Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.2021.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.06.2013 do 31.12.2021.


Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování

157/2003 Sb.

Oddíl 1 §1 §2 §3 §4 §5
Oddíl 2 - Zpracované ovoce §5a §6
Členění na skupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Technologické požadavky §10
Uvádění do oběhu §11
Oddíl 3 - Zpracovaná zelenina §12
Členění na skupiny §13
Označování §14
Požadavky na jakost §15
Technologické požadavky §16
Uvádění do oběhu §17
Oddíl 4 - Skořápkové plody §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21
Oddíl 5 - Houby §22
Členění na skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Oddíl 6 - Brambory a výrobky z nich §27
Členění na skupiny §28
Označování §29
Požadavky na jakost §30
Uvádění do oběhu §31
Přechodné ustanovení §32
Zrušovací ustanovení §33
Účinnost §34
Příloha č. 2 - Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 5 - Členění na skupiny
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 7 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení
Příloha č. 9 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 12 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 13 - Seznam volně rostoucích a pěstovaných jedlých hub určených k přímému prodeji nebo k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
Příloha č. 14 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění výrobků z brambor na skupiny
č. 650/2004 Sb. - Čl. II
č. 291/2010 Sb. - Čl. III
č. 153/2013 Sb. - Čl. III
157
XXXXXXXX
xx dne 12. xxxxxx 2003,
xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx. x xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx") xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x xxxx:
Xxxxx 1
§1
§1 (oddíl 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 291/2010 Xx.
§2
§2 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Xx.
§3
§3 (xxxxx 1) zrušen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§4
§4 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 291/2010 Xx.
§5
§5 (xxxxx 1) zrušen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
Oddíl 2
Xxxxxxxxxx xxxxx
§5a
Xxxxx oddíl3a) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx předpis Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx3b) x upravuje xxxxx xxxxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
§5x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 650/2004 Xx. x účinností xx 22.12.2004
§6
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
x) xxxxxx - xxxxx xxxx, xxxxxxx, zdravé, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, očištěné, xxxxxxx xxxxxxxxxxx cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx složku xxxxx xxxxx a xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx ovocného xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx k xxxxxxxxx požadované xxxxxxx x zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
d) sterilací - tepelná xxxxxx xxxxxxxxxxx působení xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxx uvedenou xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx - xxxxx s xxxxxxx xxxx bez xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) džemem výběrovým (Xxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel,4) xxxx x nezahuštěné xxxxx xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
g) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxx/xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxx relevantní xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx výrobku,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkým - xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx),
i) xxxxxx - potravina xxxxxxxx ze směsi xxxxxxxxxx sladidel, xxxx, xxxxx x dřeně, xxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
j) marmeládou - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx vhodné rosolovité xxxxxxxxxxx, přičemž xx xxxxxxxx získané x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
k) xxxxxxx a rosolem xxxxxxxxx (Xxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx, nebo xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce (xxxxxx, xxxxxx, švestek), x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx bez přídavku, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx tuhé konzistence x xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxxxxxx dužniny xxxxx,
x) xxxxxxxx - potravina xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxx xxxxx ovoce, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx ovoce,
x) ovocným protlakem - potravina xxxxx xx kašovité konzistence xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx (xxx xxxx, slupky, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx) xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vody, xxxxxxxxx xxxx přidáním xxxxxxxxxxxxx prostředku anebo xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx - ovoce xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, kde xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % xxxxxxxxxxxx,
q) xxxxxx proslazeným (xxxxxxxxxx xxxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvýšením sušiny xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxx (ovocnou xxxxx) - xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx ovoce, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx5) xxxx xxxxxxxxx, popřípadě x xxxxxxxxx přírodními sladidly, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
s) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým xxxxxx - xxxxxxxxx x čerstvého celého xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx sterilovaného, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x přímému xxxxxxx,
x) kaštanovým xxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxx, přírodních xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx z plodů xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx),
u) xxxxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx xxxx konzervovaném xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx sušit xxxx xxxxxxxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) - jedlá xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, jader, pecek x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx hrubě xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx která xxxxxx xxxxxxxxxx na xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx - vodní xxxxx x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx xx ztráty xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje všechny xx vodě xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) cizími příměsmi - všechny xxxxxxxx xxxx látky, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxx nebo mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx živočicha.
§7
Xxxxxxx xx xxxxxxx
X příloze č. 2 xx uvedeno xxxxxxx zpracovaného ovoce xx xxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx zpracované xxxxx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxx druhem xxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx hmotnosti použité xxxxxxxx,
x) u xxxxx x lihu (xxxxxxxx bowlí) obsahem xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
c) xxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx množstvím xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx výrobku; xxxx x obsahu xxxxx xx musí nacházet xx stejném zorném xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny,
e) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkých, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx představuje množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně; xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx musí xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx poli xxxx xxxxx výrobku x xxxx být xxxxxx xxxxx viditelnými xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) méně sladkých, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx oxidu xxxxxxxxxx, jestliže jeho xxxxx xx výrobku xx xxxxx než 10 xx/xx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkých, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), rosolové xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx použitého druhu xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx; u xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxx nebo xxxx xxxxx ovoce však xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx xxxxx" xxxx xxxxxxxx formulací xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxx hroznů xxxx xxxxx xxx označovat xxxxx xxxxxx "Rozinky" xxxx "Hrozinky".
(3) Xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xxxxx se xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
x) datem xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx skladování.
(4) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" lze xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx citrusových xxxxx, s výjimkou xxxxxx xxxxxxxx jemně xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxxx xxxxx určeného xxx xxxxxx pekařských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxx v xxxx názvu použito xxxxxxx "x xxxxxx", "x marmeládou", "s xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx obdoba xxxxxx spojení xxxxx xx předpokladu, xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx z §6 xxxx. x), x), x), i) x x) x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na jakost xxxxx xxxxxxx 1 x příloze č. 4.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 3.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 4 xxxxxxxxx 1 x 2.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 xxxxxxxxx 3 až 5.
(3) Xxxxx v xxxx (ovocná xxxxx) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx etanolu x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 18 % refraktometrické xxxxxx.
§10
Technologické xxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx ovoce x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx výběrového (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkého, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx x xxxxxx druhů xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Extra) xxxx xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx tvořit xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx x džem xxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.
(5) Při xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Extra) nelze xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, melouny, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, okurky x xxxxxxx s xxxxx xxxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxxx x šípků, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, rebarbory xxx přidávat červené xxxxxx xxxxx.
(7) Xxx xxxxxx xxxxx x rosolu z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
(8) Podíl xxxxx xxx xxxxxx rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xx vypočítá xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx hmotnosti vodného xxxxxxxx.
(9) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrovému (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxxx, rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) x xxxxxx xx xxx xxxxxx list xxxxxxxxxx vonné (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx).
(10) X xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §6 xxxx. x) xx x) a x) xxx přidávat xxxxxxxx, xxxx, desertní (xxxxxxxx) xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx4) xxxx částečnou xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(11) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(12) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x §6 xxxx. x), t), x) x x) mohou xxx xxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx), xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xx xxxx technicky možné.
(13) Xxxxxxx x xxxxx určené xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx mohou xxx zpracovány xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxx xxxxxx.
(14) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx v xxxxxx.
(15) U xxxxxxx xxxx pH dosahovat xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(16) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx činit xxxxxxx 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(17) Je-li xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného (xxxxxxxxxxx xxxxx) nižší xxx 70 %, xx xxxxx potravinu xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§11
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxx xxxxx a xxxxx proslazené (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx xx xxxxxxxx při relativní xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) nebalené xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx od látek x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx xx xxxxx xx xxxxx při xxxxxxxxx od 0 xX do 5 xX.
Xxxxx 3
Xxxxxxxxxx zelenina
§12
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
x) zeleninou - xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, bez známek xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxx, zbavená xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx zeleninou - xxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zelenina x které byly xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx zmrazené,
x) xxxxxxxxxxxx zeleninou - xxxxxxx s xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, konzervovaný xxxxxxxxx,
x) zeleninou xxxxxx xxxxxxxx - výrobek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxx xxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vyrobená z xxxxxxx xxxxx zeleniny (xxx xxxxxx, jader) xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vody, přidáním xxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxx - potravina xxxxxxxxxxxx sušením xxx xxxxxxx přírodních sladidel xxxx sladidel,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx přírodních sladidel,
x) xxxxxxxxx v xxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
i) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx x čerstvé xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx sterilované x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx - xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx octem tak, xxx xxxxxxxx koncentrace xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx.
§13
Členění xx xxxxxxx
X příloze č. 5 je uvedeno xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx.

§14
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x zákoně x xx vyhlášce x xxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxx názvem xxxxxxxxx xxxxx zeleniny xxxxx §3 písm. x), xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx výrobku,
b) xxxxxxxx xxxxxx nálevu,
c) xxxxxx skupiny,
d) údajem, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx výrobek xxxxxx,
x) x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

1. datem xxxxxxxxxxxxx,

2. xxxxxxxx skladování.

(2) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 8 xxxxxxx 1.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 tabulce 2.
§15
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx xxxxxxx x příloze č. 7.
§16
Technologické xxxxxxxxx
(1) U xxxxxxxxxxxxx zeleninových výrobků, xxxxxxx pH je xxxxx nebo xxxxx 4,0, se musí xxxxxxxxx prohřátí xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xx 80 až 90 xX.
(2) X xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xX xx xxxxx xxx 4,0, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx nejméně xx 121,1 xX xxxx xxxxx takový xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x usmrcení xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx.
§17
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %, x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(2) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx kandovaná xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx s xxxxxxxxx pachy x xxxxxx; x výjimkou xxxxxx a proslazené xxxx xxxxxxxxx balené xxxxxxxx v obalu xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xx xxxxx xxx teplotách od 0 xX xx 5 oC.
Oddíl 4
Xxxxxxxxxx xxxxx
§18
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx - xxxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx b) xx i), x xxxxxxx stavu xxxx xxxxxxxx xx solené,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx odrůd,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx suchých xxxxx xxxxx,
d) xxxxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx - semena plodů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx olejné,
x) xxxx ořechy - xxxxxx xxxxx xxxxxxx,
x) kokosovými xxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxx,
i) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxx borovice xxxxx.
§19
Členění xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx skořápkových xxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 9.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxx x způsobu označování xxxxxxxx9) se xxxxxxxxxx xxxxx dále označí xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx spotřebitelského balení xxxx xxxxxxx v příloze č. 10.
§21
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 11.
(2) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxx 5
Xxxxx
§22
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
a) xxxxxxx - jedlé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx x příloze č. 13,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx - houby získané xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx výskytu, xxxxx nejsou xxxxxx xxx xxx xxx xxx xxx xxxxx,
x) čerstvými xxxxxxx xxxxxxxxxxx - houby xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx pět dní xxx dne xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx - houby xxxxxxxx xxxxxxx, u nichž xxxxx vody xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx druhy xxx xxxx makroskopicky xxxxxxxxx,
e) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx - houby xxxxxxxx, zejména xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx výrobky z xxx - houby xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, granulací x xxxxxxxx.
§23
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
X příloze č. 14 xx uvedeno xxxxxxx xxx na skupiny x xxxxxxxxxx.
§24
Označování
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx xxxxxx
a) xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx x čerstvé xxxxx pěstované xxxxxx xxxxxx hub xxxxx přílohy č. 13 a datem xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxx rostoucí xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxx xxx xxx xxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx do xxxx dnů xxx xxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx jakosti,
e) xxxxxxx x hub x ostatní výrobky x hub xxxxxx xxxxxxxxxx x českým xxxxxx použitých xxxxx xxx podle přílohy č. 13.
§25
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx x čerstvé xxxxx pěstované, x xxxxxxxx pěstovaných xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx na xxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx. Mohou být xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, klobouk xxxx xxxx xxx spojen x třenem. Loupání xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.
(2) U xxx uvedených x xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xx dvou xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, přičemž xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, kterým xxxxx xxxx než xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxx.
(3) X xxxxxxxx xxx xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx perforovaných. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxx, xxxx xxx cizích xxxxx x chutí, xxxx xxxxx odpovídající použitému xxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx.
§26
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxxxxx xxxxx volně xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 xX, xxxxx v xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxxx pěstované xx uvádějí do xxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 6 oC xxxxxx a zabalené x přímému xxxxxxx xxxxxxx ve xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxx houby se xxxxxxxx při teplotě xxxxxxx 20 oC x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(4) Xxxxxxx houby xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x prodyšné xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx do xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx 6
Xxxxxxxx x výrobky x nich
§27
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se rozumí
x) xxxxxxxxxx konzumními - xxxxx xxxxxxx xxxxx x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx - brambory xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx dosažení xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx vyvinutou x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x podlouhlými xxxxxxx - brambory xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, než xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx žlutomasými - xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xx světle xxxxx xxxxxxx,
f) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx - xxxxxxxx x xxxxxxx bílé dužniny,
x) varným xxxxx - xxxxxxxx konzistenčních xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx, xxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx užití,
x) xxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx nevhodnost xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx, změny xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx - xxxxx ulpělá xxxxxx xx xxxxxx hlízy, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx, kameny,
x) zelenými hlízami - xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx než 1/8 xxxxxxx hlíz,
x) xxxxxxxxxxxx hlízami - xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x obecnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx 1/4 xxxxxxx xxxx,
x) popraskanými, xxxxxxxxx xxxx pohmožděnými xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxx, xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx zasahuje xxxxxxxx než 3,5 xx x u xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hlouběji xxx 5 xx xx xxxxxxx,
x) výrobky x brambor - xxxxxxx x brambor xxxxxxxxxx upravené xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx loupáním, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x sušením, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§28
Xxxxxxx xx skupiny
(1) Xxxxxxxx konzumní xx xxxxx xx xxxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X příloze č. 15 xx xxxxxxx členění výrobků x xxxxxxx xx xxxxxxx.
§29
Označování
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx a xx vyhlášce o xxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx
x) xxxxxxxx xxxxxxxx označí názvem xxxxxxx a xxxxxxx; xxx dovozu xx xxxxxx x xxxx xxxxxx,
x) u xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx typu uvedeného x příloze č. 16 tabulce 4,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx barva dužniny, xxxx hlíz x xxxxxxxxx označení "drobné",
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx názvem xxxxxxx.
§30
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx odrůdově jednotné x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nad rámec xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 16 x xxxxxxx 1.
(2) Xxxxx xxxxxxx konzumních xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx zdravé, xxxx, xxxxx, xxxxx, růstem xxxxxxxxxxxx x nedeformované, xxx nadměrné povrchové xxxxxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxxx, xxxxxxx skvrn xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x prašné xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, nenamrzlé x xxxxxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx klíčky delší xxx 3 mm x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx zasahující xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 xx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx hlíz jakostně xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16 v xxxxxxx 1.
(4) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx" xx 17 až 28 mm. Xxxxxxxx xxxx ostatních brambor xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx tvaru xx xxxxxxx 28 xx.
(5) Pro xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx pozdních se xxxxxxxxx na velikost xxxxxxxxx.
(6) Povolené xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 16.
§31
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx mohou xxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx oběhu xxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
§32
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx posuzují podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
§33
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 332/1997 Sb., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. x), x), x), i), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx, zpracované xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx skořápkové xxxxx, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxx x. 92/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 332/1997 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx.
§34
Účinnost
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem xxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxxxx Xxxxx republiky x Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx v. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Xxxxxxx x. 1 xxxxxxx právním xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Členění na xxxxxxx x minimální xxxxxxxxxx podíl xxxxx x 1 kg xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx (v g x 1 xx xxxxxxxxx)
&xxxx;
Xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx) speciální
Džemy
výběrové
(Extra)
méně xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
450
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x červeného rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x xxxxx
&xxxx;
350
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx xxxxxxx
&xxxx;
250
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxx-xxxxxx
&xxxx;
230
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)
&xxxx;
80
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
350
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx x šípků
 
250
 
 
 
 
ze xxxxxxx
&xxxx;
150
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxx-xxxxxx
&xxxx;
160
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxx xxxxxxx (maracuja)
 
60
 
 
 
Rosoly
výběrové
(Extra)
 
všeobecně
 
450
 
 
 
z xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, kdoulí, xxxxx
&xxxx;
350
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx xxxxxxx
&xxxx;
250
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxx-xxxxxx
&xxxx;
230
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxx mučenky (maracuja)
 
80
 
 
 
Rosoly
 
všeobecně
 
350
 
 
 
 
z xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx
&xxxx;
250
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx xxxxxxx
&xxxx;
150
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxx-xxxxxx
&xxxx;
160
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x plodů mučenky (xxxxxxxx)
&xxxx;
60
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
200
&xxxx;
x xxxx min. 75 g xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx ze xxxxxxx
&xxxx;
1700
&xxxx;
x xxxxxx xx xxxxx použít švestkovou xxxx, xxxxxxxxx lektvar x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx ze xxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
2200
&xxxx;
xxxxx xxxxxx xxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxx 75%
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx x jablek
 
3000
 
 
 
 
slazená x xxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
3200
&xxxx;
xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx 30%
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
1500
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxxxx
&xxxx;
730
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxx
&xxxx;
640
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxx krém
 
 
380
 
podíl xxxxx xxxx být xxxxxx kaštanovým krémem
 
 
Ovocný xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx ovoce
 
 
 
 
 
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
220
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
450
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;

Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
&xxxx;
xx 50
&xxxx;
9,0
&xxxx;
51 xx 500
&xxxx;
6,0
&xxxx;
501 xx 1000
&xxxx;
5,0
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
3,0

Příloha č. 4 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, protlaky a xxxxxxxxxx ovoce
 
Potravina
 
Refraktometrická xxxxxx
(%)
&xxxx;
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx citrónová)
(%)
 
kompoty
 
nejvýše 48
&xxxx;
0,3 - 2,5
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Extra)
 
nejméně 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxx
&xxxx;
52-59
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx výběrové (Extra) xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 40
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)
&xxxx;
xxxxxxx 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 60
 
-
 
kaštanový xxxx
&xxxx;
xxxxxxx 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 38
&xxxx;
0,6 - 2,6
 
povidla
 
nejméně 60
&xxxx;
0,6 - 2,6
&xxxx;
xxxxxx protlaky
 
nejvýše 29
&xxxx;
0,6 - 2,5
 
proslazené xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 70
&xxxx;
xxxxxxxx se
Pozn.: Xxxxxxxx obsah refraktometrické xxxxxx xxxxxx být xxxxxxx u džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkých, džemů, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), marmelád x xxxxxxxxxxx krémů xx předpokladu, že xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx zčásti xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx výběrový (Xxxxx) xxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx druhého pododstavce xxxx II xxxxxxx 1 směrnice Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx určených k xxxxxx spotřebě.".
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (g)
 
do 500
 
501 - 1000
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsí (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného xxxxx včetně částeček xxxxx x ploše xxx 5 mm2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 mm)
 
2
 
3
 
4
 
přítomnost pecek xxxx xxxxxx částí xxxxxxxx jedné xxxxxxxx xxxxx (xxxxx při xxxxxxx odpeckovaných xxxxxxx)
&xxxx;
1
&xxxx;
2
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx)
&xxxx;
2
&xxxx;
3
&xxxx;
4
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 3
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx stopek x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx slupek, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, semen, x xxxxxxx x xxxxxxxx plodů díly xxxxxxxxx velikosti, x xxxxxxxx kompotu xxxxx xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, v obalu xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, nálev xxxx xx opalizující, xxx xxxxxx a sedimentu, x xxxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
X) Přípustný xxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx zrosolovatění xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x nálevu x xxxxxxx z xxxxxx xxxx vinné,
e) síťovité xxxxxxxxxx slupky x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),
x) xxxxxxxx xxxxxx x maximálně xxxxxxxx povrchu xxxxx xxxxx v xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx kompotu,
h) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nevyzrálých x kompotu z xxxxxxx a xxxxxx.
x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx tvary xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x plodů dělených,
j) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu minerálních xxxxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx mírné xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx po některém x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx x obalu,
m) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x nežádoucích xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
&xxxx;
Xxxx xxxx příměsi
 
Počet xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)
&xxxx;
xx 500
 
501 - 1000
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
5
&xxxx;
7
&xxxx;
10
&xxxx;
xxxxxxxx kuželovité xxxxxx xxxxx u kompotů x malin
 
5
 
7
 
10
Tabulka 4
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
Xxxx x xxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxx bez stop xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx stopek, listů x xxxxxxx organických x xxxxxxxxxxxxx mechanických xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx nebo xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxx dělené xx xxxxxxxxx xxxxxx díly, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x obalu xxxxxxxxx, xxxx neroztřepané
 
přirozená, svěží, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx příchutí a xxxxx
Xxxxxxx 5
Xxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x vzhled
 
Barva
 
Chuť a xxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx vysušené, xxx známek xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxxxxxxxxx xxxxxx či xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x jakémkoliv xxxxxx xxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxxxx výskytem xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx anorganických xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxx xxx xxxxxx poškození xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx pro xxxx xxxx xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxx x chutí

Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Členění na xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx zelenina
 
mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx zelenina
 
zelenina x xxxx
&xxxx;
xxxxxxxx x octu
 
zelenina xxxxxxxx konzervována
 
upravená xxxxxxxx xxxxxxx zelenina
 
zelenina x xxxxx

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
X) Konzervované xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, obsah xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx kyseliny xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobcích, je xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx hrášek obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4.1.
2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxx než xxxxxxx xxxxx.
3. Mléčně xxxxxxx (kysaná) zelenina xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx xxxxxx zelí xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % soli.
D) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zelenina
1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.
X) Sušená zelenina
1. Xxxxxx nať xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % vody.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Zeleninové xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 7 % sušiny, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Zeleninové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem soli xxxxxxxx nejméně 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, přičemž xxxxx xxxx nesmí xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx protlaku 55 %.
3. Xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.
4. X kečupů xxxxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 7 % xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
5. U kečupů xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nejméně 30 %, xxxx xxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
6. Xxxxxxxxx rajčatové xxxx x rajčatový xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 10,0 % soli.
7. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxx nezahuštěné xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou surovinou.
10. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
Tabulka 1
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx “Prima”, “Extra”, “Xxxxxxx”
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%)
 
nejméně 12,0
&xxxx;
xxxxxxx 30,0
 
8,0 - 24,0
&xxxx;
xxxxxxx 24,0
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%)
&xxxx;
xxxxxxx 2,2
 
nejvýše 2,2
&xxxx;
xxxxxxxxxxx se
 
nestanovuje se
 
obsah xxxx (%)
&xxxx;
xxxxxxx 3,5
&xxxx;
xxxxxxx 3,5
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
 
nejvýše 10,0*)
&xxxx;
xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxxx octová (%)
 
nestanovuje xx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx se
 
nejvýše 0,2
&xxxx;
xxxxxxx 0,2
Xxxx.:*) Obsah soli xxxx být xxxxxxx xxxxx u xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx jakost
Tabulka 1
Sterilovaná xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x vzhled
 
sterilovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx u 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxx semen x xxxxxx částí, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxxxx xxxxxx, zbytků xxxxxx xxx-xx o xxxxxxxx loupanou, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx poškozením xxxxxxx x 20 % xxxxxx obalu, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řezy neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx uvolněná xxxxxx nejsou na xxxxxx, x xxxxxxxx xx směsi xxxxxx xxxxxx stopek xx 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x síle do 5 xx, bílé xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx litů, x sterilované xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx řezů xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx nejméně 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx barevně xxxxxxxx, xxxx kopru xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx příměsí, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx xxxx zeleniny x zeleniny xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx xxxxx, bez xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx x xxxxx xxxx xxx deklarovanou xxxxx nebo kratší xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxx xxxxxxxxx, průměr xxxx xxxx velikosti xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx o xxxx jak 50 %, konzistence pevná, xxxxxx, křupavá, u xxxx xxxxx s xxxxxxxxx semeny xxxxxxx x 5 % xxxx obsahu xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx nejméně 80 % hmotnostních xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx x napadení xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxx xxxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, x obalu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mírně xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxxxx vyloučených xxxxxx x xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx fazolové xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx /*, xxxxxxxxxxx, dužnaté, xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx a poškození xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxxxxxx špičkami x stopkami, bez xxxxxxxxxx částí x xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, barevně xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx a tmavých xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z toho xxxxxxx jedna polovina xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a škůdci) x xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 2 % xxxxxxx podílu xxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (zeleniny), xxx zbytků slupek, xxxxx a xxxxxx xxxxx rajčat, bez xxxxxxx částic x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z koření
 
rajčatová xxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx zbytků xxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x výjimkou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx poškození, xxx xxxxxxxxxxx deformací, bez xxxxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx považovány xxxxxx xxxxx, které xxxx v nejširším xxxxx xxxxxx xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Povolené xxxxxxxx od smyslových xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx odchylek xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx)
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (v xxxxxx)
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxxx množství xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
7
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx odchylky
 
Maximální xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx
&xxxx;
5
&xxxx;
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx zrna
 
1
 
úlomky, xxxxxx xxxxx a volných xxxxxx, drtě
 
12
 
cizí xxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
0,5 (ne více xxx 12 xx2 xxxxxx)
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x)
&xxxx;
xx 500
&xxxx;
501 - 1000
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
xxxx rostlinný xxxxxxxx
&xxxx;
5
&xxxx;
5
&xxxx;
10
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nebo lusky
 
10
 
15
 
25
Tabulka 5
Xxxxxx zelenina
 
Potravina
 
Konzistence a xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
Xxxx x xxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx vysušená, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nepřítomnosti xxxxxx či mrtvých xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx stádiu xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx příměsí x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx znečištění xxxxxxx xx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxx xxxx xxxx sušené xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx x chutí

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
&xxxx;
xx 50
&xxxx;
9,0
&xxxx;
51 xx 500
&xxxx;
6,0
&xxxx;
501 xx 1000
 
5,0
 
nad 1000
&xxxx;
3,0
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx salátů x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
Xxxxxxxxx odchylka (%)
 
od 3,0 do 5,0
 
od - 2,0 xx + 2,0
&xxxx;
xx 5,0 xx 10,0
&xxxx;
xx - 4,0 xx + 4,0
&xxxx;
xx 10,0 xx 15,0
&xxxx;
xx - 7,0 xx + 7,0
&xxxx;
xxx 15,0
&xxxx;
xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
 
Druh
 
Skupina
 
Podskupina
 
skořápkové xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx ořechy
 
jádra
 
lískové xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx pražené
 
loupané xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx pražené xxxxxx
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xx skořápce
 
jádra
 
kokosové xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xx skořápce
 
kokos xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx

Xxxxxxx č. 10 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx rozsah (x)
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
 
do 100
 
- 5
&xxxx;
101 - 250
&xxxx;
- 3
&xxxx;
251 - 500
 
- 2
&xxxx;
501 a xxxx
&xxxx;
- 1

Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% hmot.)
 
Cizí xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
xxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx ořechy
 
jádra
 
 
5,0
 
0,1
 
lískové ořechy
 
jádra
 
 
6,0
 
0,05
 
mandle
 
jádra
 
 
6,5
 
0,1
 
kešu xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
7,0
&xxxx;
0,3
&xxxx;
xxxxxxx xxxx burské xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
10,0
&xxxx;
6,5
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
4,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
5,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx pražené xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
5,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xx skořápce
 
14,0
 
 
nedovoluje se
 
 
jádra
 
 
10,0
 
0,5
 
kokosové xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx ve xxxxxxxx
&xxxx;
47
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxx strouhaný
 
 
3,0
 
nedovoluje xx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx (semena)
 
 
6,0
 
nedovoluje xx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
Xxxx a xxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx dobře xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku
 
osemení xxxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, pokryté xxxxxx xxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx natrpklá až xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx ořechy
 
jádro xxxxxxxx xxxxxxxx, omezeně xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx x xxxxxxxxxx odstínem
 
oříšková, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx olejnatá
 
mandle
 
jádro xxxxxxx, xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx mandlová bez xxxxxx xxxxx x xxxxx
&xxxx;
xxxx ořechy
 
jádra xxxxx, xxxxx rohlíčkovitého tvaru xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx aromatická, nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, suchá, xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx mastné na xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxx ořechy
 
skořápka tvrdá, xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxx xxxx jemně mletý
 
bílá xx slabě smetanově xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx pro výrobek, xxx xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx vláknitá, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - klíčními xxxx, xx zralosti xx na vnitřní xxxxxx pecky tvoří xxxxx xxxxxxx (endosperm), xxx kokosové xxxx, xx sklizení a xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxxx xxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx bílé xx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx nasládlá

Příloha x. 13 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx a pěstovaných xxxxxxx xxx xxxxxxxx x přímému xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
X. Xxxxx xxxxx rostoucí
1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx)
2. Xxxx xxxxxx (Morchella xxxxxxxxx)
3. Xxxx špičatý (Xxxxxxxxx xxxxxx)
4. Kotrč xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx)
5. Xxxxxxx žlutá (Xxxxxxx xxxxx) - xxx xxxxx plodnice
6. Xxxxx xxxxxxxxxx - (Hydnum xxxxxxxx)
7. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
8. Xxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
9. Xxxxxxx xxxxxxxxxx (Graterellus xxxxxxxxxxxxxx)
10. Krásnoporka xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx) - xxx xxxxx plodnice, xxxxx xxx průmyslové xxxxxxxxxx
11. Krásnoporka žemlička (Xxxxxxxxxxx confluens) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
12. Choroš xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx mladé xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
13. Xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx cavipes)
14. Hřib xxxxx (Boletinus xxxxxx)
15. Xxxx sametový (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
16. Hřib koloděj (Xxxxxxx xxxxxxx)
17. Hřib xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
18. Xxxx smrkový (Boletus xxxxxx)
19. Hřib dubový (Xxxxxxx reticulatus)
20. Xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx subtomentosus)
21. Xxxx xxxxxxx strakoš (Xxxxxxx variegatus)
22. Xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx) - xxx mladé xxxxxxxx
23. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx bovinus) - xxx mladé xxxxxxxx
24. Xxxxxxx obecný (Xxxxxxx xxxxxx)
25. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx)
26. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx granulatus)
27. Xxxxxxx slizký (Suillus xxxxxxxxxxxxx)
28. Xxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxx scabrum)
29. Kozák xxxxxxx (Boletus (Leccinum) xxxxxxx)
30. Xxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx (Leccinum) xxxxxxxxxx)
31. Xxxxxxxx xxxxxxx (Boletus xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
32. Xxxxx červenající (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) - xxx xxxxx plodnice
33. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx) - xxx xxxxx plodnice
34. Čirůvka xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx)
35. Xxxxxxx fialová (Lepista xxxx)
36. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
37. Čirůvka xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx)
38. Xxxxx ústřičná (Pleurotus xxxxxxxxx)
39. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx pulmonarius)
40. Xxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
41. Xxxx klubčitá (Xxxxxxxxxx xxxxxxx)
42. Ryzec xxxxx/xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo Xxxxxxxxx pinicola)
43. Xxxxx xxxxxxx (Lactarius xxxxxxxxxx)
44. Xxxxxx xxxxxxx (Gomphidius xxxxxxxxxx)
45. Sluka xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
46. Xxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx oreades)
47. Xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx) - pouze xxxxxxxxx bez třeňů
48. Xxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
49. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxx xxxxxxxxxx zpracování
50. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
51. Xxxxxxx xxxxx (Aqaricus campester) - jen xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
52. Xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx) - xxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
53. Žampion xxxxx (Xxxxxxxx brunescens) - xxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
54. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx Boletus xxxxxxxx) - xxxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravinářským účelům
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Russula xxxxxxxxxxxx)
2. Holubinka xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx)
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx)
4. Xxxxxxxxx mandlová (Xxxxxxx xxxxx)
5. Holubinka xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Russula viresceus)
7. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
8. Holubinka xxxxxxx (Xxxxxxx adusta)
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Russula xxxxxx)
X. Xxxxx pěstované
1. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis)
2. Xxxxxxx hnědý (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx)
3. Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx ostreatus)
4. Hlíva xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
5. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Hlíva máčková (Xxxxxxxxx xxxxxxx)
7. Límcovka xxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
8. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (Stropharia xxxxxxxxxxxxxx)
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Flammulina xxxxxxxxx)
10. Polnička xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx)
11. Houževnatec xxxxx - Xxxx-xx-xx (Xxxxxxxx edodes)
12. Xxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx)
13. Xxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
14. Xxxx Xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx)
15. Xxxxxxxxx nameko (Pholiota xxxxxx)
16. Xxxxxxx moučný (Xxxxxxxxxx tessulatus)
17. Žampion xxxxxxxx (Xxxxxxxx brasiliensis)
18. Xxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
19. Xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx)
20. Xxxxxxx xxxx (Xxxxxxxx arvensis)
21. Xxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx)
22. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxx č. 14 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny
 
Druh
 
Skupina
 
Podskupina
 
houby
 
čerstvé xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx pěstované
 
výrobky x xxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx výroby x xxx
&xxxx;
xxxxxxxxx x xxx
&xxxx;
xxxxx x xxxxxx x hub
 
houbové xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx č. 15 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx výrobků x xxxxxxx na xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx x xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené
 
bramborová xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxx sušená
 
bramborové xxxxxxx smažené
 
bramborové lupínky xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*
 
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*
&xxxx;
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx
*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Příloha č. 16 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx nejvýše xx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % hmotnosti
 
nárůstky, xxxxxxxxxxxx rozprasky, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, požerky
 
nad 3,5 xx
&xxxx;
xxx 5 xx
&xxxx;
xxxxxxx praskliny
 
nad 3,5 xx
&xxxx;
xxx 3,5 xx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxx 5 mm
 
skvrny xxx slupkou
 
-
 
nad 5 xx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx hlízy
 
jakékoliv
 
jakékoliv
 
rzivost, xxxxxx x jiné xxxxxxx xxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx xxx 3 xx
&xxxx;
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx sluncem
 
jakékoliv
 
-
 
obecná strupovitost xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx 1/4 xxxxxxx, xxx xx 1 % v xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx 1/4 xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx x/xxxx xx oloupání x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx x/xxxx xxxx xxx 1 xxxxxx loupání
 
suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance
 
max. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % x rámci 6 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx)
&xxxx;
xx 1 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx nalepené xx xxxxxxx)
&xxxx;
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxx velkosti xxxx (xx)
&xxxx;
% hmotnosti xxxx nejvýše
 
rané
 
menší xxx 28
&xxxx;
3
&xxxx;
x toho menší xxx 22
&xxxx;
0
&xxxx;
xxxx “xxxxxx”
&xxxx;
xxxxx xxx 17 - xxxx xxxxx než 28
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxx 28
 
3
Tabulka 3 - xxxxxxx
Xxxxxxx 4
Xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxx xxxxxxx xxxx*)
&xxxx;
Xxxxx xxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
X
&xxxx;
xxxxx, nerozvařivá, xxxxxxxx
&xxxx;
xx xxxxxx, jako xxxxxxx
&xxxx;
X
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhu, xxxx xxxxxxx
&xxxx;
X
&xxxx;
xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx těst x xxxx
*) Xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx varných xxxx. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx.
Příloha x. 17 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx č. 17 xxxxxxx xxxxxxx předpisem x. 650/2004 Xx.
Čl. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx dosavadních xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx. XX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 650/2004 Xx. x xxxxxxxxx xx 22.12.2004
Xx. III
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Potraviny xxxxxxxx a xxxxxxx xx oběhu xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx. XXX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx. x účinností xx 1.12.2010
Xx. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx oběhu přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx dosavadních xxxxxxxx předpisů.
Xx. XXX xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 153/2013 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.7.2013

Informace
Právní xxxxxxx x. 157/2003 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx XX x XX (1.5.2004).
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisu xxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx uskutečněné xxxxxxx xxxxxxxxx č.:
650/2004 Xx., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, brambory x výrobky z xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 22.12.2004
291/2010 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx pro čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, zpracované ovoce x zpracovanou zeleninu, xxxxx skořápkové xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 650/2004 Xx.
x xxxxxxxxx xx 1.12.2010
153/2013 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.7.2013
x xxxxxx byla provedená xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx chyb v xxxxxx x. 50/2004 Xx.
Xxxxxx xxxxxxx č. 157/2003 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 397/2021 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2022.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxxxxx výrobků, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx o množství xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx "x", xx znění xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.
2) Xxxxxxxxx:
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/2396/ES ze 7. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxx x které xxxxxxx xxxxxxxx č. 89/1076/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1799/ES x 12. září 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx plody, xx xxxxx nařízení č. 2002/453/XX, a které xxxxxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Komise č. 2001/1619/XX ze 6. xxxxx 2001, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx jablka x xxxxxx x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1615/ES xx 7. xxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx cukrové x xxxxxx se mění xxxxxxxx x. 97/1093/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1543/ES x 27. xxxxxxxx 2001, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx norma xxx xxxxxx, endivii xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 88/79/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1508/ES x 24. xxxxxxxx 2001, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 83/2213/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1135/ES x 8. xxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx o xxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx x označování xxxxxx xxxxxxxxxx normami a xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 97/659/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/912/ES z 10. xxxxxx 2001, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2000/851/ES x 27. xxxxx 2000, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 91/1108/XXX x xxxxxxxx x. 98/1010/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2000/790/ES xx 14. xxxxx 2000, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx zrušuje nařízení x. 83/78/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2002/2137/ES z 29. xxxxxxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x kterým se xxxx xxxxxxxx x. 1999/2789/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2561/ES x 3. prosince 1999, kterým se xxxxxxx obchodní norma xxx xxxxxxxx xxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 2001/532/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2377/ES x 9. xxxxxxxxx 1999, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2335/ES x 3. xxxxxxxxx 1999, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxx zrušuje xxxxxxxx č. 90/3596/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1257/ES x 17. xxxxxx 1999, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2000/2706/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1999/1168/ES x 3. června 1999, kterým xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx švestky, xx xxxxx nařízení x. 2000/848/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1999/730/ES xx 7. xxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxx a xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1998/963/ES xx 7. xxxxxx 1998, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2001/1135/XX x xxxxxxxx č. 1999/2551/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1997/2288/ES x 18. listopadu 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 10/65/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/1093/ES x 16. xxxxxx 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/1615/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/831/ES ze 7. xxxxxx 1997, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 1999/1167/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1994/2257/ES xx 16. xxxx 1994, kterým xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx pro xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 1996/1135/ES x xxxxxxxx č. 1997/386/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1990/410/EHS xx 16. února 1990, xxxxxx se xxxxxxx xxxxx jakosti pro xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 1992/305/XXX x xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1987/1677/XXX z 15. xxxxxx 1988, xxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxx pro xxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1987/1591/ES x 5. xxxxxx 1987, xxxxxx xx xxxxxxx normy xxxxxxx pro xxxx xxxxxxxx x kapustu xxxxxxxxx, kapustu xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, špenát x pro švestky, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2000/1135/ES, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX, xxxxxxxx x. 1997/888/ES a xxxxxxxx č. 1991/1168/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 1987/899/EHS z 30. března 1987, xxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxx pro xxxxxx a xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2002/843/XX, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX x xxxxxxxx č. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1983/2213/EHS x 28. xxxxxxxx 1983, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx pro xxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2001/1508/XX, nařízení x. 1987/1654/XXX, xxxxxxxx x. 1991/1872/XXX, xxxxxxxx x. 1991/3439/EHS, xxxxxxxx x. 1992/658/EHS, nařízení x. 1997/888/ES x xxxxxxxx č. 1997/2390/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1981/1292/EHS z 12. května 1981, xxxxxx xx stanoví xxxxx jakosti pro xxx, xxxxx x xxxxxx, xx znění xxxxxxxx č. 2001/1135/XX x xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1455/ES x 1. xxxxxxxx 1999, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx papriku xxxxxxxxxxx.
3) Například:
XXX 46&xxxx;3010 Xxxxx xxxxxxx. Jádrové ovoce.
XXX 46 3022 Švestky, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3023 Xxxxxx x višně.
XXX 46&xxxx;3030 Ovoce xxxxxxx. Bobulové xxxxx x xxxxx xxxxx.
XXX 46&xxxx;3032 Xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3033 Xxxxxx.
XXX 46 3050 Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3051 Kaštany xxxxx.
XXX 46&xxxx;3060 Xxxxxxx xxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3063 Xxxx xxxxxxx.
XXX 46 3064 Xxxxxxx xxxxx xxxxx. Xxxxxxx plody xxxxx x subtropů (xxxxx).
XXX 46 3065 Čerstvé xxxxx xxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx (xxxxxxxxx, xxxxxx).
XXX 46 3066 Anona.
XXX 46 3069 Xxxxx.
XXX 46 3085 Kokosové xxxxxx xxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3110 Zelenina xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3111 Xxxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3120 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3122 Xxxx.
XXX 46&xxxx;3123 Xxxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3124 Xxxxx xxxxx.
XXX 46 3130 Xxxxxxxx xxxxxxx. Listová xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3135 Xxxxxxxxx xxxx.
ČSN 46&xxxx;3136 Xxxxx.
ČSN 46&xxxx;3142 Xxxxxxxxx hrachová xxxx.
XXX 46&xxxx;3150 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3151 Xxxxxx.
XXX 46 3152 Lilek.
XXX 46&xxxx;3160 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3172 Xxxx.
XXX 46&xxxx;3173 Xxxxxx xxxxxx.
3x) Xx xxxxxx na xxxxxxx x v xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx zapracovat příslušné xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3x) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. prosince 2001 x ovocných džemech, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
4) Vyhláška č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový prášek x směsi xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.
5) Xxxxx č. 61/1997 Sb., x xxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x. 455/1991 Xx., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x zákona Xxxxx xxxxxxx rady x. 587/1992 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx, (xxxxx o lihu), xx xxxxx zákona x. 129/1999 Xx. x zákona x. 22/2000 Sb.
6) Xxxxxxxxx:
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2002/1284/ES x 15. xxxxxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xx skořápce.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/175/ES x 26. xxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx.
7) XXX 46&xxxx;3092 Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3083 Jádra vlašských xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3086 Xxxxxxx ořechy ve xxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3087 Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3088 Mandle xxxxxx xx xxxxxxxx.
XXX 46 3089 Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3080 Xxxxxxxx xx xxxxxxxx.
ČSN 46 3081 Xxxxx pistácií x xxxxx pistácií bez xxxxxx.
XXX 46 3082 Xxxx xxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3090 Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx normy xx xxxxx x sušené xxxxx x xxxxxxxx xxx.
8) Nařízení Xxxxxx č. 2002/982/ES ze 7. xxxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx pěstované xxxxx.
9) Vyhláška č. 113/2005 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobků, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.