8 °X x výjimkou xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (UHT) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, tavených sýrů, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, které xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXXX DRUHÁ
MRAŽENÉ KRÉMY
§18
Základní xxxxx
Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx skupině xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx z xxxx, mléka, smetany, xxxx, xxxxx x xxxxxxx složek, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxx a xxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx ve zmrazeném xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervace výrobků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx teplotu xxxxx 18 °X a xxxxx x xxxxxxx x vyhláškou o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xx xxxxxxx zmrazené xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x mléčnými xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx našlehané směsi xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, vyjma xxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zmrazením našlehané xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx surovin, xxxx, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx sladidel, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx přísad,
e) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx nebo sladidel x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) sorbetem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx vyrobené x xxxx x xxxxx x přídavkem xxxxx, xxxxxxxxx x vína xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx alkoholu x x xxxxxxxxx dalších xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x kapalném xxxxx, x xxxxxxxxxx stavu xxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, určené pro xxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx práškový xxxxxxxxx, který obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) průměrným xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx bez obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§19
Členění xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx druhy, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 8 k xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxx xx označí xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxx krém xxxxxx xx označí xxxxxx druhu a xxxxxxxxxx, pokud byla xxxxxx složka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 odst. 1 písm. c).
(3) Xxxxxxx krém balený xxx xxxxxxx rovněž xxxx zmrzlina.
Xxxxxxxxx na jakost
§21
(1) X názvu mraženého xxxxx lze xxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,
b) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx těchto xxxxx xxxx xxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) V xxxxx xxxxxxxxx krému mléčného xxx výraz "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxx jeho xxxxxx, xxxxxxxxx jogurtový xxxx xxxxxxxxx.
(3) X výrobku x xxxxxxxxxxxx složkou xxxx xxx tato xxxxxx x názvu xxxxxxx xxxxxxx, přičemž xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx vyšší než 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx mražených xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 9 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, krémovitá, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; výrobek xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v nerozmělněné xxxxx.
(3) Xxxxxxx krém xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidaný xxx a xxxxxxxxx xxxx xxx mléčný xxx x xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx dřeň, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx ovocný xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx složku x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x mražený krém xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx snížit xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x maximálně xx 15 % hmotnostních x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx u citrusového xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x kterých xxxxxxx xxxxxxxx šťáv, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % hmotnostních x mraženého xxxxx xxxxxx x exotického xxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx a chutí x hustou xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxx, mango, xxxxxxx, xxxxxx xxxx maracuja.
(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx past xx xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx lze x technologických xxxxxx xxxxxx maximálně xx 5 % xxxxxxxxxxxx.
Uvádění xx xxx
§24
(1) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Mražený xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší. Xxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx 15 °X. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Záznam s xxxxxxxxxxxxxx teplotami xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx dobu xxxxxxx 1 roku; x případě, že xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxx xx delší než 1 xxx, xxxxxx xx uchovává do xxxx minimální trvanlivosti.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 v xxxxxxx, xx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, maximálně však xx xxxxxxxxxxx 200 xx; v xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybaven xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx viditelném místě.
(4) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxx skladů xxxxxxx xxx 10 m3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx skladě x xxxxxx xxxxxxxxx prostoru xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx teploměrem, xxxxx xxxx teplotu v xxxxxxxxxxxx xxxxx skladovacího xxxxxxxx. Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx po dobu xxxxxxx 1 roku. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx krému je xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx až do xxxx xxxxxxxxx trvanlivosti.
§25
(1) Xxxxxxx xxxx xx uchovává xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx 18 °C x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx jeho teplotu x xxxxxxxxxx ukazatelem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx v xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx během xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx než xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobků a xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx.
XXXX TŘETÍ
JEDLÉ TUKY X OLEJE
§26
Základní xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) jedlým xxxxx x olejem xxxx xxxxxxxxx triacyl-glycerolů, xxxxx xx v xxxxxxxxxx xx poměrném xxxxxxxxxx mastných xxxxxxx x triacylglycerolu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tekutém xxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxx tuk x xxxx xxxxxxx xx xxxxx, plodů nebo xxxxx xxxxx olejnatých xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x olej xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tkání živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) x xxxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5),
d) xxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxx rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxx jejich xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem jedlý xxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx ztužených xxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx rostlinných x xxxxxxxxxxx olejů x xxxx,
x) roztíratelným xxxxx jedlý xxx, xxxx směs xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných tuků, xxxx xxxxxxxxx těchto xxxxxxx, splňující požadavky xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx roztíratelným xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx nebo směs xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx nebo xxxx xxxxxxxxx x přeesterifikovaných xxxx x jedlými xxxxx x xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx a xxxx x xxxxxxx 10 % až 90 % xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx je při xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, jehož xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx než 90 % xxxxxxxxxxxx a xxxxx xxx 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx postupy vyluhování xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx ke změnám xxxxxxxxxx xxxxx x xxx xxxx vyčištění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx potraviny xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x označování
(1) Požadavky xx jakost x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tuků x olivových xxxxx xxxx upraveny v xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx15).
(2) Xxxxx xxx x xxxxx xxxx xx označí xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx tuky x xxxxxx roztíratelné tuky, xxxxx xx označí xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx přímým xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx přesáhnout
a) x xxxxxxxxxxx xxxx x olejů 20 °X,
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °X, xxxx
x) x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Xxxxx rostlinné x xxxxxxxxx tuky x oleje a xxxxxxx x xxxx xxxxxx pro konečného xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx olej xx uvádí na xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisů Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx trh xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx uvedené xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této vyhlášky, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§31
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx mléko a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx.
3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 124/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 ze dne 9. xxxx 2015 x postupu při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x předpisů pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx živých mikroorganismů xxxxxxxx kysání x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx mikroflóra xxxxxxx x 1 g |
Kysané xx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané xxxxxxxx, zakysaná xxxxxxx, xxxxxx mléčné xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx kysání |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx jogurtového xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jehož xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x mezofilních x termofilních kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ve vzájemné xxxxxxxx |
xxxxxxxx mléčného xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx výrobek x bifidokulturou |
Bifidobacterium xx. x kombinaci s xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčného xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobku. Xxxx xxxx xxx zachován xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx kasein
Sladký (x % hmot.) |
Kyselý (x % hmot.) |
|
Obsah xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
Obsah xxxxxxxxx v sušině |
více xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
xxxx než 2,0 včetně |
Obsah xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx kyselost |
méně než 0,27 xx 1 X xxxxxxx NaOH xx 1 g xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (včetně X2X5) |
xxxx než 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
Xxxxx sedimentu (připálené xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
|
Xxxxxxxxx obsah xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx xxxxxx pachů |
|
Barva |
bílá xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Potravinářský kaseinát
Kaseináty (x % hmot.) |
|
Obsah xxxxxxxx |
xxxx než 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx obsah kaseinu |
více xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx tuku |
méně xxx 2,0 včetně |
Obsah xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx xX |
6,0 až 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx v 25 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
Xxxxxxxxx obsah olova |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx xxxxx cizí xxxx xxxx xxxxxx |
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx přítomnost xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx zcela xxxxxxxxx x destilované xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx konzumního xxxxx xxxxx bodu 1 xxxx. III xxxx XX přílohy XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx kulturou |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu |
||
Mléčný výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx nebo xxxxxx xxx bezvodý |
|
máselný xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx x plísní xx povrchu s plísní xxxxxx hmoty dvouplísňový v solném xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
mléčná xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka |
Mléko xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 ml xxxx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
do 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x jednotlivého balení |
|
Zahuštěný xxxxxx výrobek |
do 1 000 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx - 0,5 % u 20 xx balení |
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, bílkovinný xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx a tvaroh |
do 125 g |
- 10,0 % u jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx v xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 500 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
nad 250 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx výrobku |
Obsah xxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx xx šlehání |
30,0 |
Smetana xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Zahuštěné xxxxxxxxx mléčné výrobky
Druh xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná sušina (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx tukuprostá (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx neslazená xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx odstředěné mléko |
nejvíce 1,0 |
Xxxxxxxxx slazené mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Mléčná xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx slazená xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Xxxxxxxxx slazené xxxxxxxxx mléko |
nejméně 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 méně xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
x tom xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Sušená smetana |
nejméně 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxx mléko |
nejméně 26,0 a xxxx xxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 a méně xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 až 16,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk v xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. tuku x sušině = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Klasifikace přírodních xxxx podle konzistence xx vztahu k xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Polotvrdý |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx vody x x
% VVTPH = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx v x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxx xxxxxxx |
xx xxxxxxx |
x xxxxx na xxxxxxx |
|
x xxxx xxxxx |
|
x xxxx Xxxxxxxx sýr |
s xxxxxx na povrchu |
s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x obsahu xxxx x sušině
Tvaroh |
Tuk x xxxxxx (x % hmot.) |
Tučný |
nejméně 38,0 |
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
Xxxxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx tvrdý |
nejvíce 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx než xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, máselný xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx standardizaci xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx sladícím xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Příloha č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení mražených xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka |
Mražený xxxx |
xx 100 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxxxx xxxxx na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx mléčná xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx krém mléčný |
6,0 |
2,5 |
|||
Mražený xxxx s rostlinným xxxxx |
5,0 (xxxxx rostlinného xxxx) |
||||
Xxxxxxx xxxx vodový |
12,0 |
||||
Mražený xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: U xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xx použité ochucující xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů.
Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce č. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jedlých xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % u jednotlivého xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx emulgovaný xxx |
1 xx 15 litrů |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Roztíratelný xxx, xxxxxx roztíratelný xxx, ztužené a xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení |
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
0,5 až 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x olejů xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx sádlo, xxxxxxx xxx výběrový xxxxxx xxx, xxxxxx lůj xxx xxxx xxxx xxxxx druhu xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx emulgovaný |
Tabulka 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx z podzemnice xxxxxx |
xxxx vyrobený x xxxxx podzemnice xxxxxx (xxxxx xxxxx Arachis xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx palem Xxxxxxxx spp. |
Kokosový xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx (Cocos xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx různých xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx hroznů xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx olej |
vyrobený x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx mays X.) |
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx žluté (Xxxxxxxx xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Cossen) x xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx z xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx fřakcionovaný - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx plodů xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx tuk frakcionovaný - xxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx z palmového xxxx frakcionací |
palmojádrový tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x palmového tuku xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx frakcionovaný - superolein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx jodového xxxxx 60 nebo více |
Řepkový xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxx řepky olejné Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx juncea X. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vyšlechtěných xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx olej |
vyrobený z xxxxx rýže (Oriza xxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx semen světlice xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx světlice barvířské (Xxxxxxxxx tinctorius L.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx olejové x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx sezamu (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
Sójový olej |
vyrobený xx xxxxx sóji (Xxxxxxx xxx (L.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx slunečnice (Xxxxxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx olej x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx annuu L.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx olej |
olej získaný x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxx europaea xxxxxx Xxxx. et Link) |
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx trh xxxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx prodávány do xxxxxxxxx zásob.
Čl. II xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx od 1.1.2020
Xx. III
Závěrečné xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xx. XXX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) až x), xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisu xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
274/2019 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx mléko x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx
x účinností xx 1.1.2020
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 ze xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx členských xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 o xxxxxxxxx xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské spotřebě.
Směrnice Xxxx 2007/61/ES ze xxx 26. xxxx 2007, xxxxxx se xxxx xxxxxxxx 2001/114/ES x xxxxxxxxx druzích xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007.
Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 a x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004 xx dne 29. xxxxx 2004, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx péči x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (veterinární xxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x veterinárních a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx produkty, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniky, x xxxxx xx xxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, med, cukrovinky, xxxxxxx prášek x xxxxx kakaa x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 43/2005 Sb.
7) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1925/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x xxxxx některých xxxxxx (xxxxx x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
9) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx určených xxx xxxxxxxx xxxxxx x o xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
10) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 o potravinářských xxxxxxxx a x xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a xxxxxxxx (XX) x. 258/97.
11) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx potraviny.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x metrologii, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Komise (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. xxxxxxxx 1991 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx oleje x xxxxxxxx x x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx xxx 13. xxxxx 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx olivový olej.
17) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č.1308/2013.